Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. července 2023 13:08
Čas čtení 1:12
Kateřina Viková

Uklízeč vypnul mrazák v laborce, protože pípal. Zničil pětadvacetiletý výzkum za 21 milionů korun

Uklízeč vypnul mrazák v laborce, protože pípal. Zničil pětadvacetiletý výzkum za 21 milionů korun
Zdroj: Trnavská univerzita
TECH VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pracovník úklidu čelí žalobě kvůli tomu, že neúmyslně zničil desítky let práce na vědeckém výzkumu. Vadilo mu hlasité pípání speciálního mrazáku, tak ho jednoduše vypnul.

Uklízeč, který pracoval v laboratoři ve městě Troy v americkém Michiganu, kvůli nervy drásajícímu pípání vycházejícímu ze supervýkonného mrazáku ztratil trpělivost a rozhodl se ho vypnout. Cvaknutím vypínače ale zničil 25 let výzkumu a způsobil škodu ve výši nejméně 1 milionu dolarů (21 740 000 korun). Informuje o tom server Indy100.

Doporučeno
Twitter uvažuje o žalobě na Metu. Konkurenční aplikace Threads přitáhla 30 milionů uživatelů Twitter uvažuje o žalobě na Metu. Konkurenční aplikace Threads přitáhla 30 milionů uživatelů 7. července 2023 11:40

Vypnutím se vzorky zahřály a zničily, pípání ale šlo zastavit bez vypnutí celého mrazáku

Mrazák v laboratoři Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) obsahoval buněčné kultury, vzorky a další výzkumné prvky, které byly skladovány při –80 °C, píše se v žalobě.

Jakmile však zaměstnanec Daigle Cleaning Services vypnul jistič, teploty vzrostly na –32 °C, což vedlo k poškození nebo úplnému zničení materiálů. Nejvíce frustrující na celém fiasku však je, že uklízeč mohl zastavit pípání bez vypnutí jednotky, kdyby si jen přečetl nápis na dveřích mrazáku.

Doporučeno
Zkoumání kosmického záření může pomoci předpovědět zemětřesení na Zemi, říká vědec z opavské univerzity Zkoumání kosmického záření může pomoci předpovědět zemětřesení na Zemi, říká vědec z opavské univerzity 4. července 2023 19:02

Na zařízení bylo tučně a velkými písmeny uvedeno: „Tato mraznička pípá, protože je v opravě. Nepřesouvejte ji ani ji neodpojujte, prosím. V této části nic uklízet nemusíte. Pokud chcete zvuk vypnout, stiskněte tlačítko ALARM/TEST na 510 sekund.“

Pracovník netušil, že udělal něco špatně

Bezpečnostní personál v RPI po nešťastném incidentu, ke kterému došlo v září 2020, s uklízečem hovořil. Přiznal, že během večera slyšel „otravný alarm“, a tak se pokusil problém vyřešit ve skříňce s pojistkami. Podle zprávy RPI si muž myslel, že jističe zapíná, i když je ve skutečnosti vypnul. Ani po rozhovoru s vedením laboratoře však nevypadal, že by si uvědomoval, že udělal něco špatného, jen se prý snažil pomoci.

Právník RPI Michael Ginsberg uvedl, že obnovení ztraceného výzkumu, který se zabýval fotosyntézou a jejím potenciálně významným dopadem na vývoj solárních panelů, by si vyžádalo odhadem 1 milion dolarů. „To vše způsobilo chování a nedbalost lidí. Bohužel bylo zničeno 25 let výzkumu,“ řekl Ginsberg. Jak ale informovaly Times Union, peněžní náhrada, které se domáhá žaloba, není blíže specifikovaná.

Domů
Sdílet
Diskuse