Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. července 2023 11:40
Čas čtení 1:04
Kateřina Viková

Twitter uvažuje o žalobě na Metu. Konkurenční aplikace Threads přitáhla 30 milionů uživatelů

Twitter uvažuje o žalobě na Metu. Konkurenční aplikace Threads přitáhla 30 milionů uživatelů
Zdroj: Getty Images/Brendan Smialowski, Facebook/Mark Zuckergerg
ZAHRANIČÍ ELON MUSK META SOCIÁLNÍ SÍTĚ TWITTER
Uložit Uložené

Twitter uvažuje o tom, že podnikne právní kroky proti společnosti Meta kvůli nové aplikaci Threads. Ta je rivalem Twitteru a Metou je prezentována jako přátelská alternativa populární sociální sítě.

Design a uživatelský zážitek z Threads jsou velmi podobné Twitteru, obzvláště povědomě vypadá news feed a reposting příspěvků.

Doporučeno
Pokud si chceš smazat účet na Threads, smaže se ti i ten na Instagramu. Uživatelé jsou pobouřeni Pokud si chceš smazat účet na Threads, smaže se ti i ten na Instagramu. Uživatelé jsou pobouřeni 6. července 2023 17:22

Elon Musk, majitel Twitteru, řekl, že „konkurence je v pořádku, ale podvádění ne“. Meta však popřela tvrzení, že bývalí zaměstnanci Twitteru pomáhali vytvářet novou aplikaci, do které se podle vedení firmy, jež vlastní i Facebook a Instagram, zaregistrovalo již přes 30 milionů lidí.

Meta si najala naše bývalé vývojáře, tvrdí Twitter

Právník Twitteru Alex Spiro ve středu poslal dopis generálnímu řediteli Mety Marku Zuckerbergovi, v němž společnost obvinil ze „systematické, úmyslné a nezákonné zpronevěry obchodních tajemství a jiného duševního vlastnictví Twitteru“ za účelem vytvoření aplikace Threads. Podle Spira Meta zaměstnala desítky bývalých zaměstnanců Twitteru, kteří stále měli a mají přístup k interním informacím společnosti Twitter. Právě to mělo Metě pomoct vytvořit aplikaci, která je „imitací“ Twitteru.

„Twitter požaduje, aby Meta okamžitě zastavila používání jakýchkoli obchodních tajemství Twitteru nebo jiných vysoce důvěrných informací,“ píše se v dopise. „Twitter si vyhrazuje všechna práva, včetně, ale nejen práva žádat jak občanskoprávní nápravu, tak soudní příkaz bez dalšího upozornění.“

Doporučeno
Meta spustila novou sociální síť jako konkurenci Twitteru. Shrnujeme vše, co bys měl*a vědět o Threads Meta spustila novou sociální síť jako konkurenci Twitteru. Shrnujeme vše, co bys měl*a vědět o Threads 6. července 2023 11:45

Mluvčí Mety Andy Stone na webu Threads ale obvinění odporoval, napsal, že „nikdo z inženýrského týmu Threads není bývalý zaměstnanec Twitteru – tak to prostě není“.

Musk i Zuckerberg uznali, že kolem Threads, které je propojeno s Instagramem, ale funguje jako samostatná aplikace, panuje atmosféra rivality. Když byla aplikace ve středu spuštěna ve sto zemích světa, prolomil Zuckerberg více než jedenáctileté mlčení na Twitteru a zveřejnil populární meme dvou téměř identických postav Spider-Mana, které ukazují na sebe, což naznačuje, že Threads a Twitter stojí proti sobě.

Domů
Sdílet
Diskuse