Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. července 2023 17:00
Čas čtení 0:21
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Proč se Řitce říká Řitka? Zjisti víc o bizarních jménech obcí v Česku

HISTORIE ČESKO
Uložit Uložené

Řitka, tu zná každý. Stejně jako Pičín nebo Šukačku. Existují ale i další, možná ještě zajímavější názvy sídel v České republice, které s námi můžeš dneska objevit.

Takových provařených jmen obcí a sídel v České republice je mnoho. Ani my jsme ale nevěděli, že podobných neznámých názvů je mnohem více. Je pravda, že se obvykle jedná spíše o menší obce či části větších měst, což ale nevadí, jelikož si je umíme vyhledat. A proto vznikl i tento kvíz, abychom ti o nich mohli dát vědět.

Tentokrát jsme se rozhodli, že tě úplně nebudeme testovat. Čeká tě 10 otázek, 10 zajímavostí a snad i alespoň mírně legračních momentů, které tě spíše mají obohatit pod heslem „Poznej další český bizárek“.

Kvíz
KVÍZ: Proč se Řitce říká Řitka? Zjisti víc o bizarních jménech obcí v Česku
110
Nejprve si odpovězme na otázku z titulku. Proč to tak je?
Nikdo tu nebydlel
Obec dostala posměšný název kvůli své historii
Jmenoval se tak jeden z usedlíků
Zakřivení povrchu na návsi připomínalo zadní partie
Vysvětlení
Obec v okrese Praha-západ měla hned několik názvů, z nichž vlastně žádný nebyl úplně lichotivý. Podle oficiální stránky obce to bylo i Řítka, Řidka, ale i Řídká. Vesnici se nicméně přezdívalo Řitka již od první zmínky v pramenech, kde byla uváděna jako Lhotka, řečená Řitka. Název Řídka jí měl být, kvůli pejorativní konotaci, přiřazen o několik set let později. Nakonec se ale neuchytil. Co se původu názvu týče, existuje teorie, že se někomu z vesnice mělo takto přezdívat. Řitka zlidověla a název Lhota se následně zapomněl. Obec by možná věděla více, kdyby neměla tajemníka, jenž údajně „rád staré listiny používal na zatopení v kamnech“. Úřad proto prakticky nedisponuje starými dokumenty.
Víš, že nemusíš vydechnout naposledy, abys spočinul v Hrobě? Kde se toto sídlo v České republice nachází?
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
210
Víš, že nemusíš vydechnout naposledy, abys spočinul v Hrobě? Kde se toto sídlo v České republice nachází?
Nedaleko Plzně
U Bruntálu
Na Znojemsku
Kousek od Teplic
Vysvětlení
Město Hrob leží na úpatí Krušných hor nedaleko Teplic. První písemná zmínka o jeho existenci byla ze 13. století; v německém archivu se o něm psalo jako o Grapu (z něm. grab – hrob), odvozuje se však od prospektorské rýhy na hledání stříbrných rud.
310
A když už jsme u tématu smrti, existuje v Česku obec, která se jmenuje Pohřebačka?
Ano
Ne
Vysvětlení
Pohřebačka je skutečně vesnicí, resp. částí obce Opatovice nad Labem na Pardubicku. A i její název je nejspíše odvozen od pohřbívání, jelikož se prý ves postavila kolem sídla osoby, která pohřbívala.
Je název obce Felbabka odvozen od toho, že zde „fellí babky“?
Zdroj: Unsplash/Ekaterina Shakharova/volně k užití
410
Je název obce Felbabka odvozen od toho, že zde „fellí babky“?
Ano
Ne
Vysvětlení
Bohužel, malá obec na Berounsku nezískala svůj název proto, že by se tu scházely starší paní a pořádaly zde sedánky ve velkém, přestože prostředí by k tomu vybízelo. S největší pravděpodobností pochází z němčiny od slova Feldwebel (čes. šikovatel), který měl získat zdejší pozemky. Jak to ale bývá, existuje i druhá teorie, která se týká vojenského zběha, který se zde měl ukrývat v šatech staré ženy. Hledající patrola si jej nevšimla a on tak vyvázl jako feldbába, tedy polní bába.
Jedno zajímavé místo na východě republiky nese název po zapáchající sirnaté vodě, kterou využívají v tamních lázních. Jak se jmenuje?
Zdroj: Wiki Commons
510
Jedno zajímavé místo na východě republiky nese název po zapáchající sirnaté vodě, kterou využívají v tamních lázních. Jak se jmenuje?
Smrad
Smrdůtka
Závan
Smraďavka
Vysvětlení
Sirovodíkový pramen se v Leopoldově, jak se taktéž osadě u Buchlovic na Uherskohradišťsku říká, využívá k léčebným účelům již od 16. století. Lázně leží na Dlouhé řece, které se ještě na začátku 20. století říkalo Smraďatský potok. Místní jí ale neřeknou jinak než Smraďavka.
610
Které ze slov ve výběru není názvem české obce či sídla?
Mléko
Brambory
Hovězí
Vepřek
Vysvětlení
Takový trochu nákupní seznam, co? Pravdou je, že ze čtyř možností níže pouze Mléko nenajdeš jako sídlo v katastrálním úřadu.
V České republice najdeš i vesnici Vajglov. Odkud byl odvozen tento název?
Zdroj: Unsplash.com
710
V České republice najdeš i vesnici Vajglov. Odkud byl odvozen tento název?
Bydlí tu výhradně kuřáci
Od jména cizího původu
Kvůli velkému výskytu špačků
Jiný důvod
Vysvětlení
Německý vliv měl na jména českých obcí velkou zásluhu. Jinak tomu nebylo ani v části města Břidličná v okrese Bruntál, kde se nachází vesnice Vajglov. Původně se toto sídlo mělo česky jmenovat Vigantovice a odkazovalo na německé osobní jméno Wīgand. V 15. století se poté začal objevovat český Vajglov od německého Weigelsdorfu, v překladu Weiglovy vsi. Žádné cigarety ani špačci zde roli s největší pravděpodobností nehráli.
810
Když už jsme u kouře, jak vzniklo jméno Hulice?
Bylo odvozeno od pasáka
Hodně se zde pálila tráva na polích
Kvůli špatnému podnebí
Jinak
Vysvětlení
Pokud bychom o tom uvažovali slangově, je vcelku vtipné, že jméno obce Hulice na Benešovsku vzniklo od pasákova jména. Je však údajně faktem, že Hula, jak se pasák jmenoval, nechal vykácet místní lesy a postavil si zde sídlo.
910
A aby nebylo těch neřestí málo, máme u nás i Zbožíčko. Kde leží?
Na Klatovsku
Na Mostecku
Na Nymbursku
Na Olomoucku
Vysvětlení
Ano, i Zbožíčko máme. Leží na Nymbursku a má zhruba 250 obyvatel. Jestli jde o zbožnou vesnici či jestli se tam nějaké zbožíčko nachází, se nám vypátrat úplně nepodařilo. Obchod tu kdysi minimálně měli.
1010
Velká Hleďsebe a Malá Hleďsebe jsou taktéž jména sídel, i když se tomu možná nechce věřit. Jak vznikla?
Náhodou
Překroucením jazyka
Jako varování
Jako vtip
Vysvětlení
Antonín Profous vysvětlil název sídel nacházejících se na Chebsku takto: Česky zněl „Hleď sebe!“ a pocházel od slovesa „hleděti si sebe“ (Měj se na pozoru!, Vyvaruj se!). Stejný význam mělo německé „Sieh dich für!“, pocházející od slovesa „sich sehen“ (sich hüten, sich vorsehen). Vznikl údajně opravdu jako varování (zejména pro německé vojáky) před nebezpečnými lidmi, kteří zde měli žít.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse