Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2023 17:36
Čas čtení 1:22
Kateřina Viková

Koušeš si nehty? Vědci představili návod, jak se tohoto zlozvyku navždy zbavit

Koušeš si nehty? Vědci představili návod, jak se tohoto zlozvyku navždy zbavit
Zdroj: Freepik
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Němečtí psychologové přišli s technikou, která pomohla více než půlce účastníků studie omezit nutkavé chování, jako je okusování nehtů, škrábání kůže či vytrhávání vlasů. Vypadá to tak jednoduše, až je to k neuvěření.

Nejlepší výsledky má tato nová metoda právě proti okusování nehtů. Většina účastníků uvedla, že by ji doporučili vyzkoušet i dalším lidem. Vědci své výsledky popsali ve studii publikované ve vědeckém časopise JAMA Dermatology.

Reakce na stres, které se těžko zbavuje

Předpokládá se, že nutkavé chování postihuje přibližně pět procent světové populace. Většina lidí s tímto zlozvykem začne v dětství, kdy slouží jako rychle dostupný ventil v případě stresu, strachu a úzkosti, s mnoha lidmi však zůstane až do dospělosti. Typickým projevem je drobné sebepoškozování se při stresu, které se projevuje škrábáním se, rýpáním se v kůži, vytrháváním chloupků na obličeji anebo trháním vlasů.

Většinou nemá toto nutkavé chování žádné závažné důsledky, je to jen nepříjemné. Lidé ho neřeší, protože neznají účinnou pomoc a ani věda dlouho žádnou nenabízela. Teď se to změnilo.

Doporučeno
Madeira ti vyrazí dech. Navštívili jsme zelený ráj Evropy a přinášíme ti cestovního průvodce s ověřenými tipy Madeira ti vyrazí dech. Navštívili jsme zelený ráj Evropy a přinášíme ti cestovního průvodce s ověřenými tipy 22. července 2023 15:00

Tření konečků prstů nebo pohyby rukou po kůži, takto jednoduše se zbavíš zlozvyku 

„Místo okusování, trhání nebo tahání se alespoň dvakrát denně jemně dotýkejte své pokožky, například lehkým třením konečků prstů, dlaně nebo hřbetu paže,“ doporučují němečtí psychologové. Některé techniky názorně představují ve videu. Doporučují osvojit si jednu až tři taktiky z devíti nabízených, aby si je tělo jednoduše zautomatizovalo. 

Jejich strategii, která spočívá v nahrazení škodlivého návyku jiným, vyzkoušeli na 268 lidech. Šestitýdenní studie pomohla 53 % účastníků. „Základním pravidlem je jenom se lehce dotýkat svého těla,“ uvedl pro stanici NBC News hlavní autor Steffen Moritz. „Pokud jste ve stresu, můžete pohyby provádět rychleji, ale ne s větším tlakem.“

Metoda by se brzy mohla stát běžnou součástí „léčby“ zlozvyků

Autoři dodávají, že je sice zapotřebí další výzkum, ale tato strategie by mohla být brzy oficiálně doporučena jako doplněk k dalším technikám, které se používají. V současné době se lidem s těžšími formami tohoto chování předepisují léky, například antidepresiva, další možností může být terapie. To ale podle Moritze pomáhá jen necelé třetině postižených. 

Doporučeno
„Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet 6. května 2024 15:00

Výhodné na této metodě je hlavně to, že se dá vysvětlit pomocí instruktážního videa. Nespočívá v medikaci, která je pro chudší vrstvy příliš drahá, a nevyžaduje ani osobní konzultace s expertem. Celý manuál k metodě nahrazení zlozvyku je dostupný zde.

Domů
Sdílet
Diskuse