Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2023 v 15:00
Čas čtení 7:20
Adéla Ježková

Madeira ti vyrazí dech. Navštívili jsme zelený ráj Evropy a přinášíme ti cestovního průvodce s ověřenými tipy

Madeira ti vyrazí dech. Navštívili jsme zelený ráj Evropy a přinášíme ti cestovního průvodce s ověřenými tipy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER CESTOVÁNÍ PORTUGALSKO
Uložit Uložené

Ostrov věčného jara, dechberoucích panoramat, nespoutaného oceánu, banánových plantáží – a v neposlední řadě Cristiana Ronalda. To je Madeira.

Portugalský ostrov Madeira leží v Atlantském oceánu, a přestože se nachází v Evropské unii, geograficky je blíže k Africe než Evropě. Trvale na něm žije něco přes 244 tisíc lidí, z toho 101 tisíc bydlí v hlavním městě Funchal. Říká se také, že Madeira stále ještě patří mezi dostupné letní destinace, kde se nebudeš cítit jako sardinka. Mimo hlavní město se totiž s davy turistů jako v Itálii, Řecku či Chorvatsku dost pravděpodobně nesetkáš. A to přesto, že rozloha ostrova činí pouhých 750 kilometrů čtverečních.

Doporučeno
Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti 4. července 2023 v 8:30

Ostrov věčného jara, jak se Madeiře díky jejím celoročním příjemným teplotám a rozmanité flóře přezdívá, jsme navštívili. Přinášíme ti detailní itinerář cesty s tipy na nádherná místa, která prostě musíš navštívit. Na ostrově jsme strávili deset dní a objektivně říkáme, že tento počet je naprosté minimum na to, abys navštívil*a ta nejoblíbenější místa a zároveň si na dovolené odpočinul*a.

Tipy: Letenky
Na Madeiru jsme letěli z Vídně, což vyšlo levněji než z Prahy. Let trval celkem 4 hodiny a 45 minut. Nezapomeň, že na Madeiře je o hodinu méně.

Tipy jsme rozdělili do kategorií hlavní město, příroda a pláže. Při pohledu na mapu Madeiry zjistíš, že jsme objeli prakticky celý ostrov.

Ostrov Madeira.
Ostrov Madeira. Zdroj: Google Maps

Funchal: barevné trhy, historické centrum & proutěné sáně

Hlavním – a také největším – městem na Madeiře je Funchal. Je to také první město, které pravděpodobně navštívíš, v jeho blízkosti se totiž nachází letiště, které nemohlo dostat jiné přízvisko než Cristiana Ronalda. Zadáš-li do YouTube „Funchal“, právě místní letiště bude mezi prvními výsledky. Bývá řazeno mezi nejnebezpečnější (či nejděsivější) na světě. A sledovat tu přistání je zážitek.

Přistávací dráha je tu opravdu úzká a vítr může být opravdu silný. Nemusíš se ale bát, od roku 1977 zde nedošlo k žádné nehodě. Až se bezpečně dotkneš země, do centra Funchalu tě odveze jeden z dostupných a častých shuttle autobusů, taxi nebo si můžeš předem domluvit zapůjčení vozu, který bude na letiště včas přistaven.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 v 6:00

A co tě ve Funchalu čeká? Jednoduše řečeno: na co si vzpomeneš. Dominantou města je jistě katedrála Sé, která byla postavena v letech 1493 až 1518 z tisíců bloků sopečných hornin pocházejících z útesů v Cabo Girã. Navštívit ji můžeš každý den od brzkých ranních hodin do 7 do večera zcela zdarma. Kousek od katedrály (všechno na ostrově je doslova kousek) se rovněž nachází farmářský trh Mercado dos Lavradores, kde kromě suvenýrů seženeš čerstvé ovoce, zeleninu či koření. Nutno ovšem dodat, že se značnou turistickou přirážkou. Na hezké fotky jde ale o ideální zastávku.

Trh Mercado dos Lavradores ve Funchalu.
Trh Mercado dos Lavradores ve Funchalu. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Velkým lákadlem města je – samozřejmě hned po muzeu Cristiana Ronalda – také kabinová lanovka (teleférico) do městské části Monte, která se tyčí v nadmořské výšce 600 metrů. Za 12,50 eura jsme nemuseli do kopce šlapat po svých a Funchal se všemi svými úzkými uličkami, křivými domky a banánovými zahradami jsme si prohlédli pěkně z ptačí perspektivy.

Tipy: Madeirské speciality
– Tradiční chléb bolo do caco s bylinkovým máslem
– Špíz espetada
– Lapas (kuželnatky)
– Polvo (chobotnice)
– Smažené rybky chicharros
– Pastel de nata (dezert)

Od lanovky jsme se vydali k velice fotogenickému kostelu Panny Marie, pod kterým probíhá vyhlášená turistická atrakce Carros de Cesto. Jedná se o proutěné koše, do kterých se posadíš, za tebe si stoupnou dva muži oděni do bílé (tak zvaní Carreiros) a šupem se s tebou a tvým doprovodem spustí dolů z kopce rychlostí až 38 kilometrů v hodině. Přestože se dnes jedná vyloženě o turistickou atrakci, vozíky byly vynalezeny kolem roku 1850, když místní toužili být rychle ve Funchalu.

Doporučeno
Odpadky a mrtvá těla. Z Mount Everestu se stala „nejvýše položená skládka na světě“ Odpadky a mrtvá těla. Z Mount Everestu se stala „nejvýše položená skládka na světě“ 30. června 2023 v 6:00

Podél zdi postávající Carreiros nás nechali nakouknout do dílny, kde ony vozíky opravovali, a prohodili s námi pár slov. Třeba o tom, že se kromě proutěných větví vyrábí z eukalyptu, kterého je na ostrově požehnaně. Vzrušující jízda nás ale příliš neoslovila, upřímně si dokážeme představit lépe utracených 35 eur za dvě osoby. Vydali jsme se raději zpět do Funchalu pěšky trasou Levada do Bom Sucesso, která nás na ostrově přivítala obrovskými kaktusy, tlusticemi či aloe vera. A co že to jsou „levády“ z názvu trasy? Čti dál!

Carros de Cesto.
Carros de Cesto. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jaká leváda byla naší favoritkou.
  • Výběr absolutního nej z madeirské přírody, ať se nemusíš nikam honit.
  • Kde zažiješ nejkrásnější západ slunce.
  • Že jsou na Madeiře hlavně kamenné a černé pláže a které z nich nám učarovaly.
  • Kam vyrazit, pokud chceš zažít nádhernou pláž se zlatavým pískem, kde tě nebudou rušit davy turistů.
  • Jak jsme po ostrově cestovali a kolik to stálo.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140927 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse