Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. srpna 2023 6:00
Čas čtení 3:33
Adéla Ježková

„Drink spiking“ nejčastěji cílí na ženy kolem dvaceti. Jak poznáš, že ti někdo hodil drogy do pití?

„Drink spiking“ nejčastěji cílí na ženy kolem dvaceti. Jak poznáš, že ti někdo hodil drogy do pití?
Zdroj: Unsplash/Aleksandr Popov/volně k užití
ZDRAVÍ ALKOHOL DROGY
Uložit Uložené

„Drink spiking“, tedy jev, kdy násilník hodí drogu do pití své oběti, se může stát kdykoli a komukoli. U žen je ale riziko násobně vyšší.

„Žádná varovná znamení jsem nezaznamenala. Byla jsem v karaoke kabince s někým, komu jsem naprosto důvěřovala, a jistě – pili jsme pivo, ale nic neobvyklého. S námi tam byla ještě jeho kamarádka. A pak omdlela. A pak jsem omdlela já. Vůbec netuším, co se dělo dál. Tenhle celý večer se mi smrskl na zlomek času. Roky plynuly a já jsem ani netušila, že se něco stalo, dokud jsem nešla na přednášku na své univerzitě, která se tohoto tématu týkala. Zasáhlo mě to jako tuna cihel,“ popisuje své setkání s „drink spikingem“ uživatelka na diskusním fóru Reddit.

Její zkušenost ale není ničím výjimečným. Jen v tomto jediném fóru je na 571 komentářů – valná většina z nich od žen. Tuto praxi potvrzují i dostupná data. Z nich vyplývá, že většina obětí „drink spikingu“ jsou ženy ve věku kolem dvaceti let. V Británii a USA se s ním setkala každá desátá studentka vysoké školy.

Doporučeno
„Udělej to radši ty, stejně to umíš líp.“ Proč muži doma předstírají neschopnost a jak to ničí partnerské vztahy „Udělej to radši ty, stejně to umíš líp.“ Proč muži doma předstírají neschopnost a jak to ničí partnerské vztahy 27. července 2023 11:00

Znásilnění na rande

Motivace útočníků, kteří vhazují svým obětem drogy do pití, mohou být různé. Mohou je chtít omámit a okrást nebo fyzicky napadnout. Někteří tak mohou činit i třeba jen pro „pobavení“. „Drink spiking“ se totiž může stát komukoli a kdykoli. Nejčastěji ale bývá spojován s tzv. „date rape drugs“ – tedy v doslovném překladu s „drogami pro znásilnění na rande“. 

Termín „date rape“ je velmi rozšířený, ale podle některých odborníků a odbornic může být zavádějící. Oběť „drink spikingu“ totiž s násilníkem vůbec nemusí randit ani jej znát. Je tak možné použít i pojem „predator drugs“.

Podle článku lékaře Ladislava Hesse, který vyšel v odborném časopise Remedia, je „date rape drugs“ pojmenování pro farmaka, většinou silná sedativa, která mají usnadnit sexuální násilí. Nejčastěji se jedná o rohypnol, gama-hydroxybutyrát (GHB) a ketamin, a to jak v tabletové, tak práškové podobě.

Mohou ti být podstrčeny v nestřežený okamžik. A jelikož často nemají žádnou barvu, vůni ani chuť, nemáš ani šanci poznat, že se tě někdo snaží omámit. Mohou tě ovlivnit tak rychle, že to ani nestihneš zaznamenat. 

Doporučeno
Mary Toft: Tragický osud ženy, která rodila králíky Mary Toft: Tragický osud ženy, která rodila králíky 9. července 2023 6:00

I z toho důvodu přišla čtyřčlenná skupina studentek a studentů ze Severokarolínské státní univerzity s nápadem na lak na nehty, který by tyto nebezpečné látky dokázal odhalit. Je to jednoduché – pokud se v drinku nachází rohypnol, xanax nebo GHB, lak změní barvu. Boj proti „drink spikingu“ má ale i českou stopu. Studentská firma Cap-it z Hradce Králové vyvinula scrunchie gumičku, kterou můžeš použít jako ochranné víčko na skleničku.

Nutno ovšem dodat, že nejčastěji užívanou drogou, která pomáhá při páchání sexuálních útoků, je alkohol. Můžeš si tak myslet, že popíjíš nealko limču, ale ve skutečnosti se jedná o dobře zakamuflovaný tvrdý alkohol.

alkohol
Zdroj: Unsplash/Aleksandr Popov/volně k užití

Symptomy: od malátnosti po omdlení

Oběť se po požití těchto látek cítí zmatená, ospalá a slabá. Mezi další časté symptomy patří podle serveru Better Health pocit „mimo“, malátnost, potíže s řečí, problémy s dýcháním, svalové křeče, halucinace, problémy s viděním, ztráta rovnováhy, nevolnost, zvracení a neobvykle dlouhá a těžká kocovina, i když člověk vypil velmi málo nebo žádný alkohol.

Doporučeno
„Jsem hnusná, nepřijatelná, nemilovatelná?“ Sedm intimních rozhovorů s lidmi, kteří se smiřují s vlastním tělem „Jsem hnusná, nepřijatelná, nemilovatelná?“ Sedm intimních rozhovorů s lidmi, kteří se smiřují s vlastním tělem 6. února 2023 6:00

V některých případech může oběť „drink spikingu“ i omdlít. Není teda schopna dát souhlas k sexu či se bránit. Většina „date rape drugs“ účinkuje do 30 minut a příznaky obvykle trvají několik hodin.

Dá se nějak zjistit, jestli jsem byl*a zdrogovaný*á a následně znásilněný*á? Přestože je to mnohdy těžce rozpoznatelné, podle Office on Women's Health existuje několik varovných signálů:
– Cítíš se opilý*á, a přitom jsi žádný alkohol nepil*a – nebo máš pocit, že účinky alkoholu jsou silnější než obvykle.
– Probudíš se s pocitem velké kocoviny a dezorientace nebo si nic nepamatuješ.
– Vzpomínáš si, že ses napil*a, ale poté už máš černo.
– Po probuzení zjistíš, že je tvoje oblečení roztrhané nebo není správně oblečené.
– Máš pocit, že jsi měl*a sex, ale nemůžeš si na něj vzpomenout.

Podle serveru Better Health se ale symptomy odvíjí od řady faktorů. Záleží například na použité látce, s jakým nápojem byla smíchána, dávce, hmotnosti dotyčné*ho či množství již vypitého alkoholu.

Co dělat, když mám podezření, že mi někdo hodil něco do pití? „Pokud máte podezření, že vás někdo zdrogoval, máte zpravidla sotva 10 minut na to zajistit si bezpečí a lékařskou pomoc,“ uvádí ve svém článku Pavel Houdek z Moderní sebeobrany. Dodává, že pokud máš podezření na otravu, řekni o tom spolehlivé osobě (kamarádovi*kamarádce, rodině, personálu baru), požádej ji, aby se o tebe postarala a zajistila lékařskou pomoc, odejdi s důvěryhodným doprovodem na bezpečné místo – a rozhodně nezůstávej sám*sama.

Doporučeno
Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray 4. prosince 2022 11:00

Stejně se zachovej v případě, že se obětí „drink spikingu“ stal*a tvůj kamarád nebo kamarádka. Zajisti jim pomoc, nenechej je odejít s někým cizím, mluv na ně a zůstaň po jejich boku. Na policii by se oběť (pokud se tak rozhodne) měla kvůli důkazům obrátit co nejdříve, například droga GHB z těla odejde již do 12 hodin, uvádí HSE.

Není to vina oběti

„Drink spikining“ nikdy není chyba oběti, vina je vždy na straně pachatele. Je ale dobré se držet preventivních opatření, díky kterým lze snížit riziko napadení. Mezi ně patří:

  • Nikdy nenechávej svůj drink bez dozoru – pokud se tak stane, už jej nepij
  • Nepřijímej pití od někoho, koho neznáš
  • Nesdílej pití s někým, koho neznáš
  • Pokud ti někdo nabídne drink, převezmi si jej přímo od obsluhy
  • Držte se s přáteli pohromadě a dávejte na sebe pozor
  • Měj u sebe nabitý telefon
  • Vyvaruj se nadměrného pití 

Pro psychologickou pomoc se můžeš obrátit na nějakou z organizací pro pomoc obětem sexuálního násilí. Jedná se například o Bílý kruh bezpečí, Profem, ROSA nebo Persefona.  

Domů
Sdílet
Diskuse