Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. srpna 2023 6:00
Čas čtení 0:45
Kuni Nguyenová

Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc?

Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc?
Zdroj: Pexels/Cottonbro Studio
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKONOMIKA
Uložit Uložené

Pokud si chceš vydělat na důstojný život, těmto profesím se v Česku vyhni obloukem.

„Kolik vyděláváš?“ Téma peněz a finančních odměn je mnohdy tabu i mezi přáteli. Ale všichni jsme zvědaví, jak jsou jednotlivé profese v různých oborech placené. V Refresheru jsme se tentokrát podívali na 10 pracovních pozic, ve kterých si na tuzemském trhu vyděláš nejméně peněz.

Žebříček jsme sestavovali z databáze Platy.cz, která pravidelně přináší informace o průměrných výplatách 639 pracovních pozic ze mzdové sféry (tj. soukromé firmy) po Česku. Na rozdíl od platové (veřejné, neziskové) sféry, kde fungují tzv. platové tabulky, se výdělek v soukromé sféře odvíjí individuálně. Mezi faktory, které mají vliv na částku ve výplatní pásce, se řadí náplň práce, vzdělání, délka praxe či lokalita pracoviště. 

Doporučeno
Velký přehled platů nejvlivnějších: Kolik bere prezident, poslanci nebo šéf České pošty? Velký přehled platů nejvlivnějších: Kolik bere prezident, poslanci nebo šéf České pošty? 28. června 2023 15:00

Jak vyplývá z výsledné analýzy, vůbec nejnižší mzdy pobírají tradičně pomocní a nekvalifikovaní pracovníci či pracovnice. Nástupní odměna všech nejméně výdělečných profesí vždy začíná na minimální mzdě. Ta pro rok 2023 činí 17 300 Kč hrubého, což je v přepočtu 103,80 Kč za hodinu. V čisté mzdě se základní slevou na poplatníka nám to vychází na 15 372 Kč.

Žebříček 10 konkrétních pracovních pozic, které v Česku dosahují na nejnižší hrubou mzdu, ti podrobněji představíme v následující galerii. Klikni na ni a dozvíš se víc: 

10. místo: Balič*ka ve výrobě – 22 271 Kč.

Top desítku nejníže placených pozic otevírá balič*ka ve výrobě. Nástupní odměna začíná na minimální mzdě, tedy na 17 300 korunách, a časem si lze vydělat až 29 543 korun. Průměrné výplaty na této pozici se pohybují okolo 22 271 Kč. 

Úkolem baliče či baličky je třídění výrobků podle velikosti, hmotnosti, barvy, obsahu apod. Nalepí informační etikety a nálepky a následně je zabalí do krabic. 9. místo: Krejčí – 22 140 Kč.

Podle Platy.cz si zhruba o stovku méně než balič*ka ve výrobě vydělá krejčí. Vzhledem k rozpětí od 17 300 do 28 868 Kč činí průměrná výplata kolem 22 tisíc korun.

A co takový*á krejčí dělá? Především zaznamenává míry zákazníků či zákaznic pomocí krejčovského metru a konzultuje s nimi použitý materiál a střihy na oděv, který zhotoví na míru pomocí šicího stroje. Má na starost také opravování poškozených oděvů. 8. místo: Plavčík*plavčice – 21 781 Kč.

Povolání potřebné zejména v letních období se též řadí mezi ty, kde si při plném úvazku sotva vyděláš na důstojný život. Nástupní mzda začíná na 17 300 korunách, lidé s více zkušenostmi nebo ve větších městech pak mohou dosáhnout na 28 416 korun. Celkově si za měsíc vydělají v průměru 21 781 Kč.

Na plavčíky či plavčice narazíš téměř na každém plaveckém bazénu, aquaparku, koupališti nebo třeba na pláži. Provádí dozor na různých stanovištích a dbají na bezpečnost návštěvnictva. V případě nutnosti poskytují první pomoc.7. místo: Anketář*ka – 21 507 Kč.

Na podprůměrnou odměnu dosáhne také anketář*ka. Finanční rozmezí na této pozici se pohybuje od 17 300 do 29 051 korun. V průměru jde o výplatu 21 507 korun. 

Anketář*ka má za úkol oslovovat lidi, pokládat jim otázky z dotazníků a zaznamenávat jejich odpovědi. Vyplněné materiály pak odevzdává svému nadřízenému či nadřízené.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse