Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2023 v 11:55
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Punk is Dead. Zemřel autor ikonických vizuálů Sex Pistols Jamie Reid

Punk is Dead. Zemřel autor ikonických vizuálů Sex Pistols Jamie Reid
Zdroj: Flickr, /Andrew Stawarz/volně k užití
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ve věku sedmdesáti šesti let zemřel Jamie Reid, výtvarník, grafik a legenda punkové scény.

Reidovu kariéru definovala hlavně britská punková exploze na konci 70. let. Tehdy vytvořil nezapomenutelné výtvarné návrhy pro kapelu Sex Pistols, jako například God Save The Queen a další. Zprávu o Reidově skonu jako první zveřejnil server Louder Than War, potvrdil ji galerista John Marchant spolu s umělcovou rodinou. Podrobnosti dosud nejsou známy. 

Doporučeno
Příběh ženy, která rozdávala žloutenku. Zachraňovala tím Židy a Židovky před transportem Příběh ženy, která rozdávala žloutenku. Zachraňovala tím Židy a Židovky před transportem 30. července 2023 v 11:00

Anarchista, hipík, rebel a romantik

John Marchant v prohlášení popsal Reida jako umělce, obrazoborce, anarchistu, punkera, hipíka, rebela a romantika.

Narodil se v roce 1947. Když mu bylo šestnáct let, nastoupil na uměleckou školu ve Wimbledonu a později přešel na uměleckou školu v Croydonu, kde se seznámil s budoucím manažerem Sex Pistols Malcolmem McLarenem. Právě přebaly desek a plakáty této kapely Reida nejvíce proslavily. Zřejmě vůbec nejslavnější je ikonický přebal God Save The Queen zpodobňující někdejší britskou královnu.

Ke tvorbě svých děl Reid využíval styl známý pod francouzským názvem décollage. „Tato technika zahrnuje vystřihávání různých obrázků, vzorů nebo textů z různých zdrojů, jako jsou noviny, časopisy, fotografie nebo tištěné materiály, a jejich následné skládání a spojování a postupné vytváření nového obrazu. V Reidově podání a práci se symboly výsledek dokonale podtrhnul revoluční a provokativní výraz hudby, kterou doprovázel,“ popsal Hedliner.

Doporučeno
Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot 18. listopadu 2022 v 6:00

Reid se také nebál vyjádřit k politickým tématům. Podporoval hnutí Occupy a Pussy Riot. V roce 2017 vytvořil na motivy svého nejslavnějšího díla God Save the Queen verzi s Donaldem Trumpem nazvanou God Save Us All.

Spolupracoval s punkovým historikem Jonem Savagem, který o jeho díle napsal knihu. „S Jamiem jsem se poprvé setkal koncem roku 1978. Vzpomínám si, jak jsem šel po schodech jednoho domu a objevil jsem kufry plné uměleckých děl Sex Pistols. Jejich kombinace na mě udělala obrovský dojem. Bylo to jako najít hrnec zlata na konci duhy,“ vzpomínal Savage. Reidův styl podle něj obsahuje složité myšlenky ve zdánlivě jednoduchém formátu.

Domů
Sdílet
Diskuse