Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2023 15:54
Čas čtení 1:54
Vojtěch Vanda

Revoluční česká hra Brave Brain je venku! Počin bezbariérového studia Kikiriki Games nediskriminuje a je opravdu pro všechny

Revoluční česká hra Brave Brain je venku! Počin bezbariérového studia Kikiriki Games nediskriminuje a je opravdu pro všechny
Zdroj: Kikiriki Games
TECH ČESKO TIP NA HRY
Uložit Uložené

Už jsme ti o ní dávali vědět – kvízová hra Brave Brain s inkluzivním designem, která nediskriminuje žádné hráče, je konečně venku. Titul s cestovní tematikou je druhou hrou bezbariérového studia Kikiriki Games.

„Cílem je vytvořit co nejvíce inkluzivní hru s globálním obsahem, proto se vývojáři rozhodli zapojit do přípravy celou herní komunitu,“ uvedla pro REFRESHER minulý rok nevidomá spoluzakladatelka Kikiriki Games Jana Kuklová, když jsme se bavili o jejich chystaném titulu Brave Brain. Kvízová hra s cestovními prvky měla vyjít již na jaře, nakonec se v mobilech hráčů a hráček objevila až 7. srpna.

Doporučeno
Do vývoje nové hry se můžeš zapojit i ty. Studio Kikiriki Games nesbírá peníze, ale nápady Do vývoje nové hry se můžeš zapojit i ty. Studio Kikiriki Games nesbírá peníze, ale nápady 11. listopadu 2022 9:20

Studiu šlo v tomto případě, podobně jako u prvního titulu To the Dragon Cave, o kterém jsme se bavili v rozhovoru s Kuklovou, hlavně o to, nikoho nevyčlenit. Každopádně se soustředilo primárně na hráče, kteří využívají ke hře sluch.

Brave Brain Kikiriki Games
Zdroj: Kikiriki Games

To the Dragon Cave jsme primárně vytvořili pro nevidomé hráče a v této komunitě je velmi populární. Ukázalo se ale, že pro hráče, kteří nemají problém se zrakem, je poměrně náročné přijít o veškerý vizuál a soustředit se pouze na audio. Naším dalším cílem proto bylo vytvořit hru, kterou si stejnou mírou užijí všichni hráči bez ohledu na to, zda mají, nebo nemají nějaké omezení,“ osvětlila Kuklová.

Zde je však úmysl ještě „inkluzivnější“. Ať už na základě handicapu, nebo kultury, ze které hráči pochází, by neměl být ze hry vyčleněn vůbec nikdo. K tomu měl pomoci právě crowdsourcing. Studio sbíralo nápady od fanoušků, zjišťovalo jejich otázky a implementovalo je do hry.

Doporučeno
Bezbariérové studio vydává první českou audiostřílečku. Nevidomí chtějí také pařit, motivoval mě můj hendikep, říká zakladatelka Bezbariérové studio vydává první českou audiostřílečku. Nevidomí chtějí také pařit, motivoval mě můj hendikep, říká zakladatelka 30. dubna 2022 11:30

Brave Brain

Podstata hry je vlastně jednoduchá – plníš mise, odpovídáš na otázky a postupuješ na vyšší úroveň. Soutěživí hráči se mohou předhánět v týdenních žebříčcích.

Brave Brain Kikiriki Games
Zdroj: Kikiriki Games

„Zodpovídání kvízů zavede hráče do různých zemí světa. Tam na ně vždy čekají tři různé lokace, které v sobě ukrývají tematické kvízy. Jedna z těchto lokací nabízí otázky o dané zemi, další dvě lokace jsou zaměřené na témata, která si s touto zemí lidé často spojují,“ přiblížila Kuklová. 

„Například na mapě Velké Británie tak hráči najdou kromě lokace Big Ben, kde si otestují své znalosti o Velké Británii, také lokaci Hudební klub, kde jsou otázky o populární hudbě, a Sportovní stadión, kde se ukrývají kvízy zaměřené na sport,“ dodala. V současné době je ve hře Brave Brain 12 zemí a 10 000 otázek. Hra je lokalizována do češtiny a angličtiny a dostupná je pro iPhony i telefony s Androidem.

Brave Brain Kikiriki Games
Zdroj: Kikiriki Games

Oproti To the Dragon Cave je hra taktéž více graficky propracovaná, ale nechybí jí ani hezký atmosférický soundtrack, z něhož je zřejmé, kde se hráč nachází.

„Naše studio jsme původně založili s cílem rozšířit nabídku mobilních her pro zrakově
handicapované. Postupně jsme si ale uvědomili, že je důležité, aby nevznikaly hry určené pouze pro nevidomé, které by je uzavíraly do vlastních hráčských komunit. Naopak si přejeme, aby herní průmysl byl více inkluzivní a nikoho nevylučoval,“ komentoval motivaci vzniku hry vývojář a spoluzakladatel studia Miloš Kukla.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

„Přál bych si žít ve světě, kde si každý může zahrát hru podle svého přání a ne podle toho, zda je pro něj hra přístupná, nebo ne. A věřím, že Brave Brain herní průmysl k tomuto cíli přibližuje,“ uzavřel.

Domů
Sdílet
Diskuse