Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2022 9:20
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Do vývoje nové hry se můžeš zapojit i ty. Studio Kikiriki Games nesbírá peníze, ale nápady

Do vývoje nové hry se můžeš zapojit i ty. Studio Kikiriki Games nesbírá peníze, ale nápady
Zdroj: Kikiriki Games
TECH
Uložit Uložené

Jak udělat co nejvíc inkluzivní hru, která bude bavit všechny, nehledě na jejich zdravotní stav? Nejlepší metodou je sběr nápadů samotných hráčů. O to se snaží bezbariérové vývojářské studio Kikiriki Games k novému titulu The Brave Brain.

Pamatuješ si na audiostřílečku, kterou mohou hrát nevidomí? Bezbariérové vývojářské studio Kikiriki Games s ní letos slavilo velký úspěch. Dokonce tak velký, že již nyní chystá další projekt s názvem The Brave Brain. K němu však nepořádá výběr finančních prostředků, jak bývá zvykem, nýbrž „crowdsourcing nápadů z celého světa“, aby hra byla co nejvíc inkluzivní a bavila úplně všechny.

Doporučeno
Bezbariérové studio vydává první českou audiostřílečku. Nevidomí chtějí také pařit, motivoval mě můj hendikep, říká zakladatelka Bezbariérové studio vydává první českou audiostřílečku. Nevidomí chtějí také pařit, motivoval mě můj hendikep, říká zakladatelka 30. dubna 2022 11:30

The Brave Brain nebude možná tak akční, jako byl první titul studia To the Dragon Cave, ale hráči zapojí své šedé buňky mozkové. Půjde totiž o správné zodpovězení kvízových otázek. „Cílem je vytvořit co nejvíce inkluzivní hru s globálním obsahem, proto se vývojáři rozhodli zapojit do přípravy celou herní komunitu. Vydání hry se plánuje na jaro příštího roku,“ uvedla spoluzakladatelka Kikiriki Games Jana Kuklová.

Studiu jde hlavně o to nikoho nevyčlenit, ať už na základě handicapu, nebo kultury, ze které pochází, k čemuž má pomoci jeho crowdsourcing.

„Hru To the Dragon Cave hrají lidé po celém světě a o to stejné budeme usilovat i v případě hry The Brave Brain. Snažíme se, aby v ní lidé z různých koutů země a různých kultur nacházeli kvízy, kterým budou rozumět a které jim budou blízké. Proto má každý příležitost nám zaslat otázky, které se týkají jeho oblíbeného tématu nebo třeba místa, kde žije,“ uvedla Kuklová. Vývoj hry podpořilo i město Brno v rámci programu pro kreativní odvětví.

Sbírka nápadů

Studio proto poslalo do světa výzvu, v níž mohou lidé zasílat kvízové otázky přes webový formulář do 28. února 2023. Odměnou budou hráčům herní bonusy, pro nejaktivnější zase další odměny.

„Herní studia často od hráčů vybírají peníze na vývoj nové videohry. My jsme se ale
rozhodli crowdfunding pojmout trochu jinak. Vyzýváme hráče, aby do připravované hry
přispěli svými nápady. Každý má tak možnost stát se spoluautorem hry a k tomu ještě za
odměnu získat i zajímavé herní bonusy. A pro ty nejaktivnější autory potom máme
přichystané i zajímavé ceny,“ dodal vývojář a spoluzakladatel Kikiriki Games Miloš Kukla.

Otázky nesmí nikoho urážet ani pohoršovat. Bonusovým pravidlem studia je poté se bavit a užívat si radost z tvorby. Tato nová mobilní hra by měla vyjít na jaře a již při releasu ji bude možné hrát multiplayerově.

Domů
Sdílet
Diskuse