Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. srpna 2023 17:35
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Čelist soba proměněná v ozubenou vagínu zdobí centrum Vídně. A taky budí rozruch

Čelist soba proměněná v ozubenou vagínu zdobí centrum Vídně. A taky budí rozruch
Zdroj: KÖR Kunst im öffentlichen Raum
KULTURA RAKOUSKO UMĚNÍ
Uložit Uložené

Instalace s názvem Chará působí na některé obyvatele Vídně extravagantně. Kus umění, jenž se nachází ve známé a exponované ulici Graben, je růžový, má pět metrů a svým tvarem připomíná ženské přirození.

Estonská umělkyně Kris Lemsalu našla před deseti lety v lese čelist soba, kterou si přivezla domů. Inspirovala ji natolik, že díky ní dokázala vytvořit hned tři umělecké instalace. Evokuje v ní údajně srdce, portál i vagínu. A skulptura v podobném tvaru se nyní objevila na ulici Graben ve Vídni.

„Vídeň, kde jsem studovala, byla začátkem mé umělecké cesty. Jsem nadšená z příležitosti pokračovat v tomto dialogu s městem. Chará pro mě symbolizuje přistupovat beze strachu k novým kapitolám a velkým změnám,“ uvedla Lemsalu pro Wiener Bezirksblatt.

Doporučeno
Kauza falešný nos: Bradley Cooper nasadil kvůli roli židovského skladatele protézu, dočkal se kritiky i zastání Kauza falešný nos: Bradley Cooper nasadil kvůli roli židovského skladatele protézu, dočkal se kritiky i zastání 23. srpna 2023 14:15

Vulva

Socha je inspirována postavou z řecké mytologie, Baubo, která se snaží rozveselit bohyni plodnosti Demeter truchlící nad ztrátou dcery. A to obscénními vtipy, mezi něž může například patřit i odhalení vulvy. Když se pak spojí čelist s vulvou, vyjde z toho ozubená vulva.

Brána do nového života je ale citelnější inspirací. „Myšlenka portálu, přes který člověk vstupuje do nového světa, nové etapy, nové fáze života, se v díle Lemsalu stávala stále důležitější,“ okomentoval zase instalaci člen projektu Umění ve veřejném prostoru (KÖR) Thomas Brandstätter, díky němuž se do veřejného prostoru vulva dostala. Přestože má tvorba estonské sochařky velký spirituální i mytologický význam, ne každý s jejím výjevem sympatizuje. 

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Schválně, kdo si účtuje nejvíc za příspěvky na Instagramu? ŽEBŘÍČEK: Schválně, kdo si účtuje nejvíc za příspěvky na Instagramu? 23. srpna 2023 13:09

Přitom Chará, v překladu do starořečtiny radost, má mít kromě podobnosti s vulvou také „naivní tvar srdce“, v němž lze údajně zrcadlit gesto, při němž lidé dělají srdce z vlastních prstů. Umělkyně se skulpturou ale spíše vymezuje proti získávání dopaminu umělými praktikami, kterými podle ní mají být lajky v digitální sféře, jež čím dál více ovládají společnost, nebo navyšování platů od zaměstnavatele. V tom prý pravá radost neleží.

Nevkusné, bouří se někteří obyvatelé Vídně

Někteří Vídeňané však tvrdí, že radost neleží ani v její instalaci. Plán je přitom takový, že by v centru města měla vydržet do 8. listopadu. Proti soše se vymezili i někteří politici z řad liberální strany FPÖ. „Tento druh umění je naprosto nevkusný,“ komentoval umění podle oe.24 šéf liberálů Dominik Nepp.

Domů
Sdílet
Diskuse