Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2023 14:15
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Kauza falešný nos: Bradley Cooper nasadil kvůli roli židovského skladatele protézu, dočkal se kritiky i zastání

Kauza falešný nos: Bradley Cooper nasadil kvůli roli židovského skladatele protézu, dočkal se kritiky i zastání
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY BRADLEY COOPER FILM NETFLIX ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Herce se kromě Ligy proti hanobení zastaly i skladatelovy děti.

Připravovaný snímek Maestro bude mít premiéru v září na filmovém festivalu v Benátkách, už nyní je o něm ale hodně slyšet. Důvodem je mimo jiné i kontroverze okolo Bradleyho Coopera, který slavného Leonarda Bernsteina ztvárnil a snímek také režíroval. Herci totiž kvůli roli maskéři nasadili protetický nos, aby byla jeho podoba se skladatelem co nejvěrohodnější. To otevřelo debatu o stereotypním ztvárnění Židů v Hollywoodu, takzvaném „jewface“.

Když to nezahraje bez protézy, neobsazujte ho, vzkázala britská herečka

Jednou z těch, kteří Coopera za nasazení protetického nosu kritizovali, se stala britská herečka židovského původu Tracy-Ann Obermann. Cooperův protetický nos přirovnala k blackface – make-upu, pomocí něhož bělošští herci v minulosti ztvárňovali Afroameričany. Pochválila naopak Cilliana Murphyho, který v aktuálním hitu Oppenheimer hraje vědce židovského původu bez falešného nosu. „Jestli Bradley Cooper nedokáže zahrát tuto roli jen pomocí svého hereckého umu, tak ho neobsazujte a dejte roli raději židovskému herci,“ napsala na svém Instagramu.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Coopera se však nyní zastala jedna z nejvýznamnějších amerických židovských neziskových organizací Liga proti hanobení (ADL). „V průběhu historie byli Židé v antisemitských a propagandistických filmech často zobrazováni jako zlé karikatury s velkými a zahnutými nosy. Film Maestro, který je životopisným dílem o legendárním dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, takový není,“ uvedli zástupci ADL v prohlášení pro server Variety.

Svou podporu filmu a Bradleymu Cooperovi vyjádřily také děti Leonarda Bernsteina – Jamie, Alexander a Nina. „Bradley Cooper na nás myslel v každé etapě své úžasné cesty natáčení snímku o našem otci. Byli jsme dojati až do morku kostí, když jsme byli svědky jeho hlubokého odhodlání, láskyplného přijetí hudby našeho otce a naprosté radosti, kterou do svého zkoumání s otevřeným srdcem vnesl,“ napsali ve společném prohlášení.

Dále skladatelovi potomci uvedli, že jim láme srdce, když vidí, jak je Cooperovo úsilí zkreslováno a nepochopeno. „Je to prostě tak, že Leonard Bernstein měl pěkný, velký nos. Bradley se rozhodl použít make-up, aby jeho podobu umocnil, a nám to vůbec nevadí. Jsme si jisti, že by to nevadilo ani našemu otci,“ doplnili s tím, že v průběhu celého natáčení cítili obrovskou úctu a nemohou se dočkat, až film uvidí celý svět.

Film, který bude mít premiéru 2. září na filmovém festivalu v Benátkách, se soustředí na Bernsteinovo bouřlivé manželství s Felicií Montealegre, kterou ztvární Carey Mulligan. Na Netflixu se objeví v prosinci letošního roku.

Domů
Sdílet
Diskuse