Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. srpna 2023 11:00
Čas čtení 7:17
Ilona Hobzová

Příběhy žen, které (ne)dobrovolně podstoupily Hamiltonův hmat. Proč bývá tento lékařský úkon kritizován?

Příběhy žen, které (ne)dobrovolně podstoupily Hamiltonův hmat. Proč bývá tento lékařský úkon kritizován?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZDRAVÍ GYNEKOLOGIE ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Příběhy žen, které Hamiltonův hmat prožily dobrovolně i nedobrovolně nebo do něj byly „dotlačeny“.

„Jedno z vaginálních vyšetření ke konci těhotenství probíhalo jinak než všechny předchozí. Prsty mi byly lékařkou vsunuty velmi hluboko, trvalo to nestandardně dlouho a bylo to extrémně nepříjemné, během toho jsem úpěla a zeptala se, jestli je tohle opravdu jen vaginální vyšetření. Sestra řekla něco v tom smyslu: ‚Ženská, vždyť vy budete za chvilku rodit, tohle přežijete.‘ Na rozloučenou jsem dostala vložku s tím, že můžu krvácet a může mě bolet v podbřišku.“

Doporučeno
Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt 8. února 2023 6:00
Jména některých žen byla v článku na jejich žádost změněna. Jejich totožnost redakce Refresheru zná. 

Šílená bolest. Nechápala jsem, co se děje

Na začátku srpna se s tímto zážitkem na sociální síti X svěřila jedna z uživatelek. Na status reagovaly s podobnými zkušenostmi další ženy, případně muži, jejichž partnerky prožily něco totožného. Byl jim proveden takzvaný Hamiltonův hmat.

„Hamiltonův hmat je metoda, kterou Česká gynekologická a porodnická společnost
(ČGPS) doporučuje nabízet ženám od 38. + 0. týdne těhotenství při každém
vyšetření jako prevenci potermínového těhotenství. Zde můžeme diskutovat o nějaké prevenci, protože nejde o prevenci, ale o pokus porod vyvolat. Hmat lze provést pouze pokud je děložní čípek otevřen alespoň pro jeden prst, ani to ale z EBM (Evidence Based Medicine) neznamená, že je děťátko na porod připravené. Poprvé byl zaznamenán skotským lékařem Jamesem Hamiltonem v roce 1810. Tehdy tolik možností jako dnes neměli,“ připomíná dula a lektorka hypnoporodu Andrea Kapitánová.
Jak zákrok probíhá? Lékař*ka by měl*a mít sterilní rukavice, se kterými vsune prst co nejhlouběji do vagíny, druhá ruka tlačí na děložní fundus a prstem (který je ve vagíně) se snaží krouživým pohybem oddělit plodové obaly od děložní stěny. Na základě toho dochází k uvolnění prostaglandinů. To jsou hormony, které jsou součástí porodního procesu a pomáhají tzv. otevírat/uvolňovat děložní hrdlo.

Nejde o zakázanou metodu, v mnoha případech ženy o Hamiltonův hmat samy požádají. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy je lékař*ka o provedení hmatu předem neinformuje. Že musí provedení Hamiltonova hmatu včetně jeho možných přínosů i rizik s rodičkou předem konzultovat, je uvedené i v doporučených postupech České gynekologické a porodnické společnosti, stejně jako povinnost provedení tohoto úkonu zapsat do zdravotnické dokumentace.

Doporučeno
Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází 18. února 2022 7:00

Ani to se však v praxi často vůbec neděje. „Do zprávy mi lékařka nic o Hamiltonu nenapsala,“ doplnila uživatelka Twitteru. Refresheru se ozvalo několik žen, kterým se stalo totéž. 

Když jsem doktorce řekla, že mi Hamiltonův hmat provedl dvě hodiny před ní můj gynekolog, byla celá zděšená, proč mi to nezapsal do dokumentace. 

Šestadvacetiletá Viktória prožila Hamiltonův hmat nedobrovolně hned dvakrát během jediného těhotenství. „Nejdříve ho provedl můj gynekolog během kontroly, když zjistil, že jsem otevřená na šest centimetrů. Teprve po dokončení mi řekl, co udělal, proč to udělal a jak se to jmenuje. Poslal mě do porodnice, kde mi Hamiltonův hmat při příjmu udělala jiná doktorka,“ vypráví Viktória s tím, že tato lékařka ji o provedení hmatu podobně jako její gynekolog také předem neinformovala. 

žena těhotná
Zdroj: Unsplash/freestocks/na voľné použitie (ilustračný obrázok)


„Když jsem jí řekla, že mi Hamiltonův hmat udělal můj doktor dvě hodiny před ní, byla celá zděšená, proč mi to nenapsal,“ naráží Viktória na fakt, že gynekolog nezapsal provedení Hamiltona do dokumentace, což je v rozporu s výše zmíněnými povinnostmi. Kdyby prý sama předem tušila, co vlastně Hamiltonův hmat je a jaká existují rizika, zdravotníka i zdravotnici by konfrontovala. Poté, co jí lékařka hmat provedla, začaly kontrakce.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 143522 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Týna: Byla to šílená bolest.
  • Barbora: Strašili mě hrůznými scénáři porodu.
  • Monika: Měla jsem štěstí.
  • Kristýna: Od porodní asistentky jsem dostala vynadáno, že jsem si nechala hmat provést třikrát.
  • Marie: Měla jsem pozitivní zkušenost, byla jsem informovaná už z předporodního kurzu.
Domů
Sdílet
Diskuse