Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Móda cyklistů: Takhle se oblékají Pražané v centru města. Bez čeho na kole nikdy nevyjedou?

Anna

Móda cyklistů.
Móda cyklistů. Zdroj: Dávid Marcin/Refresher


Další, na koho jsme narazili, byla Anna. Vyrazila na projížďku na kole jen tak a do Karlína ji přivedly uzavřené další cyklostezky. 


Na sobě měla cyklistické boty, které si koupila teprve nedávno, sportovní kraťasy a šedý merino svetr. „Zjistila jsem, že se mi moc dobře jezdí ve vlně. Mám vyhlédnutý jeden dres od brněnské značky Mura, která šije dresy z merina a i je tady batikuje. Spojuje to cyklistiku a přírodní materiály, takže věci, co mám ráda,“ říká s úsměvem a dodává, že i když dříve spíš volila vše v černé a polepila si černou páskou i kolo, teď by ráda oblékla barvy. 


Kolo koupila z druhé ruky a investovala do něj okolo třiceti tisíc. „Doufám ale, že až budou děti větší a budu mít víc času jezdit víc, koupím si nějakou pěknou drahou super silničku. S tím, co teď mám, mi to ale přijde takový ideální poměr cena/výkon na to, jak moc jezdím,“ říká. 

Doporučeno
Co nosí důchodci a za kolik? Tohle si starší generace myslí o módě Co nosí důchodci a za kolik? Tohle si starší generace myslí o módě 10. března 2023 17:00

Na kole prý jezdí střídavě celý život. „Jako malá jsem jezdila hodně s tátou, pak jsem měla období, kdy mi to přišlo hrozné a nesnášela jsem to, a teď jsem se k tomu zase nějak vrátila. Nejsem moc šikovná na jiné sporty a tohle mě baví. Ráda jezdím dlouhé trasy,“ říká. I když v posledních letech toho nenajezdila tolik, protože se jí narodily dvě děti, v posledních měsících se k cyklistice zase vrací. 


„V květnu jsem jezdila dost, ráda jezdím delší trasy, ale nemám na to tolik času. Když zajedu třeba sto kilometrů, jsem spokojená,“ říká. I když preferuje spíš výlety do přírody, má pocit, že když jezdí po Praze, necítí se jako cyklistka příliš dobře.


„Přijde mi, že tu jsou špatně propojené jednotlivé trasy a často se pak křižují se silnicemi, kde je hodně aut. To se pak necítím bezpečně a docela se bojím,“ říká. 

Móda cyklistů.Móda cyklistů.Móda cyklistů.Móda cyklistů.
Zobrazit galerii
(4)


Filip

Móda cyklistů.
Móda cyklistů. Zdroj: Dávid Marcin/Refresher


Filipa jsme potkali na cestě z projížďky. „Na kole jezdím zhruba čtyřikrát nebo pětkrát týdně. Je to můj koníček a jezdím i závodně enduro,“ říká. Cyklistice se věnuje už od dětství, pravidelně jezdí zhruba od osmi let. „Na střední jsem měl chvilku pauzu, ale pak jsem se k tomu vrátil,“ říká. 


„Je to pro mě super relax. Člověk si u toho vždycky vyčistí hlavu. I když si nemůžu v Praze zajezdit svahy, je pro mě příjemný se prostě jet jen tak projet,“ dodává. 


I na první laický pohled vypadá jeho kolo profesionálně. „Je to custom kolo od Young Talent Industries z Německa. Stálo mě asi 160 tisíc,“ říká s tím, že ho raději nikde nenechává bez dozoru, jelikož nechce, aby mu ho někdo ukradl. 

Doporučeno
Móda na Vltavě: Ahoooj. Takto se obléklo vodáctvo na sjezd nejdelší české řeky Móda na Vltavě: Ahoooj. Takto se obléklo vodáctvo na sjezd nejdelší české řeky 23. července 2023 10:00

Většinu oblečení nakupuje v motocrossovém obchodě Razzo. „Je pro mě hlavně důležité, abych měl na sobě něco, co je lehké a cítím se v tom pohodlně,“ říká. O styl mu až tolik nejde a preferuje praktičnost. „Ty praktický kousky jsou ale stejně většinou i stylový,“ říká. „Mám ale docela zajímavé boty. Je to limitka a výtěžek z ní jde na podporu léčby rakoviny prsu,“ říká.


Na rozdíl od Anny má ale pocit, že je Praha pro cyklisty uzpůsobená dobře. „Není tu sice moc sjezdů a terénních tratí, které mám rád, ale dá se tu všude hezky dojet,“ říká. 

Móda cyklistů.Móda cyklistů.Móda cyklistů.Móda cyklistů.
Zobrazit galerii
(4)


Ondřej

Móda cyklistů.
Móda cyklistů. Zdroj: Dávid Marcin/Refresher


Ondřeje jsme potkali na lávce spojující Karlín a Holešovice, když měl namířeno do holešovické tržnice. Na kole prý jezdí každý den a už dlouho je to součástí jeho rutiny. „Tady po Praze mi to stejně přijde jednodušší a rychlejší, než kdybych jel MHD nebo šel pěšky,“ vysvětluje. 


Kolo, na kterém jezdí, stálo okolo 15 tisíc a dostal ho darem. „Je to skládací kolo značky Argox. Je elektrické a dost nízké, takže se mi moje děti smějí, že je to kolo pro důchodce,“ říká se smíchem.


Na rozdíl od ostatních respondentů nezvolil sportovní oděv, ale běžné tričko, džíny a boty. „Beru to prostě jako dopravní prostředek, když na něm jedu po městě, nijak speciálně se neoblékám,“ říká. 


Praha je podle něj pro cyklisty poměrně dobrá, ale něco by se dalo ještě zlepšit. „Myslím, že by bylo fajn lépe vyznačit různé pruhy, aby se v provozu cítili dobře cyklisté, chodci i auta,“ říká. 

Móda cyklistů.Móda cyklistů.Móda cyklistů.
Zobrazit galerii
(3)
Anketa:
Čí outfit se ti nejvíce líbil?
Jitka
Mirek
Anna
Filip
Ondřej
Jitka
11 %
23 Hlasů
Mirek
10 %
20 Hlasů
Anna
43 %
90 Hlasů
Filip
22 %
45 Hlasů
Ondřej
14 %
30 Hlasů
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse