Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2023 17:00
Čas čtení 1:47
Ilona Hobzová

Roger Waters nesměl po obvinění z antisemitismu vystoupit na půdě univerzity. Takto reagoval

Roger Waters nesměl po obvinění z antisemitismu vystoupit na půdě univerzity. Takto reagoval
Zdroj: Getty Images
OSOBNOSTI HUDBA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Spoluzakladatel skupiny Pink Floyd nemohl vystoupit na půdě Pensylvánské univerzity kvůli obvinění z antisemitismu poté, co na berlínském koncertě oblékl uniformu inspirovanou nacismem.

Osmdesátiletý zpěvák a skladatel měl na univerzitě vystoupit v sobotu, konkrétně se měl účastnit panelové diskuze v rámci literárního festivalu Palestina píše. Po přistání v Pensylvánii ale na Instagramu zveřejnil video, v němž uvedl, že mu bylo řečeno, že místo skutečné účasti na diskuzi vystoupí prostřednictvím Zoomu.

Doporučeno
Bude Kontrafakt vystupovat už jen na stadionech? Rytmus exkluzivně pro Refresher o pražském koncertu, který přepsal historii rapu Bude Kontrafakt vystupovat už jen na stadionech? Rytmus exkluzivně pro Refresher o pražském koncertu, který přepsal historii rapu 24. září 2023 20:15

Waters s obviněními nesouhlasí. Chtějí ho prý očernit a umlčet

„Řekli mi, že mě na místo konání nepustí, a místo toho mi zařídili účast prostřednictvím Zoomu. Vážil jsem sem takovou cestu, abych se osobně účastnil. Záleží mi na problémech, o kterých se diskutuje. Ale to této ‚univerzitní policii‘ asi nestačí,“ uvedl Waters. Na videu je také vidět, jak umělec listuje výtiskem univerzitních novin Daily Pennsylvanian, které zveřejnily článek s titulkem „Festival Palestina píše přerostl v celoškolní kontroverzi“.

V tomto článku se uvádí, že několik studentů a studentek židovského původu poslalo vedení školy dopis, v němž odsoudili antisemitismus některých řečníků. Podle jednoho z autorů dopisu by přítomnost takových lidí na festivalu mohla zapříčinit nepřátelské prostředí pro židovské studentstvo před Jom kipurem, jedním z nejsvatějších dnů židovského kalendáře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Roger Waters (@rogerwaters)

Přestože článek nezmiňuje žádné konkrétní jméno, zpěvák ve videu říká, že ho obvinění z antisemitismu velmi zasáhla a že se článek jen snaží odvést pozornost od problémů, které se v rámci diskuze a celého festivalu měly probírat. „Pokud vás dokážou přimět přemýšlet o antisemitismu, nebudete přemýšlet o tom, že Palestinci na okupovaných územích nemají žádná lidská práva. Měli bychom řešit právě takové věci, ne to, jestli je Roger Waters antisemita, nebo ne,“ doplnil zpěvák.

Doporučeno
Izrael zahájil největší vojenskou operaci v Džanínu proti Palestincům za posledních 20 let Izrael zahájil největší vojenskou operaci v Džanínu proti Palestincům za posledních 20 let 4. července 2023 12:19

Kromě Waterse vadila studentům a studentkám přítomnost i dalších osobností, jmenovitě například palestinské ilustrátorky a autorky Ayi Ghanameh. Ta na sociální síti X dříve napsala „Smrt Izraeli“ a uvedla, že se nemůže dočkat dne, kdy nastane konec tohoto „nemocného a démonického projektu“. Představitelé festivalu však popřeli, že by na akci pozvali kohokoli s antisemitskými názory. 

Zpěvák se dostal pod palbu kritiky poté, co si letos v květnu během koncertu v Berlíně oblékl dlouhý černý kabát, černé rukavice a černé sluneční brýle a vše doplnil červenou páskou na ruce. Oblečení připomínalo oděv nacistického důstojníka SS. Bývalého frontmana kapely Pink Floyd kvůli tomu dokonce stíhala německá policie. Zpěvák čelil kritice i za to, že během tehdejších koncertů srovnával současný Izrael s nacistickým Německem.

Doporučeno
Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie 26. května 2023 16:32

Waters však svůj výběr kostýmu obhajoval a sdělil, že jím pouze dal najevo svůj jasný postoj vůči fašismu, nespravedlnosti a fanatismu ve všech jeho podobách. „Mé nedávné vystoupení v Berlíně vyvolalo zlovolné útoky těch, kteří mě chtějí očernit a umlčet, protože nesouhlasí s mými politickými názory a morálními zásadami,“ uvedl podle médií v prohlášení a dodal, že zobrazení fašistického demagoga je součástí jeho vystoupení už od filmu The Wall z roku 1980.

Bob Geldof v hlavní roli ve filmu The Wall.
Bob Geldof v hlavní roli ve filmu The Wall. Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Domů
Sdílet
Diskuse