Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. září 2023 12:37
Čas čtení 1:58
Vojtěch Vanda

Na skok do Brna. Moravská metropole je šestým nejdostupnějším městem na krátkou dovolenou

Na skok do Brna. Moravská metropole je šestým nejdostupnějším městem na krátkou dovolenou
Zdroj: Pixabay/romavor
ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO CESTOVÁNÍ PRAHA
Uložit Uložené

Společnost Bounce vydala letošní City break cost index, v němž srovnává, které městské destinace vyjdou turisty finančně nejlépe a které naopak nejhůře. V první dvacítce těch nejlevnějších se umístila hned dvě česká města.

Není to úplně nejlevnější dovolená, ale dle společnosti Bounce jedna z těch nejlevnějších. Ostatně pouze dalších pět destinací přeskočilo moravskou metropoli v hodnocení žebříčku City break cost index 2023, který srovnává průměrné ceny několika volnočasových atributů nezbytných k příjemné dovolené.

Doporučeno
Brňané založili v Lisabonu prvotřídní vietnamskou restauraci. Mají perfektní hodnocení, super ceny a vaří i svíčkovou Brňané založili v Lisabonu prvotřídní vietnamskou restauraci. Mají perfektní hodnocení, super ceny a vaří i svíčkovou 21. srpna 2023 6:00

Těch je celkem šest. Bounce zahrnuje do svého hodnocení průměrné ceny hotelového pokoje za noc v pátek a sobotu, jídla v restauraci, čepovaného piva, láhve vína, taxi na kilometr a jednosměrné jízdenky hromadnou dopravou. Konečné hodnocení následně vzniká jejich kombinací v tzv. affordabillity score (hodnocení dostupnosti) z 10 možných dosažitelných bodů.

Rumunsko, Argentina, Ázerbájdžán... a Česko

Nejdostupnějším městem se po závěrečném hodnocení stal rumunský Temešvár. Centrum rumunského Banátu je opravdu dostupné prakticky pro každého. Za průměrnou cenu 2414 korun za hotelový pokoj, 150 korun za oběd i za láhev vína, 45 korun za pivo a levnou dopravu si vysloužilo hodnocení 8,63 z 10. K vysokému hodnocení pomohlo městu i výrazné kulturní vyžití, jelikož se zde pořádá na 30 festivalů ročně.

Doporučeno
Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí! Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí! 19. června 2023 17:10

Hned za Temešvárem se umístilo Buenos Aires, hlavní město Argentiny, ve kterém sice ubytování stojí mnohem více (6500 korun), ale všechny ostatní ceny se Rumunsku vyrovnají. Víno je dokonce o polovinu levnější a veřejná doprava je prakticky za hubičku (3,50 za lístek). Třetím v pořadí se stalo ázerbájdžánské Baku, ve kterém se dá koupit velmi levné pivo i lístek na veřejnou dopravu. Do karet hraje této metropoli také bohatá historie.

Hned za první pětkou měst taktéž nalezneme první českou destinaci, Brno. Podle Bounce se zde dá pořídit pokoj stejně levně jako v Temešváru, jídlo je však o šedesát korun dražší. Stejně tak pivo i taxi nejsou mezi nejlevnějšími. Druhé město, Praha, se nachází na 19. místě, a to zejména proto, že ubytování je dvakrát dražší. 

Necestuj do USA

Dovolená, která se neprodraží, by podle indexu naopak neměla směřovat do měst ve Spojených státech. Ve dvaceti nejdražších destinacích figuruje hned šest jejich měst. Drahý je taktéž západ a sever Evropy. 

oslo
Zdroj: Wikimedia/volně k užití


Ostatně třetím nejdražším městem je hlavní město Norska Oslo, a to zejména proto, že zde prodávají nejdražší pivo (průměrně 216 korun za jedno) a víno (367 korun za láhev) v žebříčku. Když ale člověk alkohol nepije, bude čelit pouze vysoké ceně za hromadnou dopravu (86 korun za jednosměrný lístek). Další položky se nezdají v porovnání s konkurencí vysoké.

Doporučeno
Žebříček: Toto je 10 nejhorších aerolinek na světě. Jsou mezi nimi i oblíbené společnosti Žebříček: Toto je 10 nejhorších aerolinek na světě. Jsou mezi nimi i oblíbené společnosti 23. září 2023 17:45

Na druhé místo byl možná trochu překvapivě zařazen Dublin. Irské hlavní město je problematické zejména kvůli vysoké ceně za pokoj, celkem 9130 korun za noc, což je po španělské Palmě, Paříži a Benátkách čtvrtá nejvyšší průměrná cena v žebříčku. Levněji se člověk dokonce ubytuje i v nejdražším městě, americkém Los Angeles. Druhá nejvyšší cena za jídlo (552 korun), drahý alkohol i cestování si prostě vybraly svou daň.

Na druhou stranu, do první dvacítky se dostala například i Vídeň (19. místo), což ale dle našich osobních zkušeností úplně realitě neodpovídá. Proto si cestuj, kde jen chceš, a moc se na žebříčky neohlížej. Samozřejmě ale není od věci si některé věci včetně místních cen zjistit dopředu, ať tě nečeká nepříjemné překvapení. 

Domů
Sdílet
Diskuse