Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Brňané s vietnamskými kořeny odjeli do Portugalska, kde otevřeli restauraci Asitique. Jejich receptem na spokojené hosty je kromě skvělého jídla taky úcta, s jakou k lidem přistupují. Díky tomu má podnik perfektní hodnocení. Přinášíme jejich příběh.
Bratranci Huy Pham a Vu Duy Manh vždy snili o tom, že si jednou otevřou vlastní restauraci. V Česku je ale vietnamských podniků mnoho, a tak se rozhodli zkusit štěstí za hranicemi. Když před rokem navštívili Portugalsko, okouzlilo je natolik, že svůj podnik vybudovali právě tam.
Před pár měsíci tak v Lisabonu slavnostně otevřeli restauraci s názvem Asitique a návštěvníci si jejich služby a pokrmy nemůžou vynachválit. Dokazuje to i perfektní hodnocení na Googlu, kde má nová restaurace po více než padesáti recenzích plných pět hvězdiček.
O tom, proč je jejich restaurace tak chválená, čím jsou lidé v Portugalsku specifičtí a zda jednou otevřou i pobočku v Česku, si s námi povídal Huy Pham.
Z Česka do Portugalska
„Já i bratranec jsme vyrostli v Česku a vždy jsme si chtěli otevřít restauraci. V Portugalsku se nám k tomu naskytla příležitost i vzhledem k nedostatku vietnamských podniků. Také máme pocit, že je Portugalsko malým podnikatelům více nakloněno,“ přibližuje Huy Pham.
Poprvé do Portugalska zavítali v létě 2022. A poté během léta ještě třikrát, zjistit si více o kupní síle a pochopit, jak funguje portugalský gastronomický trh. „Portugalsko jako takové nám učarovalo svojí atmosférou,“ vysvětluje Huy Pham, proč se rozhodli právě pro zemi na Pyrenejském poloostrově.
Z Brna se Huy Pham a „Vudy“, jak zní bratrancova přezdívka, nejprve vydali do Porta, které se jim ale v porovnání s Lisabonem tolik nelíbilo. „V Portu jsme strávili necelé 3 měsíce, kde jsme i získali know-how ohledně kritérií o podnikaní a všech potřebných dokumentů,“ vysvětluje Huy Pham s tím, že od prosince loňského roku se už nachází v Lisabonu.
Prostory pro podnik v hlavním městě Portugalska bratranci našli v březnu letošního roku, klíče převzali v dubnu, následovala rekonstrukce prostoru a pak už oficiální otevření restaurace Asitique. To se uskutečnilo letos 15. května.
Nebylo to ale jednoduché a při startu se bratranci potýkali i s několika problémy. Na chvíli dokonce museli podnik zavřít. „To bylo hned po dvou týdnech provozu, kvůli kanalizačním problémům, které nám tu zanechali staří majitelé. Zavření se opakovalo hned v červnu pro opětovné problémy s kanalizací. A to je jen špička ledovce této jízdy na horské dráze,“ říká o dosavadní cestě podniku.
Huy Pham zároveň podotýká, že splnit si sen o otevření podniku by nebylo možné bez pomoci rodiny, která je od začátku podporovala. „Jedná se čistě o rodinný podnik, s rozjezdem nám totiž pomohla celá rodina a bez ní by rozhodně nebyl tam, kde je nyní, a za tom bychom všem členům rodiny chtěli poděkovat.“
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dočteš po odemknutí?
Proč není snadné prosadit se v Portugalsku.
Jaký je recept na spokojené hosty a na čem si dávají bratranci opravdu záležet.
Způsob, jakým uctili Česko při tvorbě menu.
Komu svěřili kuchařskou vládu nad tradičními vietnamskými pokrmy.
Čím jsou oproti jiným asijským restauracím v Portugalsku výjimeční a za kolik se u nich najíš.
Jaké suroviny si musí dovážet z Česka a v čem je naopak výběr lepší v Portugalsku.
Velké plány, které mají před sebou, a zda se chtějí vrátit vařit domů do Česka.
Vzhledem k tomu, že má restaurace otevřeno teprve relativně krátce, daří se jí poměrně dobře, pochvaluje si Huy Pham. „Nečekali jsme ze začátku až takový zájem, jelikož jsme obklopeni dosti podniky, které tu už jsou dlouho, a je velmi těžké se tu prosadit, protože portugalská klientela nerada mění svůj obědový podnik, kam je zvyklá chodit,“ prozrazuje.
To, zda se jednoho dne rozhodnou bratranci rozšířit své působení i do Česka, odkud pochází, zatím neví. „Pořád jsme ve fázi budování, takže ještě nevíme, zda v Česku něco otevřeme. Uvidíme, jak se nám bude dařit do budoucna a jaká bude situace v Česku, kde je už teď mnoho vietnamských restaurací a podnikat je zde složitější,“ hodnotí.
Mají recept na spokojené hosty
Řadě restaurací trvá, než si přízeň zákazníků vybudují, bratranci z Brna však razí přístup, podle kterého by se mohlo učit mnoho jiných zavedenějších podniků. „V restauraci se snažíme chovat k hostům vždy s úctou a dbáme na to, aby host vždy odcházel více než jen spokojený. Zároveň chceme, aby hosti měli při každé návštěvě vždy stejnou kvalitu služby i jídla. Snažíme se naslouchat všem feedbackům, ať už v recenzích, nebo od hostů, co u nás jí, a vylepšujeme vše za chodu,“ vysvětluje Huy Pham.
Bratranci při kontaktu se zákazníky dbají i na nejmenší detaily. „Maličkosti jako zapamatování si obvyklé objednávky někoho, kdo chodí pravidelně a dává si to stejné, dělá hodně. Hosté vidí, že si jich vážíme a nejsou pro nás jen další účet do tržby. Těch maličkostí a detailů, které se snažíme plnit, je hodně a to podle nás dělá ten obrovský rozdíl v zážitku u nás. Dále se snažíme držet fair ceny v poměru k porci, kterou u nás zákazník dostane, což je na Lisabon poměrně výjimečné, co se týká asijských restaurací,“ říká dále pro Refresher.
„Dva lidé si u nás v pohodě dají večeři s pitím i předkrmem do 40 eur (960 korun). Obědy jsou poté o něco levnější, když si zákazníci vyberou z denního meníčka, cca 9,50 až 10,50 eura za předkrm, hlavní chod a vodu nebo kafe,“ dodává.
Svíčková s asijským šmrncem
Alfou a omegou každé restaurace je ale pochopitelně jídlo a speciality, u kterých si bratranci dávají záležet hlavně na co největší autentičnosti.
„Vše, co můžeme, tak se snažíme dělat u nás v bistru podle autentických asijských receptů. Máme v restauraci dvě menu, přičemž na prvním naleznete tradiční vietnamské recepty, na které se specializuje naše teta, která přijela přímo z Vietnamu, což dodává našemu jídlu autentičnost. Na druhém menu najdete výběr pokrmů z různých zemí Asie, například Japonska, Thajska nebo Číny, ale také Indonésie. Naše obědové menu vzniklo z přání a odezvy zákazníků, kteří se bojí, že až vyzkouší celé menu, tak je to začne trochu nudit, a kteří by měli zájem vyzkoušet i odvážnější recepty, v nichž kombinujeme různé kuchyně, ale zároveň by chtěli vyzkoušet i jiné tradiční asijské pokrmy,“ uvádí.
A přestože se restaurace specializuje na asijskou kuchyni, zákazníci najdou na talíři i kousek Česka. „Co se týká asijských fusion receptů, tak jsme postupně dali hostům ochutnat asijské fish & chips až po kombinaci asijských chutí s českou kuchyní, kdy jsme uvařili svíčkovou s asijským šmrncem. Já i bratranec jsme vyrostli v Česku a jedli jsme dlouhá léta českou kuchyni a chtěli jsme se tímto odkázat na místo, kde jsme vyrůstali, a zároveň sdílet s našimi hosty na talíři naše kořeny. Specifické vietnamské suroviny si dovážíme z Česka, protože tady nejsou k sehnání v takové kvalitě, jakou bychom potřebovali,“ vysvětlil.
Na pomyslném vrcholu celého jídelního menu je vietnamská polévka. Jak totiž Huy Pham říká, právě tento pokrm bývá odrazem kvality podniku. Jedná se navíc o jídlo, které bývá ve vietnamských rodinách velmi ceněno. „Naší největší specialitou je phở bò (polévka, pozn. red.), podle které za nás poznáte kvalitu vietnamské restaurace. Je to vlastně i takový highlight každé vietnamské rodiny a každá si svůj recept velmi chrání a předává dál dalším generacím. Dále knedlíčky bao, na které si těsto připravujeme sami v restauraci,“ vyjmenovává speciality podniku.
V čem je Česko dál a v čem pozadu?
Mezi českou a portugalskou gastroscénou spatřují bratranci několik rozdílů. Česko je v některých ohledech napřed, ale většinou zde nejsou dostupné tak kvalitní běžné suroviny jako v Portugalsku. „Podle našeho názoru je česká gastronomie mnohem více rozvinutá a celkově na vyšší úrovni, co se týče výrobní techniky a výrobních postupů. Pokud ale mluvíme o kvalitě a dostupnosti surovin, jako například bylinky, maso, zelenina, mořské plody a ryby, tak je na tom Portugalsko lépe,“ shodli se.
Rozdílné jsou taky zvyky tamních obyvatel. „Největší odlišnost vidíme v pracovní době, která není jako v Česku, ale je přerušena pauzou a znovu se otevírá až večer. Lidé zde obědvají i večeří mnohem později, obědy začínají kolem 13:00 a večeří se kolem deváté. Kuchyně proto mívá otevřeno déle. Portugalci podobně jako Vietnamci jsou poměrně stálí a věrní podniku, který si oblíbí. Pokud jim něco zachutná, dávají si to opakovaně, méně pak zkouší nové věci, ale samozřejmě záleží na člověku,“ říkají.
A jaké mají plány a vize do budoucna? Otevření české pobočky nevylučují, v současné době to ale není na pořadu dne. Aktuálně se totiž soustředí na zabudování své značky v Portugalsku, kde mají nemalé plány. „Určitě bychom se do budoucna chtěli rozšířit a představit lidem vietnamskou kuchyni a kulturu, myslíme si totiž, že to stojí za to a v Portugalsku je zatím malá vietnamská komunita, tudíž zůstává Portugalcům velká část krásy vietnamské kuchyně utajena. Rádi bychom také jednou otevřeli restauraci i v Česku, jak jsme již zmiňovali, ale to je ještě hodně daleká budoucnost,“ uzavírají bratranci.