Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2023 6:00
Čas čtení 5:21
Ondřej Jarůšek

Brňané založili v Lisabonu prvotřídní vietnamskou restauraci. Mají perfektní hodnocení, super ceny a vaří i svíčkovou

Brňané založili v Lisabonu prvotřídní vietnamskou restauraci. Mají perfektní hodnocení, super ceny a vaří i svíčkovou
Zdroj: Asitique/se svolením
GASTRO BRNO GASTRONOMIE PORTUGALSKO
Uložit Uložené

Brňané s vietnamskými kořeny odjeli do Portugalska, kde otevřeli restauraci Asitique. Jejich receptem na spokojené hosty je kromě skvělého jídla taky úcta, s jakou k lidem přistupují. Díky tomu má podnik perfektní hodnocení. Přinášíme jejich příběh.

Bratranci Huy Pham a Vu Duy Manh vždy snili o tom, že si jednou otevřou vlastní restauraci. V Česku je ale vietnamských podniků mnoho, a tak se rozhodli zkusit štěstí za hranicemi. Když před rokem navštívili Portugalsko, okouzlilo je natolik, že svůj podnik vybudovali právě tam. 

Doporučeno
Čech studuje na Princetonu, jedné z nejprestižnějších škol světa. Kolik stojí studium a jak těžké je dostat se tam? (Rozhovor) Čech studuje na Princetonu, jedné z nejprestižnějších škol světa. Kolik stojí studium a jak těžké je dostat se tam? (Rozhovor) 26. července 2023 7:00

Před pár měsíci tak v Lisabonu slavnostně otevřeli restauraci s názvem Asitique a návštěvníci si jejich služby a pokrmy nemůžou vynachválit. Dokazuje to i perfektní hodnocení na Googlu, kde má nová restaurace po více než padesáti recenzích plných pět hvězdiček.

O tom, proč je jejich restaurace tak chválená, čím jsou lidé v Portugalsku specifičtí a zda jednou otevřou i pobočku v Česku, si s námi povídal Huy Pham.

Bratranci Huy Pham (vlevo) a Vu Duy Manh přezdívaný Vudy.
Bratranci Huy Pham (vlevo) a Vu Duy Manh přezdívaný Vudy. Zdroj: Asitique/se svolením

Z Česka do Portugalska

„Já i bratranec jsme vyrostli v Česku a vždy jsme si chtěli otevřít restauraci. V Portugalsku se nám k tomu naskytla příležitost i vzhledem k nedostatku vietnamských podniků. Také máme pocit, že je Portugalsko malým podnikatelům více nakloněno,“ přibližuje Huy Pham.

Poprvé do Portugalska zavítali v létě 2022. A poté během léta ještě třikrát, zjistit si více o kupní síle a pochopit, jak funguje portugalský gastronomický trh. „Portugalsko jako takové nám učarovalo svojí atmosférou,“ vysvětluje Huy Pham, proč se rozhodli právě pro zemi na Pyrenejském poloostrově.

Doporučeno
Gastrozážitek plněný sýrem a přelitý rozpuštěným máslem. Sourozenci utekli z Venezuely do Prahy a otevřeli restauraci Gastrozážitek plněný sýrem a přelitý rozpuštěným máslem. Sourozenci utekli z Venezuely do Prahy a otevřeli restauraci 13. srpna 2023 6:00

Z Brna se Huy Pham a „Vudy“, jak zní bratrancova přezdívka, nejprve vydali do Porta, které se jim ale v porovnání s Lisabonem tolik nelíbilo. „V Portu jsme strávili necelé 3 měsíce, kde jsme i získali know-how ohledně kritérií o podnikaní a všech potřebných dokumentů,“ vysvětluje Huy Pham s tím, že od prosince loňského roku se už nachází v Lisabonu.

Prostory pro podnik v hlavním městě Portugalska bratranci našli v březnu letošního roku, klíče převzali v dubnu, následovala rekonstrukce prostoru a pak už oficiální otevření restaurace Asitique. To se uskutečnilo letos 15. května.

AsitiqueAsitiqueAsitiqueAsitique
Zobrazit galerii
(15)

Byla to jízda na horské dráze

Nebylo to ale jednoduché a při startu se bratranci potýkali i s několika problémy. Na chvíli dokonce museli podnik zavřít. „To bylo hned po dvou týdnech provozu, kvůli kanalizačním problémům, které nám tu zanechali staří majitelé. Zavření se opakovalo hned v červnu pro opětovné problémy s kanalizací. A to je jen špička ledovce této jízdy na horské dráze,“ říká o dosavadní cestě podniku.

Doporučeno
Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? 31. července 2023 6:00

Huy Pham zároveň podotýká, že splnit si sen o otevření podniku by nebylo možné bez pomoci rodiny, která je od začátku podporovala. „Jedná se čistě o rodinný podnik, s rozjezdem nám totiž pomohla celá rodina a bez ní by rozhodně nebyl tam, kde je nyní, a za tom bychom všem členům rodiny chtěli poděkovat.“

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 142777 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Proč není snadné prosadit se v Portugalsku.
  • Jaký je recept na spokojené hosty a na čem si dávají bratranci opravdu záležet.
  • Způsob, jakým uctili Česko při tvorbě menu.
  • Komu svěřili kuchařskou vládu nad tradičními vietnamskými pokrmy.
  • Čím jsou oproti jiným asijským restauracím v Portugalsku výjimeční a za kolik se u nich najíš.
  • Jaké suroviny si musí dovážet z Česka a v čem je naopak výběr lepší v Portugalsku.
  • Velké plány, které mají před sebou, a zda se chtějí vrátit vařit domů do Česka. 
Domů
Sdílet
Diskuse