Brňané s vietnamskými kořeny odjeli do Portugalska, kde otevřeli restauraci Asitique. Jejich receptem na spokojené hosty je kromě skvělého jídla taky úcta, s jakou k lidem přistupují. Díky tomu má podnik perfektní hodnocení. Přinášíme jejich příběh.
Bratranci Huy Pham a Vu Duy Manh vždy snili o tom, že si jednou otevřou vlastní restauraci. V Česku je ale vietnamských podniků mnoho, a tak se rozhodli zkusit štěstí za hranicemi. Když před rokem navštívili Portugalsko, okouzlilo je natolik, že svůj podnik vybudovali právě tam.
Před pár měsíci tak v Lisabonu slavnostně otevřeli restauraci s názvem Asitique a návštěvníci si jejich služby a pokrmy nemůžou vynachválit. Dokazuje to i perfektní hodnocení na Googlu, kde má nová restaurace po více než padesáti recenzích plných pět hvězdiček.
O tom, proč je jejich restaurace tak chválená, čím jsou lidé v Portugalsku specifičtí a zda jednou otevřou i pobočku v Česku, si s námi povídal Huy Pham.
Z Česka do Portugalska
„Já i bratranec jsme vyrostli v Česku a vždy jsme si chtěli otevřít restauraci. V Portugalsku se nám k tomu naskytla příležitost i vzhledem k nedostatku vietnamských podniků. Také máme pocit, že je Portugalsko malým podnikatelům více nakloněno,“ přibližuje Huy Pham.
Poprvé do Portugalska zavítali v létě 2022. A poté během léta ještě třikrát, zjistit si více o kupní síle a pochopit, jak funguje portugalský gastronomický trh. „Portugalsko jako takové nám učarovalo svojí atmosférou,“ vysvětluje Huy Pham, proč se rozhodli právě pro zemi na Pyrenejském poloostrově.
Z Brna se Huy Pham a „Vudy“, jak zní bratrancova přezdívka, nejprve vydali do Porta, které se jim ale v porovnání s Lisabonem tolik nelíbilo. „V Portu jsme strávili necelé 3 měsíce, kde jsme i získali know-how ohledně kritérií o podnikaní a všech potřebných dokumentů,“ vysvětluje Huy Pham s tím, že od prosince loňského roku se už nachází v Lisabonu.
Prostory pro podnik v hlavním městě Portugalska bratranci našli v březnu letošního roku, klíče převzali v dubnu, následovala rekonstrukce prostoru a pak už oficiální otevření restaurace Asitique. To se uskutečnilo letos 15. května.
Byla to jízda na horské dráze
Nebylo to ale jednoduché a při startu se bratranci potýkali i s několika problémy. Na chvíli dokonce museli podnik zavřít. „To bylo hned po dvou týdnech provozu, kvůli kanalizačním problémům, které nám tu zanechali staří majitelé. Zavření se opakovalo hned v červnu pro opětovné problémy s kanalizací. A to je jen špička ledovce této jízdy na horské dráze,“ říká o dosavadní cestě podniku.
Huy Pham zároveň podotýká, že splnit si sen o otevření podniku by nebylo možné bez pomoci rodiny, která je od začátku podporovala. „Jedná se čistě o rodinný podnik, s rozjezdem nám totiž pomohla celá rodina a bez ní by rozhodně nebyl tam, kde je nyní, a za tom bychom všem členům rodiny chtěli poděkovat.“
Co se dočteš po odemknutí?
- Proč není snadné prosadit se v Portugalsku.
- Jaký je recept na spokojené hosty a na čem si dávají bratranci opravdu záležet.
- Způsob, jakým uctili Česko při tvorbě menu.
- Komu svěřili kuchařskou vládu nad tradičními vietnamskými pokrmy.
- Čím jsou oproti jiným asijským restauracím v Portugalsku výjimeční a za kolik se u nich najíš.
- Jaké suroviny si musí dovážet z Česka a v čem je naopak výběr lepší v Portugalsku.
- Velké plány, které mají před sebou, a zda se chtějí vrátit vařit domů do Česka.