Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2023 12:50
Čas čtení 2:06
Adéla Ježková

Toto je 10 zemí, kde se nejlépe žije emancipovaným ženám. Česko zůstalo na chvostu

Toto je 10 zemí, kde se nejlépe žije emancipovaným ženám. Česko zůstalo na chvostu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Světové ekonomické fórum (WEF) vydalo zprávu Global Gender Gap Report 2023, ve které porovnává rozdíly mezi muži a ženami v různých zemích. Zaměřuje se například na ekonomické příležitosti nebo dosažené vzdělání.

Zpráva měří rozdíly v rovnosti mezi muži a ženami na stupnici od 0 do 100 a skóre lze interpretovat jako vzdálenost, kterou společnost urazila směrem k dosažení parity (tedy k odstranění genderových rozdílů). 

Rovnost žen a mužů v Evropě (76,3 %) letos překonala úroveň rovnosti v Severní Americe (75 %) a obsadila první místo z osmi zeměpisných regionů. Zatímco v Evropě první příčky obsadily severské země, Maďarsko, Česká republika a Kypr se umístily na jejím úplném konci.

V letošním roce zpráva srovnala rozdíly v rovnosti mezi muži a ženami ve 146 zemích po celém světě. Refresher ti přináší žebříček deseti „nej“.

Doporučeno
Happy Mean Girls day! Přinášíme ti tipy, jak ho nejlépe oslavit Happy Mean Girls day! Přinášíme ti tipy, jak ho nejlépe oslavit 3. října 2023 10:58

10. Belgie

Na desátém místě v žebříčku rovnosti se umístila Belgie, která dosáhla celkového skóre 79,6 %. Oproti minulému roku se tak země zlepšila o dva procentní body. Plného počtu Belgie dosáhla v oblasti vzdělávání a silnou pozici drží také v oblasti zdraví.

9. Litva

Deváté místo patří Litvě se skóre 80 %. Země dosáhla 98,9% parity v oblasti vzdělání a 98% parity v oblasti zdraví. Země má od roku 2020 také premiérku, jak uvádí deník Insider.

8. Namibie

Osmé místo zaujímá Namibie, země, která leží v jihozápadní části Afriky na pobřeží Atlantského oceánu. V letošním roce dosáhla 80,2% parity, což z ní podle zprávy WEF činí nejvýše postavenou zemi subsaharské Afriky na seznamu. Nejlépe se jí vedlo v oblasti zdraví a vzdělávání.

7. Nikaragua

Na sedmém místě se umístila Nikaragua, ležící v Latinské Americe. Dosáhla 81,1% genderové rovnosti a nejvíce bodů získala v oblasti vzdělání. Nedařilo se jí naopak v oblasti ekonomických příležitostí pro ženy.

Jak ovšem upozorňuje BBC, tento výsledek neznamená, že se ženám v Nikaragui žije blaze. Ve srovnání se ženami na celém světě je tomu právě naopak. Důvodem skvělého umístění je totiž fakt, že index měří postavení žen v porovnání s muži v dané zemi, nikoli se ženami na jiných místech.

6. Německo

Německo získalo 81,5 % bodů a zaujímá tak šesté místo v žebříčku WEF. Také této zemi se náramně dařilo v oblasti vzdělání a zdraví. Umístilo se také jako pátá země v oblasti politického zastoupení, nutno ovšem dodat, že se skóre lehce přes 63 %.

5. Švédsko

Snad nikoho nepřekvapí, že je to právě Švédsko, které se umístilo v top pětce. Získalo stejně bodů jako Německo a nejlepší postavení tu mají ženy ve vzdělávání.

4. Nový Zéland

Nový Zéland, stát ležící v jihozápadní části Tichého oceánu, zaujímá čtvrté místo v žebříčku WEF. Země získala 85,5 % bodů v genderové rovnosti. Dařilo se jí ve vzdělávání a politickém zastoupení – jak uvádí Insider, v jejím čele stála žena 16 z posledních 50 let. 

3. Finsko

Finsko získalo v letošním roce 86,3 % bodů a umístilo se jako třetí. Plný počet získalo ve vzdělávání, vysoké skóre má také v oblasti zdraví.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse