Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2023 11:00
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Nic lepšího letos už asi nevyjde. Smack a Huclberry vydali album roku

Nic lepšího letos už asi nevyjde. Smack a Huclberry vydali album roku
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
HUDBA ČESKÝ RAP RAP SMACK ONE
Uložit Uložené

Českých major titulů letos nevychází zrovna málo. Drtivá většina z nich je také kvalitní, jenže pak přijde Smack One a nastaví laťku, která se dohání jen těžko.

Král je zpátky. Trojnásobný držitel Ceny Anděl v kategorii Rap navázal minulý pátek na svou ságu s Chimérami společnou deskou s Huclberrym s názvem END 2 END. Takže jsem nechal všeho, co jsem dělal, a vrhl se na poslech.

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Každoroční aspirant na cenu za nejlepší rapové album roku v srdcích nejen grimeového fanouška znovu zaútočil. Přímo na ušní bubínek, na první místo. Nekompromisně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

V jubilejním desátém studiovém albu, mimochodem šestém za posledních pět let, vystupuje s ještě osobnějšími bary než obvykle. Podporuje své fanoušky (zejména je to cítit v lead singlu Každej Z Vás), předvádí plnohodnotný storytelling a kombinuje popkulturní odkazy v rozličných rapových schématech.

Jako by odpovídal na otázky fanoušků a plivání haterů zároveň. Upřímnost je ale také cítit v adresování jeho nedokonalostí. Známce vyspělosti interpreta, se kterou letos taktéž vyrukoval například Ektor.

Politické názory i malá nedokonalost

Kromě toho ale v desce slyším i silný politický názor na situace doma i ve světě, na média, na systém, což chce koule a osobnost. Například jeho názor, který se týká legalizace marihuany, je dokonce velmi zřejmý i vizuálně povedený v posledním vydaném videoklipu z desky na track Nines

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Nejvíc zábavný je však na celém projektu fakt, že si Smack vystačil sám s producentem, ale aby se neřeklo, tak si jen tak z kapsy vytáhl sloku P Moneyho. 

I když se může zdát, že se jedná o krátký projekt spíchnutý horkou jehlou, pozorný posluchač si všimne vláken spojujících celý projekt v jednu message. Podobnou práci si s deskou v Česku udělá málokdo. 

Smack One Huclberry END 2 END
Zdroj: Archetyp 51/propagační materiál

Každopádně přešlapy jsou také slyšet. Nejvíc mě nebavil track Sexy Red, ale problém jsem viděl hlavně ve zpěvu, kde Smackerovi nepomáhá ani autotune. Jedná se o nešvar, který je v jeho projektech slyšet delší dobu. Jenže ruku na srdce, kdo z nás jde poslouchat Smackovu desku proto, aby jej slyšel intonovat na refrénech? Všechny zajímá tvrdá nálož a real sdělení, které tento sedmatřicetiletý rapper má.

Takže laď, pokud ještě nemáš naladěno. Lepších desek, dle mého názoru, letos moc nevyjde.

Domů
Sdílet
Diskuse