Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. října 2023 7:54
Čas čtení 1:05
Vojtěch Vanda

Česká houska se umístila mezi stovku nejlepších pečiv světa

Česká houska se umístila mezi stovku nejlepších pečiv světa
Zdroj: Wiki Commons
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

V obchodech najdeme spoustu druhů pečiva. Ale až si půjdeš dneska nakoupit, věnuj zvláštní pozornost pro tebe možná obyčejné housce. V žebříčku webu Taste Atlas se totiž umístila mezi stovku nejlepších „chlebů“ světa.

Podle názoru skoro 10 tisíc čtenářů webu Taste Atlas se houska umístila na 95. místě. Jiný druh pečiva z České republiky se do hodnocení nedostal. Na druhou stranu například sousedé ze Slovenska zde nemají ani jednoho vlastního zástupce.

Co vlastně Taste Atlas o housce napsal? „Houska je oblíbené a jednoduché české pečivo malých rozměrů. Vyrábí se z hladké pšeničné mouky, vody, droždí, soli a příležitostně vajec. Před pečením se většinou splete a vytvaruje do kypré kruhové formy připomínající uzel. Vršek je posypán hrubou mořskou solí a kmínem nebo mákem,“ uvádí.

Doporučeno
Tony a Šárka dělají nejlepší burgery v Brně. V Couple’s Foodtruck se božsky najedli i Yzomandias a Attila Végh Tony a Šárka dělají nejlepší burgery v Brně. V Couple’s Foodtruck se božsky najedli i Yzomandias a Attila Végh 28. září 2023 6:00

„Upečená houska má světlou barvu, křupavý zevnějšek a lehký, měkký střed. Lze ji koupit ve většině českých supermarketů a pekáren. Často se konzumuje k snídani, kdy se podává spolu s různými sladkými i slanými pomazánkami, máslem nebo marmeládou,“ dodal.

Nabízí se však otázka, nakolik lidé stojící za webem housku identifikovali. Podle nich totiž název houska může odkazovat i na jiný druh pečiva, který je sladký, sytý a plněný rozinkami a kandovaným ovocem s mandlemi – tedy vánočku.

Nejlepší pečivo je z Kolumbie

Kdyby tě zajímalo, které pečivo je údajně nejlepší na světě, tak nejlepší hodnocení dostaly dvě asijské a jedna jihoamerická země. Bronzovou příčku obsadil indický naan s máslem a česnekem, který jistě dobře znáš, druhý skončil roti canai, „palačinkový“ chleba z Malajsie, a nejoblíbenější byl pan de bono z Kolumbie. A musíme uznat, že popis tohoto tradičního chleba nezní vůbec špatně.

Pan de bono.
Pan de bono. Zdroj: Wikimedia Commons / Glane23


Vyrábí se z maniokového škrobu, kukuřičné mouky, nezrajícího sýra, vajec a cukru. Z chleba se tvarují bagely nebo kuličky, které jsou o něco větší než golfové míčky. Sýrové chleby jsou prý v Jižní Americe velmi rozšířené. Tento se konzumuje s horkou čokoládou.

Domů
Sdílet
Diskuse