Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2023 17:13
Čas čtení 2:17
Ema Stanovská

Běh má stejný účinek na duševní zdraví jako antidepresiva. Má to však háček

Běh má stejný účinek na duševní zdraví jako antidepresiva. Má to však háček
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Nizozemští vědci přišli s první studií, která porovnává účinky antidepresiv a běhu na celkové fyzické i duševní zdraví. Toto jsou výsledky.

Určitě znáš alespoň jednoho člověka, který si během „čistí hlavu“. Sport prokazatelně zlepšuje fyzické a duševní zdraví, náladu, a dokonce zvyšuje sebevědomí. Může však mít pravidelný pětikilometrový běh stejně silný účinek jako antidepresiva?

Studie publikovaná v odborném periodiku Journal of Affective Disorders porovnává vliv těchto dvou forem léčby na duševní, ale i fyzické zdraví.

Jedná se o „první studii, která porovnává účinek antidepresiv a běhu na léčbu úzkosti, deprese a celkového zdraví“, uvádí se v tiskové zprávě ke studii prezentované 6. října na výroční konferenci European College of Neuropsychopharmacology.

slunce běh běhání
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Antidepresiva jsou obecně bezpečná a účinná. Fungují většině lidí,“ uvedla v tiskové zprávě spoluautorka studie Brenda Penninx, profesorka na psychiatrickém oddělení na univerzitě Vrije v Amsterdamu v Nizozemsku.

„Víme, že neléčená deprese vede ke zhoršení stavu, takže tyto léky jsou obecně dobrou volbou. Avšak ne všem pacientům tato léčba zabere a ne všichni jsou ochotni podstoupit ji. Z tohoto důvodu musíme rozšířit náš léčebný arzenál,“ dodala profesorka. 

Tabletka denně vs. tři běhy týdně

Aby vědci zjistili, zda může mít „terapie během“ stejné účinky jako medikamentózní léčba, provedli výzkum trvající 16 týdnů na 141 pacientech s depresí, úzkostnou poruchou nebo obojím.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

První skupina po celou dobu užívala escitalopram (antidepresiva typu SSRI – selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), druhá skupina se dvakrát až třikrát týdně věnovala 45minutovým běžeckým tréninkům pod dohledem trenéra.

Účastníci studie si mohli vybrat, do které skupiny se zařadí, přičemž většina lidí si zvolila sport. Naopak lidé s vážnější depresí preferovali léky. S dodržováním režimu však měla problém zejména skupina běžců. To podle odborníků dokazuje, že pro člověka je mnohem náročnější změnit svůj životní styl než si vzít pilulku. O to víc, pokud pacient trpí vážnou depresí, kvůli které může mít problém vůbec vstát z postele.

Co je lepší?

Ukázalo se, že obě metody vedly ke stejnému zlepšení. Na konci experimentu vykazovaly obě skupiny přibližně 44procentní zmírnění symptomů deprese a úzkosti.

Odborníci dodávají, že účastníkům, kteří si vybrali běh, se zlepšilo i fyzické zdraví. Po 16 týdnech měli lepší hmotnost, krevní tlak, srdeční funkci a užší obvod pasu. Skupině s antidepresivy se naopak tyto ukazatele mírně zhoršily.

Lékaři na konferenci připomněli, že užívání některých antidepresiv může negativně ovlivnit činnost nervového systému – zejména u pacientů, kteří již mají problémy se srdcem. Tyto léky mají často i řadu nepříjemných vedlejších účinků.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Vědci letos zjistili, proč asi polovina pacientů užívajících antidepresiva SSRI cítí „emocionální otupení“. Přípravek totiž ovlivňuje jejich citlivost na přijímání odměn, tedy i schopnost na ně přiměřeně reagovat. Potlačuje také libido a schopnost dosahovat orgasmu.

„Obě intervence pomohly s depresí v přibližně stejné míře. Antidepresiva měla obecně horší vliv na tělesnou hmotnost, variabilitu srdeční frekvence a krevní tlak, zatímco terapie během vedla například ke zlepšení celkové kondice a srdeční frekvence. V současnosti se podrobněji zabýváme účinky na biologické stárnutí a zánětlivé procesy,“ vysvětlila Brenda Penninx.

sport cvičení posilování
Zdroj: Unsplash/Victor Freitas/volně k užití

Když jen cvičení nestačí

Tyto výsledky však podle odborníků nemůžeme brát jako „svatý grál“. Kromě toho, že relevanci studie snižuje fakt, že účastníci si mohli sami vybrat metodu léčby, její finální výsledek bude vždy záviset na několika faktorech – například na závažnosti duševních problémů nebo svědomitosti při dodržování léčby, upozorňuje CNN.

Pro lidi s těžkou depresí samotné cvičení obvykle nestačí. Navíc některé studie nenašly žádný rozdíl mezi aerobním a anaerobním cvičením, a tak na tebe může mít místo běhu lepší vliv například zvedání činek.

Pokud máš psychické potíže či jakékoliv trápení, obrátit se můžeš na odborníky například na Lince důvěry 222 580 697 nebo na Lince první psychické pomoci 116 123.
Domů
Sdílet
Diskuse