Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. října 2023 v 15:02
Čas čtení 5:50
Eduard Starkbauer

Skutečná historie z Killers of the Flower Moon: Za vlády teroru nezemřelo jen 24 indiánů. Oběťmi honby za ropou byly celé národy

Skutečná historie z Killers of the Flower Moon: Za vlády teroru nezemřelo jen 24 indiánů. Oběťmi honby za ropou byly celé národy
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle autora předlohy filmu nemá vraždění původních obyvatel z Oklahomy jen jednoho viníka. Důvody jsou atmosféra beztrestnosti, pocit nadřazenosti a lajdácké vyšetřování.

Nejnovější film Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon není jen poctivým, působivým a napínavým dílem s oscarovými ambicemi. Je také mimořádně užitečný pro pochopení americké historie.

Článek obsahuje spoilery k filmu Killers of the Flower Moon.

Připomíná, že ekonomické poměry a zákonitosti dneška mají kořeny v krutém vykořisťování, korupci a neposlední řadě i vypočítavých vraždách, kterých se bílí osadníci dopouštěli na původním obyvatelstvu kontinentu.

Doporučeno
Za tohle se sbírají Oscary. DiCaprio a De Niro jsou nejodpornější lidé, které jsi na plátně kdy viděl*a Za tohle se sbírají Oscary. DiCaprio a De Niro jsou nejodpornější lidé, které jsi na plátně kdy viděl*a 20. října 2023 v 17:00

Legendární režisér se scenáristicky opírá o stejnojmennou literární předlohu Davida Granna z roku 2017. Nedělá to ovšem celou vahou a původní optiku stejnojmenného díla na pomezí krimi a reportáže citlivě transformuje. Více než na policejní vyšetřování a zrod FBI se zaměřuje na krutou komplexnost soužití dvou etnik.

Killers
Zdroj: Apple TV

Právě díky pětiletému úsilí Davida Granna, který studoval policejní spisy, historické materiály i příhody místních, není pochyb o tom, že série brutálních vražd indiánů z kmene Osedžů se skutečně udála.

Přesídlení původní obyvatelé měli živořit. Stali se z nich nejbohatší Američané

Osedže do okolí Fairfaxu přesídlilo v rámci Indian Removal Act americké ministerstvo indiánských záležitostí z Kansasu. Předpokládalo totiž, že v Oklahomě nebudou prosperovat a najdou jen sterilní pustinu plnou kamenů nevhodnou ke zvelebování.

Postupně se ale ukázalo, že zemědělsky chudá půda ukrývá obrovské zásoby ropy. Jelikož ji Osedžové legálně vlastnili, stali se nejbohatším národem na světě. Podle oklahomských historiků vygenerovala rezervace z ropy za dvě desetiletí více bohatství než všechny americké zlaté horečky dohromady.

Killers
Zdroj: Wikimedia/Raymond Red Corn

Koncept soukromého vlastnictví byl přitom pro původní obyvatele nový. V roce 1887 je do něj dotlačil Dawesův zákon, který rezervace rozdělil na menší soukromě vlastněné celky.

Osedžové dokázali v roce 1906 s úřady vyjednat výhodné podmínky a zajistili si zachování společného vlastnictví nerostů. „Namísto možnosti rozhodovat o tom, které osoby zbohatnou z licenčních poplatků za ropu a plyn, se příslušníci kmene rovnoměrně podíleli na bohatství z podzemních zdrojů rezervace,“ píše Terry P. Wilson v knize The Osage. Každý ze 2 229 členů kmene se stal podílníkem na ropných výnosech.

Přestože podíly bylo možné jen dědit, bílí „podnikatelé“ si našli cestu, jak se k nim dostat. Začali se systematicky ženit s příslušnicemi kmene.

„Vláda teroru“ poháněná ropou

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč se zločiny z Fairfaxu spojují se vznikem FBI.
  • Jak se po sérii vražd změnil zákon o dědění půdy.
  • Proč soudy nechtěly odsoudit vrahy.
  • Jakou roli hrálo náboženství.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 146917 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse