Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
20. října 2023 v 17:00
Čas čtení 2:47
Radim Šlechta

Za tohle se sbírají Oscary. DiCaprio a De Niro jsou nejodpornější lidé, které jsi na plátně kdy viděl*a

Za tohle se sbírají Oscary. DiCaprio a De Niro jsou nejodpornější lidé, které jsi na plátně kdy viděl*a
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nový film Martina Scorseseho měl premiéru ve čtvrtek. Má cenu dát peníze za lístek a vidět ho v kině?

Povězme si příběh o tom, jak se bílí muži zase jednou pro prachy nestyděli vraždit. Do českých kin ve čtvrtek vstoupil nový film Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce. Skoro tři a půl hodiny dlouhý epický filmový román v hlavních rolích s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem ti pomůže nakouknout do americké historie lépe než učebnice dějepisu. A v kinech by sis ho rozhodně neměl*a nechat ujít.

Scorsese je častým a hlasitým kritikem současného směru, kterým se Hollywood vydává. Osmdesátiletému režisérovi se příliš nelíbí, že lepší nebo horší marvelovky vznikají jako na běžícím páse nebo že se zadýchaní Warner Bros. snaží superhrdinskou nálož dohnat. Sám už jde poněkolikáté proti trendu a natočil vlastně poměrně nedivácky dlouhý masterpiece, který ti ale zážitek na rozdíl od komiksových akčňáků nedá zadarmo. 

Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zdroj: Cinemart


Lepší než tvůj učitel dějáku

Podobně jako v Irishmanovi (2019) si režisér i v Zabijácích rozkvetlého měsíce bere významný kus amerických dějin a pomocí konkrétního příběhu ti dokáže poskytnout ucelený obrázek na vztah osadníků a původních obyvatel.

Kmen Osedžů objevil na počátku 20. století na svém území ropu a stal se v přepočtu na obyvatele nejbohatším národem. A přítomní osadníci se jejich přírodního bohatství nebojí využít. Prodávají jim drahá auta, berou si jejich ženy a plodí s nimi potomky. Proč? Protože nejjednodušší cesta, jak se dostat k bohatství, je dostat se do závěti dobře zabezpečené rodiny.

Právě to je strategie Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio) a Williama Kinga Halea (Robert De Niro). Bývalý voják Ernest se ve filmu ožení s původní obyvatelkou Mollie (Lily Gladstone). Na cestě za dědictvím mu ale překáží její sestry, matka, děti i bývalý manžel, a aby majetek „zůstal v rodině“, je potřeba se všech těchto překážek zbavit.

Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zdroj: Cinemart


V hlavě odporných lidí

V tomhle momentě to vypadá, že půjde o klasickou detektivku nebo jakousi westernovou gangsterku z minulého století. Scorsese se ale víc než na akci a napětí zaměřuje na jednotlivé postavy, které ve městě žijí, milují se a jednoduše žijí životy nejlépe, jak jenom dovedou.

Jako divák se díváš na bezcitnou šachovou partii, kde jsou peníze na prvním místě a kde si hlavní postavy jdou tvrdě za svým. A přesně o tom jsme mluvili, když jsme říkali, že ti Scorsese nedá zadarmo ani minutu filmu.

Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zdroj: Cinemart

DiCaprio, De Niro i několik dalších vesničanů prostě nejsou lidé, se kterými chceš takhle dlouhou dobu trávit v jedné místnosti. DiCaprio je až na půdu vyčuraný primitiv a lakomec, De Niro ziskuchtivá svině s přátelskou maskou milého strýčka. Ani jeden z nich se nebojí odstraňovat nepohodlné osoby z cesty, vypalovat domy a poslat komukoliv kulku do zátylku.

Zajímavé ale je, že je nemotivuje žádná primární nenávist k původním obyvatelům nebo zaslepenost rasovou nadřazeností. Všichni osadníci osedžskému lidu nadbíhají a nikdo mu nedává najevo, že by byl jakkoliv horší. Chtějí jenom hrabat bez ohledu na to, jakou barvu kůže jejich „dojná kráva“ vlastně má.


Bacha na sedačky

Veškerá odpornost přítomných postav se ve filmu táhne od samého začátku a za víc než tři hodiny k tobě nepřestane promlouvat ani na chvíli. O to nepříjemnější je, že se Zabijáci rozkvetlého měsíce neuchylují k žádným zkratkám, odehrávají se v neuvěřitelně pomalém tempu a poměrně obsáhlých konverzacích, které ti postupně vytvoří detailní psychologický profil každého a každé z přítomných. Můžeme se ptát, jestli by film šel vůbec zkrátit tak, aby tuhle sondu do vypočítavých lidí zachoval.

Díky tomuto pomalému tempu a jen velmi jemné gradaci se dá nový Scorsese přirovnat k zážitku ze čtení knížky. Můžeš v ní sledovat propletené vztahy, nekonečné množství vedlejších linek a zápletek a máš naprostou svobodu v tom, opravdu se ponořit do jejího světa. Chybí jen deka, čaj a pohodlné křeslo. A když jsme u těch křesel…

Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zdroj: Cinemart

Na Zabijáky rozkvetlého měsíce se určitě vyplatí zajít do kina, ideálně do toho s nejpohodlnějšími možnými sedačkami. Sledovat je je totiž fyzicky náročné, ale stojí za to snímek zhlédnout v jednom kuse, což se ti na Apple TV+, kde se film pravděpodobně brzy objeví, nejspíš nepovede. 

I když je nový Scorsese na první pohled pomalá a relativně komorní konverzačka, plátno dá vyniknout skvělé kameře a strhující výpravě. Pokud máš volné (celé) odpoledne, strav ho ve svém oblíbeném kinosále. Martin totiž ví, jak se dělá film, a navzdory trendům opět ukázal, že patří na hollywoodský trůn.

Domů
Sdílet
Diskuse