Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2023 14:00
Čas čtení 4:48
Lukáš Čelka

Sexualita ve starověkém Římě: prostitutka levnější než sklenka vína, znásilňování otrokyň a tolerance nevěry

Sexualita ve starověkém Římě: prostitutka levnější než sklenka vína, znásilňování otrokyň a tolerance nevěry
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE SEXUALITA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Pompeje či starý Řím jsou města, která byla odjakživa spojována s bujarými sexuálními radovánkami.

Starověká římská civilizace je známá zejména díky své bujaré sexualitě. Obyvatelé Říma či Pompejí jsou dodnes vykreslováni jako neslušná a promiskuitní společnost se zvrácenou sexuální morálkou.

Tento obraz o starověkém Římě podporují i ​​mnohé archeologické názory a výzkumy historiků. Avšak nic není černobílé. Náš pohled na staré Římany totiž mohou zkreslovat i pradávná díla umělců, kteří sice zobrazovali svou dobu sexem nabitými freskami, ale jejich díla příliš zjednodušují velmi komplexní a složitý obraz morálky starého Říma.

Také musíme brát v úvahu, že vykreslit pohanský římský svět jako místo nekontrolovatelných tužeb, orgií a znásilňování měla v zájmu i katolická církev. Právě ta se totiž stavěla do pozice „zachránce“, který dostal „nemravnosti“ na území někdejšího starého Říma pod kontrolu. Byl tedy milostný život starých Římanů skutečně tak „zvrhlý“, nebo šlo jen o prvek náboženské propagandy?

Ještě předtím, než si rozebereme tuto otázku podrobně, bychom ti rádi připomněli, že tvořit kvalitní obsah můžeme jen díky našim předplatitelům. Pokud se ti proto líbí naše články o zajímavostech z historie, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+

Morální kodex starého Říma

Jak píše portál World History, lásku, sex a manželství ve starověkém Římě definoval patriarchát. Hlavou domácnosti byl vždy otec –⁠ pater familias, který měl naprostou kontrolu nad životem své manželky, dětí a otroků.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Sociální struktura Římanů založená na náboženství a tradicích diktovala, že pravidla určují muži, zatímco ženy je prostě musely respektovat a dodržovat. A přestože mohly existovat i nějaké výjimky, mnohé důkazy naznačují, že většina manželských párů žijících v římských městech se držela tohoto modelu.

Romantická láska, která byla motivem literárních děl různých římských básníků, ve skutečnosti sehrávala v manželstvích Římanů jen velmi malou roli. Sex jako projev vášně se totiž mnohem častěji spojoval s mimomanželskými vztahy.

sexualita rím
Zdroj: Produzioni Atlas Consorziate

Manželství se pokládalo za základ společnosti a zejména mezi vyšší třídou Římanů i za jakýsi druh obchodní transakce. Účelem sexu v manželství bylo plodit děti, a ne se milovat. Pokud existovaly páry, které vůči sobě přechovávaly i romantickou lásku, šlo o luxus, který si nemohli všichni dovolit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 147711 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké sexuální aktivity byly v Římě protizákonné.
  • Co bylo úkolem ženy a muže v manželství.
  • Jaké důvody mohly vést ke společností akceptovatelnému rozvodu.
  • Zda se konaly ve starořímských městech orgie.
  • Jak vypadaly římské veřejné domy.
Domů
Sdílet
Diskuse