Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. listopadu 2023 11:28
Čas čtení 2:21
Ilona Hobzová

Toto jsou nejoblíbenější česká piva podle turistů. Je mezi nimi i tvoje?

Toto jsou nejoblíbenější česká piva podle turistů. Je mezi nimi i tvoje?
Zdroj: Unsplash/Fábio Alves
GASTRO ČESKÉ PIVO ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Lidé ze zahraničí tentokrát zvolili osm nejpopulárnějších českých piv. Které vyhrálo?

Ať už se nám to líbí, nebo ne, Česko je národem piva. Obyvatelstvo naší republiky je často schopno se do krve pohádat o tom, které pivo je vlastně nejlepší a které naopak vůbec nestojí za to. Teď se do diskuze přidali taky zahraniční turisti a turistky, jejichž názory dal dohromady oblíbený gastronomický server Taste Atlas. Koukni se, kterých osm piv mají cizinci a cizinky nejradši, a dej nám vědět, jestli je mezi nimi i to tvoje.

Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí ze zahraničí. Server do hodnocení počítá pouze skutečné uživatele, hodnocení botů nebo lokálních patriotů vyřazuje.

8. místo

Osmé místo si z hlasování odnesl Březnický ležák. Jediným současným výrobcem tohoto piva je podle serveru Taste Atlas Pivovar Herold Březnice, který ho vaří od roku 1999. Jeho chuť je jemná a typicky hořká, s čistým chmelovým aroma a svěží chutí.

pivo, Herold
Zdroj: Flickr/Bernt Rostad/volně k užití

7. místo

„Starobrno mi chutná, vyrábíme velmi kvalitní pivo, nevím, proč se o něm dělají vtipy,“ sdělila v nedávném rozhovoru ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková. Může ji tak těšit, že u zahraničního návštěvnictva je Starobrno sedmé nejoblíbenější. Jak server Taste Atlas upozorňuje, Starobrno se vyrábí z odrůd chmele Žatecký poloraný červeňák a Magnum a má jemné chmelové aroma.

Doporučeno
5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet 5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet 9. října 2022 14:30
7. místo: Starobrno.
7. místo: Starobrno. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Politikaner/volně k užití

6. místo

Další se v žebříčku umístilo pivo Černá Hora, které se vyrábí ve stejnojmenné obci a v nejstarším pivovaru na Moravě z roku 1530. Všechny druhy piva se v Černé Hoře vyrábí tradičními postupy a metodami, které se v této oblasti uplatňují už od 13. století. Při výrobě se mimo jiné používá karamelový a barvicí slad, který dodává tmavým pivům typickou karamelovou chuť a jemnou hořkost.

pivo, Černá hora
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
Doporučeno
PIVNÍ KVÍZ: Vyznáš se ve známých českých či slovenských pivech a víš, kdo je vlastní? PIVNÍ KVÍZ: Vyznáš se ve známých českých či slovenských pivech a víš, kdo je vlastní? 22. května 2021 10:36

5. místo 

Páté místo připadlo pivu, které vyrábí pivovar Chodovar v městysu Chodová Planá na Plzeňsku. Vyrábí se tam už od 12. století z místní vody s nízkým obsahem minerálů, chmele, sladu a kvasnic. Při jeho výrobě se mohou používat pouze odrůdy chmele Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant. Tohle pivo se těší úctě už dlouhé roky, v minulosti jej dokonce dodávali na královský dvůr. 

pivo, Chodovar
Zdroj: Chodovar/volně k užití

4. místo

Těsně pod stupni vítězů zůstalo znojemské pivo, které se ve Znojmě vyrábí v několika variantách. Mezi ty nejoblíbenější patří klasická světlá jedenáctka nebo dvanáctka, pivovar se ale nebojí ani piv typu IPA či APA. Při výrobě se používají pouze tři suroviny – ječný slad, voda a chmel –, Žatecký poloraný červeňák a Magnum Hallertau.

Znojemské pivo.
Znojemské pivo. Zdroj: Znojemský pivovar/propagační materiál

3. místo

A máme tu závěrečnou top 3. Pomyslnou bronzovou medaili si od zahraničních turistů a turistek odnáší českobudějovické pivo. Historie vaření piva v Českých Budějovicích sahá až do 13. století, což je také doba založení města a přidělení várečného práva. Dnešní Budějovický Budvar byl založen pod názvem Český akciový pivovar v roce 1895. 

pivo, Budvar
Zdroj: NN Magazine/volně k užití

2. místo

Druhé místo je dost obecné, jak už jsme ale psali – Česko je pivařským národem, a není tak divu, že na stříbrné pozici se objevilo české pivo jako takové. Konkrétně tento pojem označuje řadu piv vyráběných na celém území republiky, která mají chráněné zeměpisné označení (CHZO). Tuto značku používá čtrnáct českých pivovarů pro více než 80 značek piva, což je asi 65 procent celkového domácího trhu.

Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30
pivo, terasa, bar, reštaurácia, skupina ľudí, prípitok
Zdroj: TASR/AP

1. místo

A je to tady. Vítězem hlasování mezi cizinci se stalo pivo plzeňského typu – světlé spodně kvašené pivo vařené dle plzeňské receptury. Nový styl vznikl, když se plzeňští občané, kteří začali být nespokojeni s kvalitou piva, rozhodli postavit Bürger Brauerei (Občanský pivovar), z něhož později vznikl Plzeňský Prazdroj. Jako sládka najali Josefa Grolla z Bavorska. Ten v roce 1842 vyrobil pivo zcela originální, jasné a zlatavé barvy. Sklidil s ním značný úspěch a receptura se velmi rychle ujala.

anketa, karlovy vary, pilsner urquell
Zdroj: Refresher
Domů
Sdílet
Diskuse