Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. listopadu 2023 16:56
Čas čtení 0:45
Adéla Ježková

Antikoncepce jako riziko pro mozek žen? Podle studie ho může dokonce měnit

Antikoncepce jako riziko pro mozek žen? Podle studie ho může dokonce měnit
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
NEWS ANTIKONCEPCE VĚDA ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nový výzkum naznačuje, že denní užívání antikoncepce může ztenčovat oblasti mozku zodpovědné za rozhodování a kontrolu impulzů.

Studie publikovaná v odborném časopise Frontiers in Endocrinology analyzovala, jaké účinky má na mozek orální antikoncepce, kterou užívá více než 150 milionů žen na světě. Tým kanadských vědkyň se konkrétně zaměřil na přirozeně a synteticky produkované hormony a jejich roli při zpracování strachu.

„Při předepisování kombinované perorální antikoncepce jsou dívky a ženy informovány o různých fyzických vedlejších účincích, například o tom, že hormony, které budou užívat, zruší jejich menstruační cyklus a zabrání ovulaci,“ uvedla autorka studie Alexandra Brouillard v prohlášení

Vliv na vnímání strachu

Dodala ale, že účinky na lidský mozek dosud nebyly dostatečně prozkoumány. „Naše studie prokázala, že zdravé ženy, které nyní užívají antikoncepci, mají tenčí ventromediální prefrontální kůru než muži,“ dodala Brouillard.

Právě tato část prefrontální kůry udržuje regulaci emocí, například snižuje signály strachu v kontextu bezpečné situace. Zdá se však, že po ukončení užívání antikoncepčních pilulek by se ztenčení mohlo zvrátit. 

Doporučeno
Hormonální antikoncepce dala ženám svobodu, zároveň je upoutala k odpovědnosti Hormonální antikoncepce dala ženám svobodu, zároveň je upoutala k odpovědnosti 30. června 2022 8:30

„Cílem naší práce není bojovat proti užívání antikoncepce, ale je důležité si uvědomit, že pilulka může mít vliv na mozek. Naším cílem je zvýšit vědecký zájem o zdraví žen a zvýšit povědomí o předepisování perorální antikoncepce a vývoji mozku, což je velmi neznámé téma,“ uzavřela výzkumnice.

Domů
Sdílet
Diskuse