Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. listopadu 2023 13:00
Čas čtení 3:33
Tereza Šnajdrová

Nemáš doma prošlou kosmetiku? Řasenka vydrží jen pár měsíců! Poradíme ti, co znamenají symboly na obalech

Nemáš doma prošlou kosmetiku? Řasenka vydrží jen pár měsíců! Poradíme ti, co znamenají symboly na obalech
Zdroj: Pexels/Ron Lach/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI
Uložit Uložené

Přiznej se, kdy naposledy sis třídil*a kosmetiku? A jak je to dlouho, co jsi kontroloval*a exspiraci produktů v koupelně?

Trvanlivost kosmetiky je omezená a použití prošlých produktů může napáchat víc škody než užitku. Po vypršení data spotřeby se totiž snižuje účinnost i kvalita produktů, mohou se kazit a ty si tak můžeš zadělat na pořádný zdravotní problém. V případě, že budeš používat prošlou kosmetiku, ti hrozí alergická reakce, otoky, zánětlivé reakce, vznik pigmentových skvrn nebo třeba také vznik cyst.

Prošlou kosmetiku navíc nepoznáš jen podle jiné barvy, vůně či konzistence. Stačí, abys měl*a produkty nevhodně uložené a okamžitě se v nich mohou začít množit bakterie, které jsou zdraví škodlivé. Proto ti doporučujeme důkladně sledovat instrukce na obalech a to, co je prošlé, bez milosti vyhodit. Jasně, make-up lovers tohle asi neuslyší rádi, ale co je důležitější – zdraví, nebo kosmetika? Odpověz si sám*sama.

Doporučeno
Beauty news: Nová paletka od Huda Beauty tě dostane, stejně jako vánoční kolekce Too Faced. Která je nejlepší? Beauty news: Nová paletka od Huda Beauty tě dostane, stejně jako vánoční kolekce Too Faced. Která je nejlepší? 13. listopadu 2023 11:00

„Řasenku mám už půl roku.“ Hanba ti

Používáš už půl roku jednu a tu samou řasenku a světlejší make-up pro zimní období vytahuješ už třetí sezónu? Styď se! Doba spotřeby kosmetických produktů se sice odvíjí hlavně od složení (čím více vody, tím kratší doba exspirace, a čím více alkoholu, tím naopak delší), ale záleží také na obsažených konzervantech a dalších složkách. A přesně proto se na obalech uvádí datum spotřeby, které povětšinou bývá pouze pár měsíců.
 
Co se týče pečující kosmetiky, jako jsou krémy, pleťová mléka nebo séra, jejich doba spotřeby bývá tři až šest měsíců. Výjimkou jsou pak pleťové vody, vlasová kosmetika nebo třeba sprchové gely, které mají dobu spotřeby až tři roky.

Domů
Sdílet
Diskuse