Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2023 10:24
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Časopis Time zveřejnil seznam kandidátů na Osobnost roku. Nechybí barbie, čínský prezident nebo Taylor Swift

Časopis Time zveřejnil seznam kandidátů na Osobnost roku. Nechybí barbie, čínský prezident nebo Taylor Swift
Zdroj: Warner Bros.
ZAJÍMAVOSTI DONALD TRUMP TAYLOR SWIFT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

I když oficiální název prestižního ocenění časopisu Time zní Osobnost roku, může se jí stát i skupina lidí či společnost. V letošní devítce kandidátů také nechybí žalobci Donalda Trumpa nebo Sam Altman, bývalý šéf OpenAI.

Minulý rok byl editory magazínu zvolen vcelku zaslouženě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za svůj přístup a vedení země napadené Ruskem, jenž se tak zařadil mezi širokou škálu osobností, jako jsou Martin Luther King Jr., německá kancléřka Angela Merkel, papež František nebo Greta Thunberg, volenou každý rok od roku 1927.

Doporučeno
Kendall Jenner s tequilou nebo trans modelka a TikTok influencerka. Forbes zveřejnil svůj seznam 30 pod 30 Kendall Jenner s tequilou nebo trans modelka a TikTok influencerka. Forbes zveřejnil svůj seznam 30 pod 30 29. listopadu 2023 12:08

Nyní je znám shortlist pro rok 2023, do kterého bylo zařazeno hned devět osobností či skupin lidí, jejichž činy byly pro tento rok natolik signifikantní, že ovlivnily celý svět.

Taylor Swift i čínský prezident

Aniž by pozice v seznamu nějak naznačovaly šance, které jednotliví kandidáti mají, na prvním místě byli uvedeni hollywoodští stávkaři, jimž se povedlo na celý rok pozastavit kolos filmového průmyslu. Scenáristům a hercům se povedlo dosáhnout dílčích výsledků, pročež se Hollywood dostává znovu do akce. Za nimi je čínský prezident Si Ťin-pching, který letos vstoupil do třetího funkčního období a upevnil roli jednoho z nejmocnějších moderních čínských vůdců.

Anketa:
Kdo by se měl stát Osobností roku?
Hollywoodští stávkaři
Si Ťin-pching
Taylor Swift
Sam Altman
Žalobci Donalda Trumpa
Panenka barbie
Vladimir Putin
Král Karel III.
Jerome Powell
Hlasovat
Hollywoodští stávkaři
8 %
Si Ťin-pching
0 %
Taylor Swift
28 %
Sam Altman
10 %
Žalobci Donalda Trumpa
13 %
Panenka barbie
30 %
Vladimir Putin
8 %
Král Karel III.
3 %
Jerome Powell
3 %

Za pokoření spousty rekordů a úspěšný umělecký rok si vysloužila svou pozici i zpěvačka Taylor Swift, stejně tak díru do světa udělal i Sam Altman, šéf firmy OpenAI, která stojí za značnými pokroky v rámci umělé inteligence. Do seznamu se dostali taktéž žalobci Donalda Trumpa, prvního obžalovaného amerického prezidenta v historii země, nebo panenka barbie, jejíž film se s tržbami 1,4 miliardy dolarů stal nejvýdělečnějším snímkem tohoto roku.

Neblaze proslulý vůdce Ruské federace Vladimir Putin je také ve finální devítce s nově korunovaným králem Karlem III. Poslední osobností na seznamu je Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA, jenž v zemi snížil dopad inflace.

Jak to dopadne, se dozvíme tuto středu, kdy magazín ohlásí vítěze.

Domů
Sdílet
Diskuse