Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2023 12:08
Čas čtení 1:59
Ondřej Mrázek

Kendall Jenner s tequilou nebo trans modelka a TikTok influencerka. Forbes zveřejnil svůj seznam 30 pod 30

Kendall Jenner s tequilou nebo trans modelka a TikTok influencerka. Forbes zveřejnil svůj seznam 30 pod 30
Zdroj: Getty Images
ZAJÍMAVOSTI CELEBRITY FORBES
Uložit Uložené

Každý rok zveřejnuje Forbes svůj seznam 30 významných osobností do 30 let, ten letošní se ale okamžitě dostal pod palbu kritiků.

Kdo dnes patří mezi nejúspěšnější zástupce generace mileniálů a gen Z? To se jako každý rok pokusil zjistit magazín Forbes, jenž zveřejnil žebříček 30 pod 30 sestavený nejen svými editory*editorkami a redaktory*redaktorkami, ale také lidmi z řad odborné veřejnosti nebo předchozími vítězi*vítězkami, mezi nimiž letos byli například influencerka Alex Cooper z podcastu Call Her Daddy, herečka Ayo Edibiri ze seriálu Medvěd nebo basketbalista Devin Booker.

Doporučeno
Dabovala Arcane nebo Pána prstenů. „Nejnebezpečnější jsou udýchané scény,“ říká Štěpánka Fingerhutová Dabovala Arcane nebo Pána prstenů. „Nejnebezpečnější jsou udýchané scény,“ říká Štěpánka Fingerhutová 28. listopadu 2023 6:00

Celkově se srovnávalo na 11 tisíc lidí a v potaz byly podle Forbes brány faktory jako množství sponzorů, celkové příjmy, sociální dopad, invence či potenciál. Mezi umístněnými pak jsou například rapper Latto, hvězda Wednesday Jenna Ortega, herec Noah Schnapp ze Stranger Things, rapperka Ice Spice, TikTok influencerka a trans modelka Dylan Mulvaney nebo Kendall Jenner. Ihned po zveřejnění byla však některá z těchto jmen okamžitě kritizována.

Na twitteru se například lidé obuli do Noaha Schnappa (19), který kromě slavného seriálu v současnosti nemá nalajnované další projekty a jeho předchozí filmové počiny neměly příliš velký úspěch. Především však většině vadí jeho názory na konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Mnozí fanoušci Stranger Things volali po bojkotu poté, co herec na svých sociálních sítích sdílel video, v němž prohlásil, že „sionismus je sexy“.

Doporučeno
Proč nesnášíme nepo babies a proč bychom o tom měli mluvit Proč nesnášíme nepo babies a proč bychom o tom měli mluvit 27. září 2023 17:00

Schnapp nicméně není sám, kdo to na internetu z důvodu nového žebříčku schytává. Podnikatelka Kendall Jenner (28), která se na seznamu podle všeho umístila díky svému tequilovému impériu, teď na instagramu čelí kritickým komentářům. V nich jí lidé vyčítají například to, že je nepo baby, že její značka tequily 818 Tequila vyráběná v Mexiku vlastně ani není tak dobrá nebo že je součástí širšího problému týkajícího se kulturního přivlastňování.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kendall (@kendalljenner)

Jenner se negativní pozornosti dostalo částečně i proto, že si ji Forbes vybral přímo na titulní stránku svého nového čísla, ještě navíc s citací: „Chtěla jsem, aby tekutina a značka stály samy o sobě a aby si je lidé oblíbili, aniž by věděli, že jsem jejich součástí.“ Jak ale mnozí poukázali, to se rozhodně nestalo. Jenom za loňský rok však tequila Jenner vydělala podle Forbes zhruba 25 milionů dolarů, do toho ještě modelka spolupracovala se známými značkami jako Calvin Klein nebo Prada a se stále objevuje v pořadu The Kardashians. Její sestra Kylie Jenner se v žebříčku umístila loni.

Doporučeno
Nová kniha o britské královské rodině odhalila, kdo z nich je rasista. „Jedná se o chybu překladu,“ brání se autor Nová kniha o britské královské rodině odhalila, kdo z nich je rasista. „Jedná se o chybu překladu,“ brání se autor 29. listopadu 2023 9:53

Neméně kontroverzní je však z pohledu některých i zapojení herečky, modelky a LGBTQ+ aktivistky Dylan Mulvaney (26). Ta se letos dostala do hledáčku konzervativních kritiků poté, co natočila reklamu na pivo Bud Light. Kampaň vyvolala takovou lavinu nenávisti a bojkotu, že v USA společnosti klesly zisky o 13 procent. Mulvaney nicméně nadále spolupracuje s velkými společnostmi jako Nike nebo MAC. Forbesu ale řekla, že by byla ráda, kdyby tyto firmy dělaly pro svět víc než jen inkluzivní marketing. Kompletní žebříček s jednotlivými kategoriemi, vítězi a porotci najdeš pod tímto odkazem.

Domů
Sdílet
Diskuse