Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2023 9:53
Čas čtení 1:49
Ondřej Mrázek

Nová kniha o britské královské rodině odhalila, kdo z nich je rasista. „Jedná se o chybu překladu,“ brání se autor

Nová kniha o britské královské rodině odhalila, kdo z nich je rasista. „Jedná se o chybu překladu,“ brání se autor
Zdroj: Netflix
ZAJÍMAVOSTI KNIHY KRÁLOVSKÁ RODINA
Uložit Uložené

Identita člena královské rodiny, který vyjádřil obavy nad barvou kůže prvorozeného syna Harryho a Meghan, byla omylem vyzrazena v holandském překladu nové knihy Endgame.

Novinář a spisovatel Omid Scobie vydal čerstvě novou knihu Endgame, která opět jednou popisuje drsnou realitu za zdmi Buckinghamského paláce, rivalitu mezi jednotlivými členy a členkami královské rodiny i pošramocené vztahy s britským bulvárem. Navazuje tak na svůj předchozí počin Cesta za svobodou (v angličtině Finding Freedom), který byl zaměřen specificky na vztah prince Harryho a vévodkyně ze Sussexu Meghan Markle. Jak ovšem v rozhovoru s Vanity Fair sám Scobie říká, nová kniha není pokračování Cesty za svobodu, nýbrž zcela nový a unikátní pohled na královskou rodinu.

Doporučeno
VIDEO: Meghan Markle si uřízla trapas. „Umřel jsem na zvracení“, zní drsné reakce od haterů VIDEO: Meghan Markle si uřízla trapas. „Umřel jsem na zvracení“, zní drsné reakce od haterů 27. září 2023 7:30

„Je to opravdu důležitý pohled na současný stav britské královské rodiny, napsaný způsobem, který podle mě ještě nikdo předtím nenapsal, a to v době, která je podle mě důležitější než kdy jindy. A doufám, že místo toho, abychom se snažili tento druh dialogu ignorovat nebo odmítat, ho přijmeme, protože si myslím, že v konečném důsledku vždy vede k lepším věcem.“

Harry a Meghan při rozhovoru s Oprah.
Harry a Meghan při rozhovoru s Oprah. Zdroj: Getty Images

Vydání Endgame nicméně provází kontroverze. Jak totiž zjistil britský list Daily Mail, ačkoliv v původním textu autor pouze naráží na nechvalně proslulou kauzu s nejmenovaným členem královské rodiny, jenž vyjádřil své obavy nad barvou pleti Archieho, syna Harryho a Meghan, v holandském překladu zřejmě padlo i jméno dotyčného rasisty či rasistky. Tamější vydavatelství bylo na tento fakt okamžitě upozorněno, a vydání knihy tak dočasně pozastavilo, než se celá věc napraví.

Sám autor, kterého pochopitelně okamžitě kontaktovaly všechny možné servery s žádostí o komentář, k tomu řekl, že v jeho anglicky psaném originálu nebylo ani jednou žádné jméno zmíněno a sám není zodpovědný za překlady do cizích jazyků. On sám bohužel holandsky neumí, nicméně pokud opravdu došlo k nějaké chybě v překladu, je si jistý, že to vydavatelství bude mít pod kontrolou.

Britská rodina se seznamuje s Archiem.
Britská rodina se seznamuje s Archiem. Zdroj: Tasr / AP

Co se samotné identity „královského rasisty“ týče, Daily Mail už ji zná, nicméně pud sebezáchovy šéfovi listu nedovolil ji zveřejnit. Celá věc je totiž v Británii považovaná za velmi citlivé téma a královská rodina nechce být vnímána tak, že v minulosti musel princ William veřejně vystoupit a prohlásit, že jeho rodina opravdu „není rasistická“.

Doporučeno
Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? 24. listopadu 2023 6:00

Celá věc původně vznikla, když Harry s Meghan dělali v roce 2020 rozhovor v Americe s Oprah. V něm se Meghan zmínila o tom, že spolu s Harrym vedli před narozením syna Archieho několik debat s jistým členem královské rodiny o tom, jak tmavé by jejich dítě mohlo být. Harry k tomu tehdy řekl: „O detaily tohoto rozhovoru se nikdy nepodělím. Tehdy to bylo opravdu trapné, byl jsem trochu v šoku.“ Meghan pak dodala: „Myslím, že by je to velmi poškodilo.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Omid Scobie (@scobiesnaps)

Autor se mezitím brání na instagramu před kritikou své nové knihy. Scobie napsal, že po všech nesmyslech, jež o jeho knize šíří lidé, kteří ji nečetli, se těší, až se konečně dostane do rukou všem ostatním.

Domů
Sdílet
Diskuse