Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Článek vznikl ve spolupráci se společností McDonald's.
17. ledna 2024 10:37
Čas čtení 1:52
Sponzorovaný obsah

Ženská síla ve světě fotbalu: Příběh Kláry Cahynové a McDonald's Cupu

Ženská síla ve světě fotbalu: Příběh Kláry Cahynové a McDonald's Cupu
Zdroj: McDonald's Cup
SPORT MCDONALD'S CUP MCDONALD’S
Uložit Uložené

Začínala na trávnících podobných těm, na kterých se dnes koná McDonald's Cup. Klára Cahynová, nyní hvězda na fotbalovém nebi a patronka letošního McDonald's Cupu, našla svou cestu ke slávě díky podobným soutěžím, které oslavují svůj jubilejní ročník.

Cahynová, narozená 20. prosince 1993 ve Zlíně, začínala svou fotbalovou cestu v českých klubech, kde zářila svým talentem a vášní pro hru. Svou profesionální kariérou rozjela hájit barvy ženského týmu 1. FC Slovácko a později se přesunula do Slavie Praha, kde zažila i své první kroky v Lize mistryň UEFA. Se Slavií se stala čtyřnásobnou mistryní České republiky a dvojnásobnou vítězkou Českého poháru žen.

Cahynová ale nezůstala pouze v českých vodách. Její vášeň pro fotbal ji zavedla do německé Bundesligy a nakonec až do španělské Primera División, kde dnes exceluje jako záložnice za Sevilla FC.

Přestože její kariéra vykazuje ohromující úspěchy na klubové úrovni, její angažmá nekončí jen na hřišti. Klára Cahynová se stala patronkou 25. ročníku McDonald's Cupu, největšího fotbalového turnaje pro žáky prvních stupňů základních škol v České republice. Tato událost není jen sportovním svátkem, ale i místem, kde se zrodí nové nadějné talenty. Reprezentační patroni turnaje, Klára Cahynová či Václav Černý, věří, že podpora takových akcí je zásadní pro rozvoj fotbalových talentů u nás.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený McDonald's Cup (@mcdonaldscupcz)

Oba již mají zkušenost s McDonald's Cupem – Cahynová si zahrála v turnaji osobností během 24. ročníku a Černý hrál turnaj v dresu ZŠ Březové Hory Příbram. A přestože na Svátku fotbalu ve 12. ročníku McDonald's Cupu v Plzni v roce 2009 vstřelil 14 gólů, skončil se svou školou na druhém místě. Čtvrtstoletí turnaje si ale zasluhuje speciální pozornost, a proto má také ambasadora, kterým je Vladimír Šmicer. Ten v barvách anglického Liverpoolu v roce 2005 jako jeden z mála Čechů vyhrál Ligu mistrů, dvanáct let hrál za českou reprezentaci.

„Toto není moje první zkušenost s McDonald's Cupem. V rámci 14. ročníku jsem byl spolu se svým synem Jirkou jeho patronem. Rádi na to vzpomínáme a na atmosféru turnaje se znovu velmi těším,“ říká Vladimír Šmicer.

Turnaj se bude stejně jako v minulém ročníku hrát ve třech kategoriích – A pro 1.–3. třídy, B pro 4.–5. třídy a M pro malotřídky. Ty to ze své povahy měly vždy s hlášením se do turnaje složitější. Kategorie M si v rámci turnaje odbyla svou premiéru minulý rok a hned si získala velkou oblibu, přihlásilo se totiž neuvěřitelných 202 škol a historicky vůbec první trofej vybojovala na hřišti Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti ZŠ a MŠ Veselá ze Zlínského kraje.

Sleduj oficiální IG profil
McDonald's Cup, 24. ročník
Zdroj: McDonald's Cup

„Jsme nadšení, že také letos se odehraje McDonald's Cup ve třech kategoriích. Věříme totiž, že fotbal je tu pro všechny bez rozdílů, zároveň doufáme, že se do jubilejního 25. ročníku turnaje přihlásí ještě více zástupců malotřídek, které sehrají skvělá utkání o postup až na finálový Svátek fotbalu,“ dodává Svatava Ságnerová, prezidentka Asociace školních sportovních klubů.

Doporučeno
Otestovali jsme snídaně z fastfoodů. Víme, kde si dáš tu nejlepší a kterému místu se vyhnout obloukem Otestovali jsme snídaně z fastfoodů. Víme, kde si dáš tu nejlepší a kterému místu se vyhnout obloukem 25. února 2024 10:00

Registrace pro školy jsou stále otevřené až do 24. března 2024. Vítězové budou vyhlášeni na Svátku fotbalu, který se uskuteční 3.–4. 6.2024 v Hradci Králové.

Domů
Sdílet
Diskuse