Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. ledna 2024 10:00
Čas čtení 8:30
Lucie Kotvalová Tereza Šnajdrová

„Nevěřím, že jednou bude líp.“ Jak se cítí Češi na začátku roku? Vydali jsme se to zjistit do hospody v Karlových Varech

„Nevěřím, že jednou bude líp.“ Jak se cítí Češi na začátku roku? Vydali jsme se to zjistit do hospody v Karlových Varech
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER ČESKO KARLOVARSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nový rok, nové já? Zeptali jsme se lidí v Karlových Varech, jak by se podle nich mělo v roce 2024 proměnit Česko. Tohle jsme se dozvěděli.

Prší, projíždíme Karlovými Vary a diskutujeme o tom, jak nás místní přijmou. Zastavíme uprostřed sídliště a zamíříme do pivnice Na Růžáku. Nikdy jsme tam nebyly, ale podle fotek na Googlu to vypadá jako místo, kde by se mohli scházet místní. Chceme se s nimi pobavit o tom, co by do nového roku přáli Česku. Vcházíme a mladý muž za barem nás okamžitě oslovuje. „Co to bude?“ ptá se, ještě než se stihneme pořádně rozkoukat. 


„Máte nějaký čaj?“ zeptáme se. „Možná černý,“ odpoví, zatímco čepuje pivo. Objednáme si tedy colu a vodu a sedneme si ke stolu v rohu. Stěny podniku jsou víceméně prázdné, jen dvě z nich pokrývají obrovské plakáty zahraničních destinací.


Muži – a v celém podniku ten večer sedí skutečně pouze muži – u ostatních stolů diskutují, sledují hokej nebo jen mlčky popíjejí nápoj svého výběru. 

Text volně navazuje na reportáž z ledna 2023. Tehdy jsme strávily předvolební večer v tanvaldské nádražce, abychom mohly pobýt alespoň pár hodin s lidmi, jejichž příběhy se do médií příliš nedostávají. I nyní jsme měly podobný cíl.

Současná vláda je zhruba v polovině svého mandátu. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 volili lidé z Karlových Varů nejčastěji hnutí ANO – získalo zde 30,63 % hlasů. I proto jsme se chtěly dozvědět, jak kroky současné vlády hodnotí lidé z tohoto města.

Naději už nemám. Nevěřím, že jednou bude líp

Nesměle se rozhlížíme a přemýšlíme, koho oslovíme jako prvního. Zaujal nás usměvavý muž, který seděl u stolu se třemi kamarády. Popíjel pivo a objednával panáky. Jdeme se mu představit a sdělujeme mu důvod naší návštěvy. Bez váhání nás mile pozve, ať si přisedneme.


Jmenuje se Honza. Je mu 41 let a sice žije v Karlových Varech, ale pracuje jako stavař v Německu. Čtrnáct dní je tam a pak se zase na dva dny vrátí do Varů za rodinou.

Honza.
Honza. Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER


„Co byste přál lidem žijícím v Česku do nového roku?“ ptáme se ho. „Přál bych jim, aby se jim dařilo. Aby byli více usměvaví a nebyli tak zachmuření a nasraní. Na všechny a na všechno kolem sebe.“

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 151553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Inflace, nízké platy nebo málo příležitostí pro maminky s dětmi. Co lidi ve Varech nejvíc trápí.
  • Když práce, tak Německo. Hodně místních pracuje za hranicemi. Jak to zvládají.
  • Jak hodnotí vládu Petra Fialy.
  • Co by si přáli, aby se v Česku změnilo.
Zpět
Sdílet
Diskuse