Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2024 16:00
Čas čtení 1:27
Adéla Švehlíková

Největší módní trend pro rok 2024? Dramatické rukávy! My jsme pro

MÓDA MÓDA OUTFITY ZNÁMÝCH TVÁŘÍ
Uložit Uložené

„Ve světě obráceném vzhůru nohama je zdůrazňování vaší fyzičnosti v prostoru a zabírání místa způsobem, jak se prosadit,“ pronesl kreativní ředitel módního domu Schiaparelli Daniel Roseberry. A na co narážel? No přece na rukávy!

Hlavicové, raglánové, netopýří, balonové, ale i skopové. Rukávy nabízejí nepřeberné množství variant. Jednou trendují splývavé, přičemž jindy jsou na vlně zase ty puffer. Rok 2024 se však jednoznačně ponese v duchu dramatických rukávů, což znamená, že nejvyšší čas naskočit na tuto vlnu je už teď. Pokud si však nevíš rady, odkud čerpat inspiraci, čti dál. 

Jessie Buckley.
Jessie Buckley. Zdroj: Getty Images/Jessie Buckley


Výrazné rukávy, které dominují celému looku, nejsou žádnou novinkou. Zabrouzdáme-li hlouběji do minulosti, natrefíme na široké spektrum nejrůznějších střihů. Signifikantní je například renesance, kdy rukávy představovaly konstrukčně nejsložitější část oděvu a často sloužily jako dar ženichů pro jejich nastávající nevěsty. 


Když však přeskočíme o pár století dopředu do 19. století, uvidíme plejádu těch nejrůznějších tvarů. Ze všech kuriozit vyčnívají zejména skopové rukávy.​​ Ty svým tvaroslovím odkazovaly na tvar zvířecí kýty a ztělesňovaly jeden z módních výstřelků doby. Možná to zní bizarně, ale i tento typ rukávů bývá mnohými designéry interpretován i v současnosti. I ve filmu.

Skopový rukáv.
Skopový rukáv. Zdroj: Wikipedia/Leg o’ mutton sleeve


Příkladem je postava Belly Baxter ve filmu Chudáčci (Poor Things), kterou ztvárňuje Emma Stone. Kostýmní designérka Holly Waddington navlékla herečku do velmi excentrických kousků, které jsou mimo jiné inspirovány tendencemi právě z 19. století a vytvářejí tak fúzi archaických prvků a současného designu. 

Poor Things.
Poor Things. Zdroj: IMDB/Poor Things


Za zmínku však stojí i jiné momenty, kdy na sebe rukávy strhly veškerou pozornost a zastínily tak ostatní části oděvů. Novodobou mánii odstartoval konkrétně rok 2022, kdy se mola módních přehlídek, stejně jako jiné slavnostní události, odvážnými realizacemi jen hemžily. 


Vzpomínáš si například na look Kendall Jenner z Met Gala 2023? Její outfit z dílny Marca Jacobse je zářnou ukázkou toho, jak efektivně potenciál rukávů využít. Své o tom ví také Florence Pugh, která minulý rok zazářila v róbě od Valentina s objemným nařasením na rukou. A tak bychom mohli pokračovat dál, a stejně bychom se nedobrali konce... Co z toho plyne?

Kendall Jenner.
Kendall Jenner. Zdroj: Getty Images/Kendall Jenner
Florence Pugh.
Florence Pugh. Zdroj: Getty Images/Florence Pugh

Výrazné rukávy si vyloženě říkají o styling. Ať už se jedná o košili, šaty, nebo bundu. Možností je několik. Vybrali jsme proto některé z local designérů, u kterých si budeš moci nechat takový piece ušít a současně podpořit jejich tvorbu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martin Humpolak (@_humpolak_)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Natalis Deschanel Repkovská (@natalis_repkovska)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomáš Višňovský (@tomas_visnovsky)

Domů
Sdílet
Diskuse