Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2024 v 16:48
Čas čtení 2:40
refresher team

Nejlepší piva v Evropě podle turistů: Česká totálně zabodovala, první místo je ale velkým překvapením

Nejlepší piva v Evropě podle turistů: Česká totálně zabodovala, první místo je ale velkým překvapením
Zdroj: Unsplash/Fábio Alves
GASTRO ČESKÉ PIVO
Uložit Uložené

Jaké pivo je nejlepší? Otázka, na kterou se téměř nedá odpovědět.

Oblíbený gastronomický web Taste Atlas se přesto rozhodl sestavit žebříček 84 nejlepších evropských piv a pivních stylů. Hodnotili ho turisté, kteří pivům a stylům dávají hodnocení od jedné do pěti hvězdiček. Čím více hvězd, tím lepší pivo. Nejde tedy o odborné hodnocení, ale spíš seznam popularity. Přestože v první desítce máme hned tři zástupce, je nutné brát české styly v tomto žebříčku s rezervou. Vítěz je pro nás sice překvapením, rozhodně ho ale vyzkoušíme!

Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo takzvaných lokálních patriotů. Jeho cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“

8. místo: Imperiální stout

Silné a tmavé pivo poprvé uvařili v Londýně, ale převážně je spojováno s Ruskem, Pobaltím a nedávno také se Spojenými státy. Moderní imperiální stouty obvykle oscilují od hluboké červené po tmavě hnědou barvu. Mají hodně intenzivní chuť praženého sladu, sušeného ovoce, čokolády a kávy. Většina variant je velmi silná, obsahuje osm až 12 procent alkoholu, píše web Taste Atlas. 

Hodnocení: 4,2 z 5

7. místo: Plzeňské

Plzeňské je styl piva pocházejí z Plzně. První várku uvařili v roce 1842, což ho řadí mezi nejmladší styly piva, které se objevily v moderním pivovarnictví. Plzeňští tehdy byli nespokojení s kvalitou místního piva, takže přivedli bavorského sládka Josefa Grolla, který uvařil první pilsner. Původní myšlenkou bylo vytvořit bavorský ležák, ale použití českých surovin ovlivnilo vznik úplně nového stylu.

Hodnocení: 4,2 z 5 

6. místo: Chodské pivo

Chodské pivo se vyrábí v historické oblasti Chodska od 12. století. Základem je místní voda s nízkým obsahem minerálů, chmele, sladu a kvasnic. Může obsahovat pouze specifické odrůdy chmele (Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant). Díky dvoustupňovému procesu kvašení, dlouhému zrání a volbě specifických surovin je podle webu Taste Atlas chodské pivo zlatavé, bohaté a sladové, přičemž jeho chuť je lehce hořká a silná.

Hodnocení: 4,3 z 5

5. místo: Weissbier

Klasické bavorské pšeničné pivo, které je svrchně kvašené a vyznačuje se pěnivým a zakaleným vzhledem. Německý weissbier musí obsahovat pšeničný slad (minimálně 50 procent) a má hřebíčkové, banánové, kouřové a občas i žvýkačkové aroma. Weissbiery jsou typicky sladové a jemně hořké.

Hodnocení: 4,3 z 5

4. místo: Tripel

Belgický tripel je dobře pitelné pivo s vysokým obsahem kysličníku uhličitého. Tradičně má vysoký obsah alkoholu, který se pohybuje v rozmezí mezi sedmi až deseti procenty. Vyznačuje se žlutozlatou barvou a výrazným kořeněným, ovocným a jemně sladkým sladovým charakterem. První tripely se vařily jako klášterní piva.

Hodnocení: 4,3 z 5

3. místo: České pivo

České pivo je hodně obecný pojem, pod kterým se skrývají piva vařená na celém území Česka s chráněným zeměpisným označením (CHZO). Tuto značku používá asi 14 pivovarů pro 80 značek piv. „Ve většině případů obsahuje české pivo zbytky (nezkvašeného) extraktu, což je jedna z typických vlastností českého piva. Dalšími jsou pak v porovnání se zahraničními pivy intenzivnější barva, vyšší hořkost a hodnota pH,“ píše web BeerResearch.

Hodnocení: 4,4 z 5

2. místo: Lambik

Tradiční belgický pivní styl má kořeny v Bruselu a v oblasti Pajottenland. Základem je minimálně 30 procent pšenice a mladina, která je vždy spontánně kvašena místními a přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami. Díky různým místním mikroorganismům mají tato piva vždy jedinečný a často nepředvídatelný charakter. Vzhledem k divoké povaze lambiku se někdy mnohé várky míchají, což je styl známý jako gueze, aby vznikla chutnější verze.

Hodnocení: 4,3 z 5

1. místo: Trapista

A je tu první místo. Překvapení? Trapistické pivo je zvláštní kategorie piv, která zahrnuje různé styly, jež se vaří v trapistických klášterech, píše web Taste Atlas. Trapistická piva jsou mezinárodně certifikována a mohou je vyrábět pouze trapistická opatství – mezi nimi je šest klášterů v Belgii a dva v Nizozemsku, zatímco Itálie, Rakousko, Anglie, Francie, Spojené státy a Španělsko mají po jednom certifikovaném trapistickém pivovaru. Pivo se musí vařit v bezprostředním okolí opatství a na celou výrobu musí dohlížet mniši. Peníze z prodeje se vracejí na potřeby kláštera nebo slouží k pomoci chudým.

Hodnocení: 4,5 z 5

Domů
Sdílet
Diskuse