Jaké pivo je nejlepší? Otázka, na kterou se téměř nedá odpovědět.
Oblíbený gastronomický web Taste Atlas se přesto rozhodl sestavit žebříček 84 nejlepších evropských piv a pivních stylů. Hodnotili ho turisté, kteří pivům a stylům dávají hodnocení od jedné do pěti hvězdiček. Čím více hvězd, tím lepší pivo. Nejde tedy o odborné hodnocení, ale spíš seznam popularity. Přestože v první desítce máme hned tři zástupce, je nutné brát české styly v tomto žebříčku s rezervou. Vítěz je pro nás sice překvapením, rozhodně ho ale vyzkoušíme!
8. místo: Imperiální stout
Silné a tmavé pivo poprvé uvařili v Londýně, ale převážně je spojováno s Ruskem, Pobaltím a nedávno také se Spojenými státy. Moderní imperiální stouty obvykle oscilují od hluboké červené po tmavě hnědou barvu. Mají hodně intenzivní chuť praženého sladu, sušeného ovoce, čokolády a kávy. Většina variant je velmi silná, obsahuje osm až 12 procent alkoholu, píše web Taste Atlas.
Hodnocení: 4,2 z 5
7. místo: Plzeňské
Plzeňské je styl piva pocházejí z Plzně. První várku uvařili v roce 1842, což ho řadí mezi nejmladší styly piva, které se objevily v moderním pivovarnictví. Plzeňští tehdy byli nespokojení s kvalitou místního piva, takže přivedli bavorského sládka Josefa Grolla, který uvařil první pilsner. Původní myšlenkou bylo vytvořit bavorský ležák, ale použití českých surovin ovlivnilo vznik úplně nového stylu.
Hodnocení: 4,2 z 5
6. místo: Chodské pivo
Chodské pivo se vyrábí v historické oblasti Chodska od 12. století. Základem je místní voda s nízkým obsahem minerálů, chmele, sladu a kvasnic. Může obsahovat pouze specifické odrůdy chmele (Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant). Díky dvoustupňovému procesu kvašení, dlouhému zrání a volbě specifických surovin je podle webu Taste Atlas chodské pivo zlatavé, bohaté a sladové, přičemž jeho chuť je lehce hořká a silná.
Hodnocení: 4,3 z 5
5. místo: Weissbier
Klasické bavorské pšeničné pivo, které je svrchně kvašené a vyznačuje se pěnivým a zakaleným vzhledem. Německý weissbier musí obsahovat pšeničný slad (minimálně 50 procent) a má hřebíčkové, banánové, kouřové a občas i žvýkačkové aroma. Weissbiery jsou typicky sladové a jemně hořké.
Hodnocení: 4,3 z 5
4. místo: Tripel
Belgický tripel je dobře pitelné pivo s vysokým obsahem kysličníku uhličitého. Tradičně má vysoký obsah alkoholu, který se pohybuje v rozmezí mezi sedmi až deseti procenty. Vyznačuje se žlutozlatou barvou a výrazným kořeněným, ovocným a jemně sladkým sladovým charakterem. První tripely se vařily jako klášterní piva.
Hodnocení: 4,3 z 5
3. místo: České pivo
České pivo je hodně obecný pojem, pod kterým se skrývají piva vařená na celém území Česka s chráněným zeměpisným označením (CHZO). Tuto značku používá asi 14 pivovarů pro 80 značek piv. „Ve většině případů obsahuje české pivo zbytky (nezkvašeného) extraktu, což je jedna z typických vlastností českého piva. Dalšími jsou pak v porovnání se zahraničními pivy intenzivnější barva, vyšší hořkost a hodnota pH,“ píše web BeerResearch.
Hodnocení: 4,4 z 5
2. místo: Lambik
Tradiční belgický pivní styl má kořeny v Bruselu a v oblasti Pajottenland. Základem je minimálně 30 procent pšenice a mladina, která je vždy spontánně kvašena místními a přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami. Díky různým místním mikroorganismům mají tato piva vždy jedinečný a často nepředvídatelný charakter. Vzhledem k divoké povaze lambiku se někdy mnohé várky míchají, což je styl známý jako gueze, aby vznikla chutnější verze.
Hodnocení: 4,3 z 5
1. místo: Trapista
A je tu první místo. Překvapení? Trapistické pivo je zvláštní kategorie piv, která zahrnuje různé styly, jež se vaří v trapistických klášterech, píše web Taste Atlas. Trapistická piva jsou mezinárodně certifikována a mohou je vyrábět pouze trapistická opatství – mezi nimi je šest klášterů v Belgii a dva v Nizozemsku, zatímco Itálie, Rakousko, Anglie, Francie, Spojené státy a Španělsko mají po jednom certifikovaném trapistickém pivovaru. Pivo se musí vařit v bezprostředním okolí opatství a na celou výrobu musí dohlížet mniši. Peníze z prodeje se vracejí na potřeby kláštera nebo slouží k pomoci chudým.
Hodnocení: 4,5 z 5