Řízky, buchtičky, korea i nadýchaný japonský chléb shokupan. Nové pražské podniky, které stojí za to.
Praha jede na vlně nových podniků, které spojují tradici, nápad a odvahu dělat věci jinak. Přinášíme ti několik míst, která stojí za to – od české nostalgie u Národního divadla a poctivého řízku na Andělu, přes korejské fusion na Žižkově až po francouzsko-vietnamskou pekárnu v centru.
Pop-up Furiant – sladká česká nostalgie
Najdeš tu: sladké klasiky, které tě vrátí do dětských let
Na Smetanově nábřeží, v zachovalém interiéru bývalé restaurace Parnas, právě ožil nový cukrářský pop-up Furiant, který ti zaručí sladký návrat do dětství. Za projektem stojí pastry chef Jiří Matějka, známý z kavárny Slávie, Esky nebo berlínské CODA, který se rád vrací k českým dezertům v moderním podání. Kaše, buchty, poctivé ovocné knedlíky nebo zákusky jako kremeše či větrníky – ať si tady dáš cokoliv, budeš se chtít vrátit pro další.
„Furiant je někdo, kdo si musí prosadit svou – sebevědomě, naplno, bez kompromisů. A přesně tak přistupujeme i k českým moučníkům,“ sdílí na Instagramu. V nabídce nechybí švestky, pořádná nálož másla a vanilkové sádlo. Teplé nápoje se podávají v roztomilých bílých hrníčcích s krtečkem, které tě úplně vrátí do věku, kdy jsi každý den končil*a s Večerníčkem.
Kouzlo místa podtrhuje samotný prostor Parnasu, který má unikátní interiér ve stylu Art Deco ze 30. let s dřevěnými obklady stěn, orientálními motivy a vysokými stropy. Otevřená kuchyň, industriální nerezové stoly a surovější materiály pak harmonicky kontrastují s původním luxusem. Pop-up tu bude jen tři měsíce, tak to nepropásni, protože sem se budeš chtít vrátit víckrát.
Šnycl – klasika s charakterem
Najdeš tu: řízky, o kterých se ti bude ještě dlouho zdát
Na Andělu nově otevřel podnik Šnycl, poctivá hospoda v moderním pojetí, jejímž srdcem je řízek ve všech svých podobách. Stojí za ním šéfkuchař Jan Punčochář – výrazná osobnost české gastronomie a porotce MasterChefa. Jeho přístup k vaření vychází ze silného vztahu k české tradici a poctivé kuchyni. Po zkušenostech z michelinských restaurací v Německu a Rakousku, vedení pražského Grand Cru i založení úspěšné hospody U Matěje se nyní vrací k tomu, co umí nejlépe – české jídlo postavené na kvalitních surovinách.

Šnycl je jeho poctou rakousko-české kuchyni, kde se potkávají středoevropské tradice a moderní kuchařská preciznost. Základem je samozřejmě signature řízek na kosti, ale menu sahá mnohem dál – od tyrolské lanýžové tlačenky přes tafelspitz s bramborovými rösti až po králíka na paprice s máslovými nudlemi nebo grilovaného pstruha s máslovou strouhankou.
Nechybí ani špecle s cibulkou a sýrem, domácí bramborový salát a sladká tečka v podobě apfelstrudelu nebo smažených koblížků s malinami. Punčochář propojuje rakouskou preciznost – pečlivost, techniku a dokonalé provedení – s českou srdnatostí, díky které má každé jídlo chuť i duši. Šnycl tak není jen o řízcích, ale o chytrém spojení tradic a inovace. Nezapomeň si udělat rezervaci předem, provoz je zatím omezený a zájem velký.
Better than classico – korejské chutě bez pravidel
Najdeš tu: korejskou kuchyni a skvělé víno
Jedním z nejnovějších přírůstků na žižkovské gastro scéně je korejské bistro Better than classico (BTC). Parta tří kamarádů z Koreje přišla do Prahy, rozhodla se improvizovat a výsledkem je menu, které tě překvapí mixem chutí a odvážností. Ačkoliv je korejská kuchyně srdcem tohoto bistra, kladou důraz hlavně na volnost a svobodu. Je to spontánní fúze světových kuchyní. Jen pozor, protože jde o kluky ze zahraničí, menu tu mají pouze v angličtině.
Najdeš na něm třeba chili garlic shrimp, butternut squash pastu, smažené rýžové koláčky oil tteokbokki nebo fried chicken, které spojuje asijskou pikantnost s evropskou hravostí.
Better than Classico ale není jen o jídle – je to místo, kde se propojuje komunita, víno a filozofie „banju“, tedy myšlenka, že jídlo a pití patří neoddělitelně k sobě. A právě naturální vína tu hrají druhou hlavní roli – nejsou doplňkem, ale dalším chodem. Skvěle ladí s pikantností i fermentovanými tóny korejské kuchyně a dotvářejí jejich osobitý rukopis. Je to bistro, kde vyzkoušíš něco neobvyklého a jejich neskutečně pozitivní energie tě vtáhne hned po prvním kroku.
Patê – francouzské těsto, vietnamská duše
Najdeš tu: sebejisté pečivo s nečekanými chutěmi jako matcha a yuzu
Podobnou kombinaci toho nejlepšího z Asie a Evropy představuje i nová pekárna Patê na Národní. Stojí za ní bratrské duo Giang a Khanh Ta, kteří už prosluli s restauracemi Dian a Taro, ale také polévkárnou Pho100.
Teď si do seznamu přidali řemeslnou pekárnu Patê, která propojuje francouzské techniky s vietnamskými kořeny – miso, chilli olej, exotické plněné croissanty a vietnamské bagety Bánh Mì jsou tu zcela přirozenou součástí nabídky.
Kromě Bánh Mì tu na pultu najdeš jejich ikonický shokupan, nadýchaný japonský toastový chléb, který si už teď získává kultovní status, protože chutná jako obláček (doslova nebe v puse). Patê ale umí i sladké. Nabízí croissanty a danishe s netradičními náplněmi – třeba s yuzu, matcha krémem nebo jemnou rýžovou náplní. Výsledkem je pečivo, které s jistotou míchá chutě, textury a kultury tak, že z každého sousta cítíš jejich osobní rukopis.