Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2024 14:01
Čas čtení 0:34
Anna-Marie Hanzlíková

Je ohřívaná rýže škodlivá? Zjistili jsme, jak je to s tiktokovou hysterií

Je ohřívaná rýže škodlivá? Zjistili jsme, jak je to s tiktokovou hysterií
Zdroj: jcomp / Freepik / volně k užití
GASTRO TIKTOK
Uložit Uložené

Na TikToku kolují videa, v nichž se uživatelé*uživatelky strachují o své zdraví po požití znovu ohřívané rýže. Jak to tedy je?

„Studovat medicínu znamená, že už nikdy nebudu schopná v pohodě si ohřát rýži v mikrovlnce,“ napsala uživatelka k virálnímu tiktokovému videu. A strhla se lavina.

@food52 #stitch with @Janny, MS2 TL;DR, maybe avoid leftover rice?? #rice #foodpoisoning #nursesoftiktok #food ♬ original sound - Food52

Studentka měla pravdu. Může za to bakterie Bacillus cereus, která v rýži vznikne při pokojové teplotě. Uvařená rýže je tedy neškodná, problém nastane, když ti vychladne a ty si ji ohřátou vychutnáš znova. V USA jde o jednu z nejčastějších bakterií způsobujících otravu jídlem, která se projevuje zvracením a průjmem.

U rýže není tato informace neznámá. I český časopis dTest před požitím ohřívané rýže varuje. „Problémy se projevují jednu až pět hodin po konzumaci, a to zvracením a nevolností. Při dodržování správné hygienické praxe se však i tato rizika dají eliminovat. Základem je zchladit zbytky rýže co nejrychleji bez prostojů v pokojové teplotě,“ píší.

Domů
Sdílet
Diskuse