Na TikToku kolují videa, v nichž se uživatelé*uživatelky strachují o své zdraví po požití znovu ohřívané rýže. Jak to tedy je?
„Studovat medicínu znamená, že už nikdy nebudu schopná v pohodě si ohřát rýži v mikrovlnce,“ napsala uživatelka k virálnímu tiktokovému videu. A strhla se lavina.
Studentka měla pravdu. Může za to bakterie Bacillus cereus, která v rýži vznikne při pokojové teplotě. Uvařená rýže je tedy neškodná, problém nastane, když ti vychladne a ty si ji ohřátou vychutnáš znova. V USA jde o jednu z nejčastějších bakterií způsobujících otravu jídlem, která se projevuje zvracením a průjmem.
U rýže není tato informace neznámá. I český časopis dTest před požitím ohřívané rýže varuje. „Problémy se projevují jednu až pět hodin po konzumaci, a to zvracením a nevolností. Při dodržování správné hygienické praxe se však i tato rizika dají eliminovat. Základem je zchladit zbytky rýže co nejrychleji bez prostojů v pokojové teplotě,“ píší.