Chyběl ti nějaký vinařský žebříček? Máme ho tady.
Ještě stále sice máme Suchej únor, ne každý ho ale dodržuje. Právě pro něj přinášíme nejnovější žebříček gastronomického webu Taste Atlas, který na základě uživatelských hodnocení vybral 67 nejlepších bílých vín v Evropě. A Česko má být na co hrdé, protože se v konkurenci rozhodně neztratilo.
V žebříčku má dokonce několik zástupců. Na 42. místě skončil Muškát moravský – moštová odrůda révy vinné určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ještě v bývalém Československu. Ještě výše to v hodnocení dotáhla jiná odrůda, a to až do top 6.
6. místo
Šesté místo si od turistů a turistek vysloužila Pálava. Jedna z nejoblíbenějších odrůd v Česku byla vyšlechtěna na Moravě křížením Mülleru Thurgau a Tramínu červeného. Pálava je vysázená především na jižní Moravě – na Mikulovsku a Znojemsku.

5. místo
Páté místo putuje do Španělska zásluhou odrůdy Albariño, která se pěstuje na severozápadě Španělska. Albarino poznáš podle světlejší barvy a nižšího obsahu alkoholu. Vyznačuje se tóny svěžích bylinek a ovoce, jako jsou meruňky, broskve, ananas i mango.

4. místo
Viognier je odrůda s nejasným původem, která našla svůj domov v severní části údolí Rhôny ve Francii, kde se pěstuje již po staletí. Odrůda Viognier je vhodná pro výrobu oblíbených aromatických vín, která nesou minerální tóny, doteky meruněk, borovice a oceli.

3. místo
I na bronzovém stupínku je Francie. Přesný původ odrůdy Gewürztraminer (Tramín červený) je těžké vysledovat, předním místem pěstování zůstává Alsasko. Jde o jedno z nejaromatičtějších a nejkomplexnějších bílých vín na světě. V Alsasku se pěstují odrůdy bohaté a obvykle sytě zbarvené, často s nízkým obsahem kyselin, vysokým obsahem alkoholu a exotickým aroma liči a okvětních lístků růží.

2. místo
Stříbro vybojovalo maďarské víno Tokaji Szamorodni. Jde o odrůdu tokajského vína vyráběného ve vinařské oblasti Tokaj (Tokaj Hegyalja) převážně z odrůd Furmint. Jde o silné víno s kořenitou vůní, které je vyrobeno z netříděné sklizně hroznů a botrytických cibéb (bobule révy vinné napadené plísní Botrytis cinerea, pozn. red.). Zraje v dubových sudech po dobu minimálně dvou let.

1. místo
Vítězství si neodnáší nikdo jiný než Francie, konkrétně Ryzlink z oblasti Alsaska neboli Riesling Alsace. Jde sice o francouzské víno, ale z odrůdy, kterou moc dobře známe od nás ze střední Evropy – Ryzlinku rýnského. Ryzlink z Alsaska se může mírně lišit svým charakterem, od chudších po bohatší a chuťově výraznější odrůdy, ale obecně je komplexní, bohatě ochucený a s vysokým obsahem kyselin.
