Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2024 8:00
Čas čtení 4:56
Timotej Gašper

Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují?

ZAJÍMAVOSTI INSTAGRAM SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Peníze byly, jsou i budou pravděpodobně nejsilnější hybnou silou lidí nejen na sociálních sítích. Tuto myšlenku využili i lidé z projektu Cash Catch, kteří po celém Slovensku ukrývají bankovky a pomocí různých nápověd vyzývají lidi, aby je hledali.

Cash Catch je slovenský projekt z dílny dvou mladých lidí, kteří se inspirovali zahraničím a rozjeli na Slovensku něco, co se těší velkému úspěchu na sociálních sítích. Jejich instagramový profil sleduje v době psaní článku již téměř 30 tisíc lidí, a jak přiznali i v rozhovoru pro Refresher, počet jejich followerů stále přibývá. Nejpopulárnější video má dokonce už 1,6 milionu zhlédnutí.

     
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Cash Catch (@cash_catch_sk)

Jejich obsah se jeví jako jeden z nejjednodušších na sociálních sítích. Videa mají jen několik vteřin a v drtivé většině případů je na nich vidět jen složenou bankovku v obalu, jak ji ruka vkládá na vybrané místo. Pak už je jen na pozorných divácích, aby odhalili místo ukrytí a obohatili se tak o 5, 10, 20 či 50 eur.

Se zakladateli profilu jsme se spojili telefonicky a známe jejich pravou identitu, před veřejností však chtějí zůstat v anonymitě. Náš telefonát jsme začali otázkou, proč celá iniciativa Cash Catch vznikla. Oba se shodli na tom, že je inspirovala podobná tvorba ze zahraničí.

Co vás odlišuje od zahraničních tvůrců? 

Snažíme se do svého konceptu přidávat zajímavější nápady, různé hádanky a obecně tento koncept zlepšit. Inspirace tedy přišla ze zahraničí, konkrétně z Amsterdamu.

Doporučeno
Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ 14. dubna 2024 7:00

Tam jsme viděli první profily tohoto druhu a poté se to rozšířilo i do jiných zemí. V zahraničí většinou jen nahrají video o tom, kam schovali peníze, a nechají je lidi hledat. My se snažíme zapojit různé nápovědy, hádanky a indicie, abychom lidi přinutili trošku hádat a přemýšlet. Někdy dáme dopředu vědět o místě, kde se budou luštit hádanky, ať se může zapojit více lidí včetně těch, kteří zrovna nejsou na daném místě.

Kdy vás napadlo vytvořit takový profil?

Začali jsme přibližně v polovině února. V rámci zahraničí se to nejvíce dostalo do povědomí koncem loňského roku, maximálně začátkem letošního roku. Chtěli jsme udělat něco jinak, než jak to dělají v zahraničí. Viděli jsme, že tam je to populární, a řekli jsme si, že na Slovensku se to ještě téměř vůbec nedělá.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157913 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co je cílem projektu.
  • Odkud mají peníze na ukrývání.
  • Proč drží projekt v anonymitě.
  • Kolik lidí na projektu pracuje.
  • Kolik peněz už ukryli.
  • Co jim lidé píší do zpráv.
  • Zda nemají výčitky kvůli lákání dětí na peníze.
Domů
Sdílet
Diskuse