Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. dubna 2024 18:00
Čas čtení 0:44
Anna Vondráková

Gen Z už nebaví smartphony. Novinkou je tento „nudný telefon“, který má podpořit socializaci

Gen Z už nebaví smartphony. Novinkou je tento „nudný telefon“, který má podpořit socializaci
Zdroj: Unsplash/Carol Magalhães/volně k užití
ZAHRANIČÍ MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Telefon nazývaný Boring Phone představila společnost Human Mobile Devices (HMD) ve spolupráci s pivovarem Heineken a prodejcem oblečení Bodega. Pomoci by mohl se závislostí na internetu.

Jedná se o vyklápěcí model mobilního telefonu, který obsahuje jen základní funkce, nechybí mu však například fotoaparát. Například sociální sítě na něm tedy dostupné nejsou. Jeho retro vzhled nás tak vrací o několik let do minulosti, připomínat má podle webu iDnes model Nokia 2660 Flip. Nechybí ani legendární hra Snake.

Telefon má uspokojit stále rostoucí poptávku po větší ochraně soukromí. Mladí lidé si totiž stále více uvědomují nástrahy digitálního světa. Podle výzkumné společnosti GWI je generace Z jedinou generací, jejíž čas na sociálních sítích od roku 2021 klesl.

boring phone
Zdroj: HMD/propagační materiál

Snaha o „znovuzrození“ starších technologií a jejich oblíbenost mezi mladší generací daly za vznik trendu zvanému Newtro – můžeme tak pozorovat zvýšený zájem o vinylové desky, kazety či právě „hloupé telefony“. Výrobci chtějí také upozornit na pokles socializace, telefon nás má motivovat trávit více času se svými blízkými, a ne na internetu.

Doporučeno
Po sexu místo mě „objal“ mobil. Phubbing může být zabijákem vztahu, jak ho poznat a jak se mu bránit? Po sexu místo mě „objal“ mobil. Phubbing může být zabijákem vztahu, jak ho poznat a jak se mu bránit? 2. května 2024 16:00

Na druhou stranu spousta odborníků upozorňuje, že naše životy již offline žit nejde. „Nejzákladnější služby jsou nyní online – vzdělávání, zdravotní péče,“ upozornila Hannah Whelan, koordinátorka Data Poverty Lab. „Lidé, kteří neumí naskenovat QR kód pro vyplnění formuláře nebo objednání jídla, jsou minimálně v nevýhodě a některé systémy to vyžadují.“

Domů
Sdílet
Diskuse