Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2024 7:33
Čas čtení 1:31
Ilona Hobzová

Kam vyrazit 8. května? Dveře otevřou významné budovy, letiště pořádá exkurze

ZAJÍMAVOSTI PRAHA
Uložit Uložené

Na 8. května připadá jedna z hlavních událostí historie nejen ČR, ale i Evropy – ukončení druhé světové války v roce 1945.

8. května 1945 podepsalo Německo kapitulaci a v Evropě skončila druhá světová válka. V každé evropské zemi se tento den slaví různě. Někde v tento den pouze vyvěsí státní vlajky, jinde jde o státní svátek.

Doporučeno
Tohle je pět nedoceněných nápadů na letní cestování po Evropě Tohle je pět nedoceněných nápadů na letní cestování po Evropě 6. května 2024 11:26

To je případ i Česka, kde v rámci 8. května otevře své brány řada významných institucí. Kam se vyrazit podívat?

Poslanecká sněmovna a Senát

V Poslanecké sněmovně se uskuteční tradiční den otevřených dveří. U příležitosti státního svátku se lidé mohou podívat do sídla Sněmovny na pražské Malé Straně. Od 9 do 16 si lze prohlédnout nejen hlavní jednací sál, ale i další reprezentační sály, kanceláře některých výborů i další místa. Prohlídky začínají u vchodu z Malostranského náměstí.

Rytířská síň ve Valdštejnském paláci.
Rytířská síň ve Valdštejnském paláci. Zdroj: Senát České republiky

Den otevřených dveří pořádá také horní parlamentní komora, tedy Senát. Kromě historických prostor Valdštejnského paláce (které si můžete prohlédnout každou sobotu) budou přístupné i běžně uzavřené prostory, jednací sál nebo Kolovratský palác, kde se 30. září 1938 sešla vláda v čele s generálem Janem Syrovým na mimořádném zasedání, kde byla seznámena s mnichovskou dohodou.

Hrzánský palác

Lidem se otevře i Hrzánský palác, který je součástí řadové zástavby na jižní straně Loretánské ulice při hraně hradčanského ostrohu. V letech 1949 až 1954 byl celý objekt upraven pro reprezentační účely ministerstva informací a osvěty, později předsednictva vlády. V současné době slouží objekt k reprezentačním účelům předsedy vlády. 

Exkurze po Letišti Václava Havla

Pokud tě spíše než politická historie zajímá letecká doprava, exkurze na pražském letišti pro tebe budou to pravé. 8. května se na Letišti Václava Havla v Praze konají speciální autobusové prohlídky, které nabídnou několik tras v různých časech. Uvidíš provoz a shon na odbavovacích plochách, seznámíš se s dráhovým systémem, z několika desítek metrů uvidíš starty a přistání různých typů letadel. Na exkurzi je třeba se registrovat tady.

letiště
Zdroj: TASR/EPA/Filip Singer

Cesta po pietních místech

Ještě jednou se vrátíme k historii, a to k té, která se pojí přímo s rokem 1945. Při Pražském povstání mezi 5. a 9. květnem 1945 zemřely přibližně tři tisíce Čechoslováků, kteří se zapojili do těžkých bojů, byli zabiti při bombardování nebo je popravili nacisti. 

Doporučeno
Kolik let zbývá lidstvu do vymření? Vědci to zjistili pomocí superpočítače Kolik let zbývá lidstvu do vymření? Vědci to zjistili pomocí superpočítače 4. května 2024 16:22

I letos je možné si události z doby před 79 lety připomenout díky aplikaci Pietní místa, která zobrazuje interaktivní mapu s pomníčky, u kterých je možné uctít hrdiny, kteří bojovali a umírali za naši svobodu, a dozvědět se o nich bližší informace.

Domů
Sdílet
Diskuse