Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2024 v 16:05
Čas čtení 1:04
TASR

Musk přiznal, že při implantování čipu do mozku člověka nastaly problémy. Ujistil, že pacient je mimo ohrožení života

Musk přiznal, že při implantování čipu do mozku člověka nastaly problémy. Ujistil, že pacient je mimo ohrožení života
Zdroj: Getty Images/NDZ/Star Max/GC Images
TECH ELON MUSK
Uložit Uložené

Problém prý společnost už vyřešila.

Společnost Neuralink patřící miliardáři Elonu Muskovi vyřešila problém, který způsoboval, že první pacient s čipem implantovaným v mozku měl značně sníženou schopnost pohybovat počítačovým kurzorem.


Jak připomněla agentura AFP, Muskova neurotechnologická společnost v lednu nainstalovala implantát do mozku Nolanda Arbaugha, který po nehodě při potápění před osmi lety zůstal ochrnutý od ramen dolů. Již krátce po voperování implantátu Arbaugh hrál šachy a videohru Civilization a absolvoval hodiny japonštiny a francouzštiny.


Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) dal loni v květnu Neuralinku povolení k testování čipů na lidech. Jedná se o technologii, při které robot chirurgicky umístí 64 flexibilních vláken tenčích než lidský vlas na část mozku, která řídí „záměr pohybu“. Tato vlákna umožňují experimentálnímu implantátu zaznamenávat a bezdrátově přenášet mozkové signály do aplikace, která dekóduje, jak se osoba chce pohybovat.

Neuralink
Zdroj: Neuralink

Společnost Neuralink však ve středu přiznala problém s vlákny spojujícími implantát s Arbaughovým mozkem, což mělo za následek pokles schopnosti pacienta ovládat počítačový kurzor. Neuralink sice původně zvažoval odstranění implantátu, ale nakonec to neudělal, protože problém podle všeho nepředstavoval přímou hrozbu pro život a zdraví pacienta.


Přestože společnost nenabídla žádné vysvětlení tohoto jevu, uvedla, že provedla úpravy, aby byl implantát citlivější na nervové signály. Spolu s dalšími vylepšeními to „vytvořilo rychlé a trvalé zlepšení v bitech za sekundu“. O poklesu účinnosti implantátu jako první informoval deník Wall Street Journal.

Doporučeno
Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm 28. června 2023 v 11:00

Cílem startupu, který Musk založil v roce 2016, je vybudovat přímé spojení mezi komunikačními linkami mozku a počítačem. Ambicí je posílit lidské schopnosti, léčit některá neurologická onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba či amyotrofická laterální skleróza, a jednoho dne lze dokonce dosáhnout symbiózy člověka a umělé inteligence.

elon musk
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse