Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2023 11:00
Čas čtení 3:33
Kuni Nguyenová

Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm

Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm
Zdroj: TASR
ZAJÍMAVOSTI ELON MUSK TESLA TWITTER
Uložit Uložené

Jeden z nejbohatších a nejkontroverznějších lidí na světě má 28. června narozeniny. Co o něm možná nevíš?

Kdo Elona Muska nezná, jako by nebyl. Miliardář, šéf automobilky Tesla, technologické společnosti SpaceX, majitel sociální sítě Twitter, ale i král trollů se narodil 28. června 1971 v Pretorii v Jihoafrické republice a ve středu slaví své 52. narozeniny.

Připravili jsme pro tebe výběr zajímavostí ze života kontroverzního podnikatele, které tě rozhodně překvapí.

Doporučeno
Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI 26. června 2023 6:00

Inspiroval Iron Mana

„Ty a to tvoje brnění, ale co jsi bez něho?“ „Génius, miliardář, playboy, filantrop.“ Takto se popsal Tony Stark jakožto jedna z hlavních postav „marvelovek“. Pro filmové ztvárnění drzého, ale geniálního miliardářského průmyslníka, vynálezce, zakládajícího člena Avengers a superhrdinu Iron Mana se herec Robert Downey Jr. neinspiroval pouze komiksy. Iron Manem v reálném životě totiž nemůže být nikdo jiný než právě Musk. 

Také scenárista filmu Iron Man Mark Fergus v rozhovoru pro New York Magazine přiznal, že k vytvoření prvního superhrdiny z řad Marvel Cinematic Universe (MCU) byl Musk skutečně jedním z předobrazů. A nejen on. „Musk, Trump a možná trochu Steve Jobs. (...) Musk vzal brilantnost Jobse se šoumenstvím Trumpa. On byl jediný, kdo vytvářel zábavnou atmosféru celebrit a skutečnou podnikatelskou podstatu,“ vysvětlil Fergus v rozhovoru. 

Nejspíš proto nešlo o náhodu, když se Musk krátce objevil v Iron Manovi 2. Jeho dvě repliky si můžeš připomenout v následujícím videu.

Má Aspergerův syndrom

U podnikatele si mnozí všimnou jeho odlišného a specifického chování na veřejnosti. Před pár lety v americké komediální show Saturday Night Live přiznal, co za tím stojí. Má tzv. Aspergerův syndrom, což je porucha autistického spektra, tedy poškození nervového systému, kvůli kterému mají lidé s tímto syndromem odlišné vnímání světa. To má negativní dopad na fungování mezi lidmi a vytváření vztahů, protože je pro ně obtížnější zapadnout do společnosti a rozumět vlastním i cizím emocím.

Lidé s Aspergerovým syndromem mají často průměrnou nebo nadprůměrnou inteligenci. Stejnou poruchou trpěli i vědci jako Albert Einstein či Isaac Newton, umělec Andy Warhol nebo vynálezce Nikola Tesla, podle něhož Elon Musk pojmenoval svou firmu. Aktuálně jsou jedny z nejznámějších osobností s touto poruchou mladá ekoaktivistka Greta Thunberg, režisér Tim Burton nebo třeba zpěvačka Susan Boyle.

Doporučeno
10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2023. Čekají nás kolosální světy, brutální rvačky i akční střílečky 10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2023. Čekají nás kolosální světy, brutální rvačky i akční střílečky 22. června 2023 11:00

Málem prodal Teslu Googlu

Musk je bezpochyby tváří automobilky Tesla. Ačkoliv jej dodnes považujeme za jednoho z průkopníků elektromobility, před 20 lety, kdy společnost odkoupil, mu nikdo nevěřil. V roce 2013 dosáhla automobilka úplného dna – auta byla chybně vyrobená, což zapříčinilo zastavení prodeje a pokles akcií. 

To ostatně popisuje i kniha Ashlee Vance Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti, podle které se Musk obrátil na generálního ředitele Googlu Larryho Page, aby od něj upadající automobilku odkoupil. Ve stejném roce se ti dva údajně dohodli na prodejní ceně šest miliard dolarů (v přepočtu na dnešních 129 miliard korun). K akvizici však nikdy nedošlo.

Pro svých 10 dětí vybral netradiční jména

Kromě podnikání a honu po pracovních úspěších je Musk také otcem. A jeho potomstvo roste skoro až nevídaným způsobem – totiž 10 dětí. Jeho prvorozeným synem byl Nevada Alexander Musk, kterého měl s kanadskou spisovatelkou Justine Wilson. Nevada však v pouhých 10 týdnech zemřel na syndrom náhlého úmrtí kojence. 

Doporučeno
Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce 19. dubna 2023 6:00

V roce 2004 se narodila dvojčata Griffin a Xavier, přičemž Xavier se údajně jmenuje podle komiksové postavy profesora Xaviera z filmových řad X-Men. V roce 2006 přišla na svět trojčata Damian, Saxon a Kai.

S kanadskou umělkyní počal v roce 2020 syna, avšak poněkud s netradičním jménem. Dostal totiž jméno X Æ A-12 Musk, přičemž celé jméno se údajně vyslovuje jako „X Ash Archangel“. Kalifornské zákony toto jméno ale nedovolily, protože nebyly součástí anglické abecedy, tudíž své dítě přejmenoval na X Æ A-Xii Musk.

Dosud nejmladšími potomky jsou neznámá dvojčata, která se údajně narodila v listopadu 2021. Podle soudních dokumentů, které zveřejnil deník Insider, je Musk měl se Shivon Zilis, ředitelkou operací a speciálních projektů společnosti Neuralink.

Doporučeno
Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter 20. června 2023 12:07

Je proti odborům

Ačkoliv se Musk řadí mezi nejbohatší lidi na světě, pracovní etika mu nejspíš nic moc neříká. Má totiž negativní postoj k odborům, které se zaměstnavatelem běžně vyjednávají o lepších pracovních podmínkách a mzdách. Svým zaměstnancům a zaměstnankyním však pravidelně brání tomu, aby se k těmto odborům vůbec připojili.

Deník New York Times informoval o tom, že Národní rada pro pracovní vztahy v roce 2019 rozhodla, že jeho firma Tesla nezákonně propustila pracovníka, který se podílel na organizování odborů. Těm ostatním vyhrožoval, že pokud se chtějí přidat k odborům, přijdou o opce na akcie. Podobně se zachoval i k lidem pracujícím pro Twitter. „Proč platit odborové příspěvky a vzdát se akciových opcí za nic?“ napsal dříve na sociální síti.

Údajně chtěl ukončit světový hladomor

Pokud bychom měli jmenovat jednoho člověka, který po sobě na sociálních sítích zaručeně zanechá rozruch, byl by to určitě Musk. Pojďme si zavzpomínat na jeden z nejkontroverznějších tweetů, který reagoval na screenshot titulku CNN: „Dvě procenta majetku Elona Muska by mohla pomoci vyřešit světový hlad, říká ředitel organizace OSN pro nedostatek potravin.“

Doporučeno
Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář) Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář) 10. listopadu 2022 11:00

Miliardář na Twitteru napsal, že pokud mu tento ředitel přesně popíše, jak šest miliard dolarů (v přepočtu na dnešních 129 miliard korun) vyřeší světový hladomor, rád se připojí k pomoci. Peníze údajně chtěl sehnat prodejem akcií Tesly a dát je k tomuto účelu přímo instituci.

Šéf Světového potravinového programu OSN David Beasley následně Muskovi skutečně nastínil řešení, ten ale Beasleymu nikdy neodpověděl. Místo toho o necelý rok později koupil Twitter za 44 miliard dolarů (v přepočtu je to něco kolem jednoho bilionu korun). A tím, jak utrousil New York Magazine, ukončil spíše světový hladomor internetových trollů.

Domů
Sdílet
Diskuse