Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
20. června 2023 v 12:07
Čas čtení 1:37
Kuni Nguyenová

Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter

Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter
Zdroj: JAAP ARRIENS/NURPHOTO
TECH EKONOMIKA PODNIKÁNÍ SOCIÁLNÍ SÍTĚ TWITTER
Uložit Uložené

Mohu si zaregistrovat účet? Nová sociální síť Bluesky vsadila na exkluzivitu.

Pokud rád*a objevuješ nové aplikace, tato by neměla uniknout tvé pozornosti. Novou sociální síť Bluesky (modré nebe) je ale těžké rozlišit od Twitteru. Zobrazení profilů, statusů, barev, ale i funkce je u obou aplikací skoro totožné. Nakonec tě ani nepřekvapí, že i tvůrce je stejný. Bluesky totiž vyvinul spoluzakladatel Twitteru a bývalý generální ředitel Jack Dorsey. Informují o tom CNN a Rolling Stones

Vývojáři spustili aplikaci ve verzi pro iOS v únoru, tento měsíc přibyla verze pro Android. Abys k ní dostal*a přístup, potřebuješ dostat pozvánku s kódem od někoho, kdo na Bluesky už je. Právě pocit exkluzivity přispěl k vysoké poptávce a spousta lidí, zejména z Twitteru, se na novou sociální síť chce dostat. Na čekací listině je aktuálně milion lidí.

Doporučeno
Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí 12. června 2023 v 18:00

Jak informuje The Rolling Stones, internetoví trollové mají nyní žně. Na sociálních sítích totiž hojně šíří nejen vtipné koláže a narážky o „čistě náhodné“ podobnosti dvou sociálních platforem, ale také o masovém FOMO (fear of missing out neboli strach, že něco prošvihneme).

„Je trochu legrační, jak jsme si léta stěžovali na správu Twitteru za Jacka. Elon ji pak převzal, a to takovým špatným způsobem, že když Jack vytvořil Twitter č. 2, všichni voláme: ‚Pusť mě tam, pusť mě tam!‘ “ uvádí jeden z účtů Twitteru.

Bluesky k sobě přetahuje nespokojené uživatelstvo z Twitteru

Pomocí aplikace může uživatelstvo zveřejňovat a sledovat krátké statusy v čase, stejně jako na Twitteru. Mezi aplikacemi je ale přece jen menší rozdíl. Na Bluesky dosud neexistují žádné hashtagy a není zde možnost posílání přímých zpráv. Tvůrce navíc tvrdí, že funkce „exkluzivity“ poskytuje větší kontrolu nad tím, jak je služba provozována, jak jsou data ukládána a obsah moderován.

Doporučeno
Mladý Ukrajinec prodal svůj minecraftový server, za utržené peníze koupí matce dům Mladý Ukrajinec prodal svůj minecraftový server, za utržené peníze koupí matce dům 12. června 2023 v 13:00

Počet stáhnutí Bluesky se na Apple App Store odhaduje na více než 375 000 a čekací listina je i nadále zaplavena žádostmi o registraci. V Google Play je aplikace Bluesky stažena více než stotisíckrát.

Podobně jako sociální platforma Mastodon i Bluesky oslovuje řadu lidí z Twitteru, kteří jsou od „éry“ nového majitele Twitteru Elona Muska nespokojení s kontroverzními změnami, kterými si platforma prošla. Jde například o odstranění „modré fajfky“ u ověřených účtů. Starý systém byl vyměněn za placené předplatné na Twitter Blue. Situaci Twitteru po převzetí Muskem jsme komentovali v našem samostatném článku

Domů
Sdílet
Diskuse