Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
12. června 2023 v 13:00
Čas čtení 1:12
Kateřina Viková

Mladý Ukrajinec prodal svůj minecraftový server, za utržené peníze koupí matce dům

Mladý Ukrajinec prodal svůj minecraftový server, za utržené peníze koupí matce dům
Zdroj: Lomond School
TECH GAMING MODERNÍ TECHNOLOGIE UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Maksim Gavrylenko, který studuje na internátní škole ve Skotsku, ve svém pokoji na koleji vytvořil minecraftový server. Za peníze z jeho prodeje má v plánu koupit dům své matce, která v důsledku války na Ukrajině nemá kam jít.

Student Lomond School, Maksym Gavrylenko, provozoval ze svého internátního pokoje server pro populární počítačovou hru Minecraft, který umožnil hráčům z celého světa připojit se a hrát společně s přáteli.

Sedmnáctiletý chlapec řekl, že je „velmi hrdý na to, že svou vášeň dokázal proměnit ve výnosný byznys, a plánuje se odvděčit své matce“.

„Kvůli válce musela utéct ze svého domu a zůstala bez domova. Všechny ty hodiny, které jsem na tom projektu strávil, stály za to, když jí nyní mohu koupit pozemek.“ Maksymova matka je momentálně ubytovaná u svých přátel v Portugalsku, ale plánuje se usadit v blízkosti svého syna. Zbytek rodiny zůstal na válkou stižené Ukrajině.

Jak se z koníčku stala podnikatelská příležitost

Maksym původně projekt zamýšlel pouze jako zábavu. Nečekal, že by prodej firmy mohl vydělat na celý dům. „Nikdy jsme si nemysleli, že se z toho vyvine reálná podnikatelská příležitost, ale s pomocí mého bratra, který pracuje s technologiemi, a podporou školy jsem byl povzbuzen, abych prozkoumal možnosti, jak z toho udělat něco většího,“ řekl Maksym.

Doporučeno
Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku 18. září 2024 v 11:00

Maksym se v roce 2021 přestěhoval z Ukrajiny do Skotska a za tisíc liber (asi 27 700 korun) zakoupil málo používaný server pro hru Minecraft. V následujících letech ho spolu s kamarády upravil, což přilákalo mnoho dalších hráčů a hodnota serveru vrostla. Právě úspěšnost serveru přilákala velkou firmu, která ho letos v květnu odkoupila. 

Maksym chce v podnikání pokračovat

S prvním obchodním úspěchem na kontě se Maksym rozhodl rozšířit své znalosti a dovednosti a přihlásil se na několik britských i zahraničních univerzit ke studiu obchodního managementu. 

„Nevím, co budoucnost přinese, ale vždy jsem se zajímal o podnikání,“ řekl student školy v Helensburghu. Ředitelka Lomond School, Johanna Urquhartsi, řekla, že „všichni v Lomond School jsou naprosto nadšeni Maksymovými úspěchy“ a nepochybuje o tom, že to nebylo naposledy, co se Maksymovi povedl takový podnikatelský počin. 

Domů
Sdílet
Diskuse