Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
12. června 2023 v 18:00
Čas čtení 1:06
Kateřina Viková

Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí

Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí
Zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy
KULTURA ČESKO PRAHA
Uložit Uložené

Kudy lidé jezdí do práce? A odkud kam dojíždí? Které pražské čtvrti jsou nejhustěji obydlené? Na interaktivní mapě, která sleduje dynamiku obyvatel v hlavním městě a Středočeském kraji, lze najít mnoho zajímavých informací.

Zajímalo tě někdy, kde lidé bydlí? Kde pracují? Odkud kam dojíždí? Která místa jsou v Praze nejvíce navštěvovaná? Tyto a mnohé další otázky lze zodpovědět za pomoci dat získaných z pohybu mobilních telefonů, které Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy integroval do jedné z interaktivních map

Aplikace má 3 části, které najdeš v levém horním rohu mapy.

Doporučeno
V pankrácké věznici vědci objevili pohřebiště politických vězňů V pankrácké věznici vědci objevili pohřebiště politických vězňů 12. června 2023 v 14:27

První lišta ukazuje Základní údaje. Zde se dozvíš například celkové počty rezidentů, pracujících, návštěvníků a tranzitujících v základních sídelních jednotkách (ZSJ). Tak se například můžeš dozvědět, že nejvíce lidí pracuje v Novém Městě, Nuslích a Michli.

Když rozklikneš možnost „tranzitující“ a „hustota osob“, jasně uvidíš, že nejvíce osob Prahou projíždí středem města po Severojižní magistrále, která je vyznačena nejtmavší barvou. Za hranicemi Prahy jsou vidět i trasy lidí, kteří nejčastěji do Prahy dojíždí ze Středočeského kraje, z Kladna, Berouna, Benešova a Říčan. 

Tranzitující osoby.
Tranzitující osoby. Zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Druhá záložka pak ukazuje Časové řezy, kde můžeš sledovat počty osob v různých časech v průběhu dne. Například Ruzyně je standardně vytížená po celý den, ve všechny denní časy ukazuje okolo 10 tisíc „návštěvníků“. Je to samozřejmě dáno tím, že se tam nachází letiště. 

Doporučeno
VIDEO: Kosatky zaútočily na loď českého kapitána. Podívej se na děsivé záběry VIDEO: Kosatky zaútočily na loď českého kapitána. Podívej se na děsivé záběry 11. června 2023 v 18:45

Třetí pak ukazuje Dojížďkové vztahy, kde se dozvíš počty lidí, kteří vyjíždějí nebo dojíždějí z nebo do dané sídelní jednotky. Kliknutím na ohraničenou část na mapě vybereš sídelní jednotku, poté zvolíš, zda mají na dané místo dojíždět nebo z něj odjíždět, o koho se jedná – návštěvníka nebo pracujícího – a zda chceš zobrazit údaje pro všední den či sobotu, a mapa ti vygeneruje dané údaje. 

Můžeš takto zjistit, že například na Arbesovo náměstí na Smíchově dojíždí za prací několik stovek lidí i z dalekého okolí, zatímco na Vyšehrad pouze nižší desítky lidí z nejbližšího okolí. 

Dojíždějící na Arbesovo náměstí na Smíchově.
Dojíždějící na Arbesovo náměstí na Smíchově. Zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy
Domů
Sdílet
Diskuse