Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2024 v 17:26
Čas čtení 1:19
Ella Petrová

Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den

Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den
Zdroj: Unsplash.com/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ SPÁNEK
Uložit Uložené

Studie vypočítala, kolik denního sezení, stání, spánku a cvičení nejvíce prospívá zdraví. Takže otázka zní: Jak správně rozdělit svůj čas na jednotlivé aktivity?

Nový australský výklad publikovaný v žurnálu Diabetologica poskytuje hodinový rozpis denních aktivit, aby se snížilo riziko kardiometabolických onemocnění, mezi která patří poruchy srdce, cukrovka a chronické onemocnění ledvin. Upozornil na něj server ABC.
 
Studie analyzovala přes dva tisíce lidí v Nizozemsku, z nichž 684 mělo cukrovku druhého typu. Zkoumáním toho, jak si účastníci s nejzdravějšími výsledky rozdělili svůj čas, vědci zjistili, jaký je podle nich optimální den pro kardiometabolické zdraví. 

Doporučeno
Mrazivý příběh českých sériových vrahů míří na Netflix Mrazivý příběh českých sériových vrahů míří na Netflix 16. května 2024 v 17:21

Jak tedy vypadá denní rozpis aktivit podle nejzdravějších jedinců ve výše zmíněném výzkumu? 8 hodin a 20 minut by měli lidé věnovat spánku, 6 hodin sezení a 4 hodiny a 20 minut fyzickým aktivitám. Ty přitom výzkumný tým rozdělil na dvě části. Lehkým a středně těžkým aktivitám (pomalejší chůze nebo domácí práce) a těžkým aktivitám (svižná chůze, běh, náročná fyzická práce) by se měli lidé věnovat přibližně stejnou dobu, tedy 2 hodiny a 10 minut.

 
„Poselstvím, které by si lidé měli odnést, je, že opravdu apelujeme na to, aby lidé méně seděli, více se hýbali a spali přiměřenou dobu,“ řekl Christian Brakenridge, který řídil celý výzkum. Zjistilo se, že průměrný Australan sedí osm až deset hodin denně a hýbe se pouhé dvě hodiny, což je zhruba polovina toho, co studie doporučuje.
 
Zajímavé je, že dokonalý den pro tvé srdce se liší od dokonalého dne pro tvůj mozek. Například fyzická aktivita je dobrá pro zdraví srdce, ale pokud je to za cenu spánku, může to být škodlivé pro ty, kteří trpí úzkostí a depresí. Lidé, kteří však potřebují studovat nebo číst, musí obětovat více času sezení před pohybem.

Doporučeno
Nové drama České televize Svatá s Jiřinou Bohdalovou zbořilo divácká očekávání. Film má parádní ohlasy Nové drama České televize Svatá s Jiřinou Bohdalovou zbořilo divácká očekávání. Film má parádní ohlasy 20. května 2024 v 9:21

Bez ohledu na to, kolik času chceme investovat do toho, abychom byli šťastní a zdraví, ne každý má plnou odpovědnost za to, jak tráví svůj den. Kombinace denních aktivit, které zkoumali vědci v nové studii, nezahrnovala například sociální interakce, které také přispívají ke zlepšení duševního a fyzického zdraví. Neexistuje žádný balanc mezi samotou a socializací.
 
Z toho vyplývá, že nikdy nebudeme mít optimální den pro celkové zdraví. Místo toho můžeme mít několik lepších dnů pro různé účely.

Domů
Sdílet
Diskuse