Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. května 2024 v 9:21
Čas čtení 1:12
Ondřej Mrázek

Nové drama České televize Svatá s Jiřinou Bohdalovou zbořilo divácká očekávání. Film má parádní ohlasy

Nové drama České televize Svatá s Jiřinou Bohdalovou zbořilo divácká očekávání. Film má parádní ohlasy
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY JIŘINA BOHDALOVÁ
Uložit Uložené

Na České televizi si odbyl premiéru nový film Jiřího Stracha Svatá, který se zatím těší skvělým ohlasům.

Česká televize si čerstvě připsala velký úspěch díky kriminálnímu seriálu Vedlejší produkt od režiséra Petera Bebjaka v hlavních rolích s Tomášem Maštalírem a Martinem Hofmannem. Seriál zcela ovládl nedělní večerní slot a jeho sledovanost musela zástupcům televize dělat ohromnou radost. Minisérie však měla pouze tři díly, a tak na její místo v polovině května musela ČT najít solidní náhradu.

Doporučeno
V dětství ji šikanovali kvůli vzhledu, pak se stala modelkou. Co všechno jsi nevěděl*a o hvězdě Furiosy Anye Taylor-Joy? V dětství ji šikanovali kvůli vzhledu, pak se stala modelkou. Co všechno jsi nevěděl*a o hvězdě Furiosy Anye Taylor-Joy? 20. května 2024 v 15:00

Tou se ještě před uvedením repríz populární série Případ pro s Davidem Matáskem stalo nové drama Svatá od režiséra Jiřího Stracha s legendární českou herečkou Jiřinou Bohdalovou v ústřední roli. První divácké ohlasy a recenze hovoří o snímku s nebývalým nadšením.

Film podle scénáře Marka Epsteina vypráví o ženě (Bohdalová), která o svém životě napsala knihy a přednáší o něm na školách či v klubech. Jako dítě totiž byla spolu se svou matkou po druhé světové válce odvlečena z Československa na Sibiř do gulagu. Za prožité utrpení a za osvětovou činnost ji nyní čeká vyznamenání od prezidenta. Jakmile však 90letou Olgu kontaktuje jedna novinářka kvůli rozhovoru, začne celý příběh dostávat trhliny. Vše je pak inspirované životem Věry Sosnarové, jíž tvůrci věnovali v titulcích zvláštní poděkování.

Snímek má v době psaní na ČSFD 74 procent. Uživatel Disk napsal: „Je to hlavně o vztahu mezi matkou a dcerou, který není vůbec jednoduchý. Jiřina Bohdalová byla vždycky výborná dramatická herečka a i zde potvrdila svoje kvality. Ale ještě více mě zaujala Lenka Vlasáková, která v klíčové scéně předvádí celou škálu dramatického herectví a bolest v jejím obličeji a očích mi vyrazila dech.“ Zprávy o hereckém koncertu pak potvrzuje například i recenze serveru Novinky.cz, kde dokonce filmu udělili 100procentní hodnocení. Naopak velice kritický byl Tomáš Stejskal ze serveru Aktuálně.cz, jenž napsal: „Pojďme to říci otevřeně: při porovnání míry ambic a konečného výsledku v České televizi už dlouho nevznikl tak mizerný počin.“  

Snímek Svatá můžeš zhlédnout na iVysílání ČT.

Domů
Sdílet
Diskuse