Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Always.
2. června 2024 v 10:30
Čas čtení 1:55
Sponzorovaný obsah

Musí podat výkony i přes bolest. Česká basketbalistka odhaluje zákulisí menstruace ve sportu

Musí podat výkony i přes bolest. Česká basketbalistka odhaluje zákulisí menstruace ve sportu
Zdroj: Always
ZDRAVÍ MENSTRUACE
Uložit Uložené

Dokážeš si představit, že musíš první den menstruace vyhrát důležitý zápas?

Menstruace je základním aspektem života každé ženy, včetně sportovkyň. Sportovní svět však často přehlíží fyzické a psychické výzvy s menstruací spojené, což může vést k menstruační úzkosti a pocitu nepochopení. Tím, že předstíráme, že menstruace neexistuje, neúmyslně přispíváme k menstruační úzkosti žen ve sportu.

Vím, že některé dívky vynechávají tréninky z toho důvodu, že ta bolest je tak velká, že s ní nedokážou pracovat.“

– basketbalistka Gabriela Andělová

Sportovní odvětví menstruaci stále nepřipouští

Nedávný průzkum, který si nechala vypracovat značka menstruačních potřeb Always, odhalil, že 61 % sportovkyň zažívá tzv. menstruační úzkost, která je doslova vyřazuje ze hry. Kromě toho 71 % z nich tvrdí, že sportovní odvětví si menstruaci stále nepřipouští, což ukazuje, že i když se o této problematice mluví o něco otevřeněji, je stále potřeba udělat mnoho práce, aby to sportovkyním pomohlo.

„Mohu si vybavit jeden takový příklad. Hrála jsem ve Francii, byla jsem hodně nemocná a v den důležitého zápasu jsem k tomu dostala i menstruaci. Hrálo se mi hodně špatně, cítila jsem se slabá a dost bez energie. Bohužel jsem si v tom zápase nakonec i nešťastně zlomila holení kost,“ vzpomíná na svou zkušenost basketbalistka Gabriela Andělová.

„Menstruace to tělo opravdu vyčerpává a holky by určitě měly mít během prvního nebo druhého dne nějaký klidovější režim, což u nás ale úplně nejde, protože jako profesionální sportovkyně se s tím musíme poprat. Každý to vnímá jinak, ale já si zrovna na tuhle situaci pamatuji velmi dobře. Myslím si, že menstruace ovlivňuje nejen fyzickou stránku, ale i tu psychickou. Mnohdy se vám v prvních dnech nechce nic, natož sportovat a podávat 100% výkon při zápase,“ dodává.

Gabriela Andělová, basketbal
Zdroj: Always

Je to nová perioda

Na základě svých zkušeností se Gabriela Andělová stala ambasadorkou kampaně s názvem „Je to nová perioda“, jejímž cílem je odstranit úzkost z menstruace ze světa sportu. Společně se značkou Always se snaží zvýšit povědomí a rozproudit diskuzi ohledně tlaku na výkon sportovkyň během periody. 

První diskuze už proběhla 28. 5. 2024 v prostorech Václavák 22 na Václavském náměstí v Praze. Zúčastnila se jí nejen ambasadorka Gabriela Andělová, ale také trenérka české ženské basketbalové reprezentace Romana Ptáčková a zástupkyně společnosti Procter & Gamble (pod kterou spadá značka Always, pozn. red.) Monika Bayerová. Na téma menstruace promluvil také gynekolog Jan Greguš a předal návštěvníkům vhled do toho, co se s ženským tělem během menstruace děje.

Always eventAlways eventAlways eventAlways event
Zobrazit galerii
(8)

Snahou o zlepšení povědomí ohledně menstruace ve sportu bude značka Always pokračovat na olympijských hrách v Paříži. Město, kde byly před více než 100 lety uděleny první zlaté medaile ženám, tak symbolicky poslouží jako platforma pro posílení postavení dívek a žen ve sportovním odvětví.

„Ačkoli si to nikdo nechceme přiznat, tak nás to určitě nějakým způsobem ovlivňuje, někoho víc, někoho míň,“ říká Gabriela Andělová. „Menstruace by neměla být tabu, měla by být brána jako součást života žen a mělo by se o tom hovořit na denní bázi. Není to něco, za co by se měly dívky a ženy stydět,“ říká nakonec.

Domů
Sdílet
Diskuse