Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2024 v 17:16
Čas čtení 0:52
Anna Vondráková

Zemřela tvoje oblíbená seriálová postava? Smutek může být podobný ztrátě blízké osoby, naznačuje výzkum

Zemřela tvoje oblíbená seriálová postava? Smutek může být podobný ztrátě blízké osoby, naznačuje výzkum
Zdroj: Freepik/ Drazen Zigic/ volně k užití
ZAHRANIČÍ FILM ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Fiktivní postavy ve filmech a seriálech již neoddělitelně patří do našich životů. Jejich smrt, ačkoliv není skutečná, nás často zasáhne víc, než bychom čekali.

Australský psycholog Adam Gerace se rozhodl do svého výzkumu zařadit přes 1 200 fanoušků oblíbeného seriálu Sousedé. Ten má přes 9 000 epizod a natáčel se téměř 40 let. Diváci tak měli spoustu času seznámit se s postavami a vytvořit si k nim emoční vazbu.

Pomocí dotazníků se Gearce zúčastněných ptal na otázky spojené se smrtí postav i koncem seriálu. Nakonec se také doptával, jestli diváci cítí vděčnost vůči těm, kteří se podíleli na jeho výrobě, uvádí web ČT24.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Kteří slavní herci a herečky líbají nejhůř? Tohle na ně práskli jejich kolegové ŽEBŘÍČEK: Kteří slavní herci a herečky líbají nejhůř? Tohle na ně práskli jejich kolegové 14. června 2024 v 15:06

Výsledky potvrdily, že lidé byli smrtí fiktivních postav zasaženi podobně jako při ztrátě blízké osoby a že opravdu zažívali psychologický jev zvaný truchlení. Někteří lidé dokonce seriálové charaktery za své přátele skutečně považovali a zahrnovali je do svého sociálního okruhu.

Tento vztah je označován za parasociální. „Na základě zjištění by bylo užitečné prozkoumat důvody fanoušků pro sledování seriálu, povahu parasociálních a reálných interakcí a způsob, jakým by mohly být potřeby klientů uspokojeny jinými parasociálními vztahy nebo přesměrovány do reálného světa,“ upozorňují autoři.

Tento výzkum je jedním z mála svého druhu, do budoucna by však mohl být důležitý například v rámci duševního zdraví starších lidí, kteří často žijí osamoceně. Ti mohou chybějící reálný sociální vztah nahrazovat seriálovými postavami a při jejich ztrátě by mohli utrpět i psychickou újmu. To však momentální stude jen naznačuje a hypotézu musí podložit další výzkum.

Domů
Sdílet
Diskuse