Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2024 v 18:52
Čas čtení 1:02
Anna-Marie Hanzlíková

ChatGPT diskriminuje lidi s postižením, ukázala studie

ChatGPT diskriminuje lidi s postižením, ukázala studie
Zdroj: Freepik/volně k užití
TECH UMĚLÁ INTELIGENCE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ukázalo se to v experimentu, v němž umělá inteligence hodnotila životopisy.

V něm se dopustila takzvaného ableismu, tedy diskriminace či předsudků vůči lidem s postižením. Na studii Univerzity ve Washingtonu upozornil server Mashable.

Doporučeno
Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic 25. června 2024 v 9:30

Výzkumný tým dal jazykovému modelu za úkol zhodnotit různé životopisy. Uchazeče a uchazečky, jejichž CV zahrnovala klíčová slova jako neslyšící, nevidomý, autismus nebo prostě jen postižení, hodnotil automaticky hůře.

Výzkumný tým zkusil dokonce i životopis jednoho z autorů studie, který je veřejně přístupný. Přidal nebo upravil různá ocenění a certifikáty tak, aby obsahovaly pojmenování některých postižení, třeba „Cena Toma Wilsona pro leadery s postižením“, nebo uvedl členství v komisi DEI (anglická zkratka pro diversity, equity a inclusion, tedy rozmanitost, rovnost a začlenění, což je termín označující politiky a programy pro zastoupení různých skupin v pracovním nebo jiném prostředí). Upravené životopisy dopadly o poznání hůře.

ChatGPT také uváděl „zhalucinované“ důvody o tom, proč by takový kandidát nemohl dobře vykonávat danou práci, uvedli výzkumníci pro Mashable. Částečně tomu jde zamezit tím, že chatu zadáte, aby ableistické chování omezil a nakrmil ho právě zásadami DEI. Jenže i takové životopisy pořád dopadly hůř, byť ne o tolik.

Doporučeno
Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala 24. června 2024 v 14:51

Minimálně náboráře a náborářky tak zatím umělá inteligence zřejmě zcela nenahradí. „Hodnocení životopisů pomocí umělé inteligence se začíná rozšiřovat, ale zatím neexistuje mnoho výzkumů, které by potvrdily, zda je to bezpečné a efektivní,“ řekla pro server Kate Glazko, postgraduální studentka informatiky a inženýrství a hlavní autorka studie.

„Pro uchazeče o zaměstnání se zdravotním postižením je při předkládání životopisu vždy otázkou, zda by měl uvést údaje o zdravotním postižení. Myslím, že lidé se zdravotním postižením to zvažují i v případě, kdy jsou hodnotiteli lidé,“ připomněla ještě. 

Domů
Sdílet
Diskuse